Haberler

"Yatırımcı, Faizde 2 Puanlık İndirim Bekliyor"

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi ekonomist Bülent Gedikli, tüm dünyada faizlerin sıfırlandığını, birçok ülkenin negatif reel faiz verdiğini belirterek, "Böyle bir ortamda Türkiye'deki faiz oranları çok yüksek."

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi ekonomist Bülent Gedikli, tüm dünyada faizlerin sıfırlandığını, birçok ülkenin negatif reel faiz verdiğini belirterek, "Böyle bir ortamda Türkiye'deki faiz oranları çok yüksek. Söz konusu yüksek faiz ortamı, yatırımcıyı olumsuz etkiliyor. Yatırımcı 0,25, 0,50 gibi de değil, politika faizinde 2 puanlık bir indirim bekliyor" dedi.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Gedikli, yılın son Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısının bu ay yapılacağını belirterek, uzun süredir piyasalarda bir faiz indirimi beklentisinin hakim olduğunu söyledi.

Merkez Bankası'nın bazı dinamikleri göz önüne alarak, politika faizinde indirime gitmediğini dile getiren Gedikli, bu konuda birçok görüş olduğunu ancak Türkiye'nin böyle bir faiz indiriminden kazançlı çıkacağını ifade etti.

Gedikli, Merkez Bankası'nın, bir faiz indiriminin talebi artıracağı, bunun da enflasyonu körükleyeceğinden endişe ettiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

" Türkiye'de kapasite kullanım oranı yüzde 74 seviyelerinde. Yani burada hala kullanılabilecek bir marj var. Dolayısıyla Türkiye'de şu anda talep arttığında enflasyonun artması gibi bir şey söz konusu olmaz. Dünyada şu anda enerji ve gıda fiyatlarında da düşüş var, yani burada da bir risk yok. Finansal kriz boyunca ABD 2 trilyon dolar, Avrupa Birliği (AB) 2,5 trilyon dolar para bastı. Dünyada toplamda 5,5 trilyon dolar civarında para basıldı. Avrupa'da bu paralar yağmur olup toprağa akmıyor. Bunun büyük bir kısmı yine gidip merkez bankalarına park ediyor. Böyle bir ortamda bizim Merkez Bankamız, daha proaktif politikalar uyguladığı takdirde Türkiye'nin eli daha da güçlenecektir.

Tüm dünyada faizler sıfırlandı, birçok ülke negatif reel faiz veriyor. Böyle bir ortamda Türkiye'deki faiz oranları çok yüksek. Söz konusu yüksek faiz ortamı, yatırımcıyı da olumsuz etkiliyor. Yatırımcı 0,25, 0,50 gibi de değil, politika faizinde 2 puanlık bir indirim bekliyor."

-"Yabancı sermaye, yalnızca faize değil, ülkedeki güven ve istikrar ortamına geliyor"-

Merkez Bankası'nın politika faizinde indirime gitmesiyle Türkiye'de hazinenin borçlanma faizlerinin düşeceğini, kredi faizlerinin önemli oranda azalacağını, Türk Lirası'nın aşırı değerlenmesinin önüne geçileceğini ve bu sayede de ihracatçıların elinin güçleneceğini anlatan Gedikli, böylelikle yatırımların da artacağını bildirdi.

Bülent Gedikli, tüm bunların da Türkiye'nin büyümesine katkı sağlayacağını vurgulayarak, "Bu noktada bazıları, 'politika faizi düşerse, Türkiye'ye sermaye girişi azalır' diye düşünüyorlar ama bunu düşünenler şunu göz ardı ediyor. Türkiye'ye gelen yabancı sermaye, yalnızca faize değil, ülkedeki güven ve istikrar ortamına geliyor. Şu anda Türkiye, dünyadaki güvenli ve istikrarlı bir kaç ülkeden biri" diye konuştu.

-"Yılbaşı korosunun sesi kesildi"-

Özellikle son yıllarda Türkiye'ye gelen yatırımın sürekli arttığını ve son 8 yılda ülkeye 120 milyar dolar civarında uluslararası doğrudan yatırım geldiğini belirten Gedikli, Avrupa'nın içinde bulunduğu "kriz" ortamında Türkiye'nin, hemen hemen her ülkedeki iş adamları ve yatırımcılar tarafından "güvenli liman" olarak görüldüğünü söyledi.

Gedikli, geçen yılın başında bazılarının, " Türkiye'de enflasyon patlayacak, cari açık çok büyük sıkıntı olacak, Türkiye döviz bulamayacak" dediklerini hatırlatarak, "Biz de o zaman bunların tam tersini söylemiştik. Gelinen nokta, bizi haklı, onları haksız çıkardı. Şimdi bunları söyleyenlerin sesi çıkmıyor. Yılbaşı korosunun sesi kesildi" dedi.

Muhabir: Recep Demir

Yayıncı: Zülal Eser - ANKARA

Kaynak: AA / Ekonomi

Bülent Gedikli Merkez Bankası Ak Parti Türkiye Ekonomi Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

AK Parti grubunda gergin anlar! Soylu soru soran muhabirin cep telefonuna müdahale etti

AK Parti grubunda gergin anlar! Soylu soru soran muhabirin cep telefonuna müdahale etti

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

Binaya asılan 'Allah belanı versin Nurettin' yazılı pankart vatandaşları şaşırttı

Binaya asılan "Allah belanı versin Nurettin" yazılı pankart vatandaşları şaşırttı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title