Haberler

Elmadağ'da Konferans

Elmadağ Özürlüler Derneği ve Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (Özev) İşbirliğiyle Ankara'nın Elmadağ İlçesinde,

Elmadağ Özürlüler Derneği ve Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (ÖZEV) işbirliğiyle Ankara'nın Elmadağ ilçesinde,

"Engelli Yasalarının, Engelli Yaşamına Yansıması" konulu konferans düzenlendi.

Elmadağ Halk Eğitimi Merkezi toplantı salonunda düzenlenen konferansa ÖZEV Mütevelli Heyeti Başkanı ve Eski TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın eşi Saime Toptan, Elmadağ Kaymakamı Ejder Sarıçiçek, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, Elmadağ Belediye Başkanı Gazi Şahin, Türkiye Engelliler Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek'in eşi Hatice İpek ve davetliler katıldı.

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, konferansta yaptığı konuşmada, yapılan araştırmalara göre dünya nüfusunun yüzde 10'un özürlü olarak kabul edildiğini, 2002 yılında yapılan bir araştırmaya göre ise Türkiye nüfusundan 9 milyon kişinin özürlü olarak kabul edildiğini, özürlülere, yaşlılara ve engellilere 2005'de çıkan kanun ile özürlünün bakımı, eğitimi ve istihdamı hakkında birçok çalışma yapıldığını ve yapılmaya devam edildiğini söyledi.

Köksal, "Türkiye artık özürlülük konusuna bir sosyal yardım olarak değil bir hak olarak bakmaktadır. Bizim amacımız, özürlülere kendilerine yaşam kalitesini yükselterek bu konuda gereken eğitimi vermek ve kendisini geliştirmektir" dedi.

Saime Toptan da 2005 yılında çıkan 5378 sayılı özürlüler yasasının altyapısının tamamlanması için 2012 yılına kadar süre verildiğini, şu ana kadar 5 yıl geçmesine rağmen bunun yetmediğini, gerekli altyapının sağlanamadığını söyledi.

Toptan, Türkiye'de ve dünyada, engellilerin topluma kazandırılması ve entegre edilmesi için bir çok yasalar çıkarıldığını, sözleşmeler imzalandığını, ancak uygulayıcıların gereğini yapmaması nedeniyle engellilerin sosyal hayata entegre olamadığını savundu.

Gerçek anlamda yasalar uygulandığında engellilerin toplumda kaynaşmış birey olmasının önünde hiç bir engel kalmayacağını belirten Toptan, 5378 sayılı Özürlüler Yasası'nın 2005 yılında, yönetmeliklerin 2006 ve 2007 yıllarında çıktığını, şimdi 2010 yılında olunmasına rağmen, altyapı eksikliklerinin giderilemediğini ifade etti.

Altyapı eksikliklerinin giderilmesi için yasalarda 2012 yılına kadar süre verildiğin anımsatan Toptan, şöyle dedi:

"Yasalardaki hakları bilmek ve uygulamak için 5 yıl yetmedi. Yetse, bu salonlarda başka şeyleri konuşuyor olurduk. 2005 yılında yürürlüğü giren 5378 sayılı engelliler yasası, temel haklardan yararlanma adına ayrımcılığa son veren çağdaş hükümler içermektedir. Artık her engelli, devletin katkısıyla eğitim alabilmektedir. Ayrımcılığı kaldıran birçok hüküm, bu kanunun varlığı ve etkisiyle başka yasaların değişmesine vesile olmuş, Türkiye'nin hukuk sistemi içerisine girmiştir. Bu yasanın çıkması için başta sivil toplum kuruluşları ve bugünkü hükümet büyük bir çaba sarf etmiştir. Bu çıtayı daha ileriye götürmek, yasayı uygulayanların elindedir. O nedenle, bu yasayı ve bu yasa sayesinde yapılan diğer değişiklikleri iyi anlamak, kavramak ve gerçekten uygulamak zorundayız."

Elmadağ Özürlüler Derneği Başkanı Havva Tiryaki, konferansta yaptığı konuşmada, üç kardeş kas hastalığı nedeniyle engelli olduklarını belirterek, çalışma ve sosyal hayatında yaşadığı sıkıntılara değindi.

Yerel yönetimlere bu konuda çok iş düştüğünü belirten Tiryaki, Belediye Başkanı Şahin'e, "Sizden istirhamım belediye araçlarımızda ve belediye ile ilgili olan rampalarımız asansörlerimiz konusunda daha hassas olmanızdır" dedi.

Konferans bitiminde katılımcılara, Tiryaki tarafından hediye verildi.

(AB- - ANKARA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title