Haberler

"Siyasi Baskı Hissetmiyoruz"

Epdk Başkanı Hasan Köktaş, Ceyhan'a Rafineri Kurulmasına İlişkin Yapılan Başvurulardan Hiçbirine 'Hayır' Demediklerini ve Sürecin Devam Ettiğini Söyledi.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Ceyhan’a rafineri kurulmasına ilişkin yapılan başvurulardan hiçbirine ’hayır’ demediklerini ve sürecin devam ettiğini söyledi. Köktaş, Petrol Ofisi’ne rafineri lisansı verilmesi konusunda henüz hiç kimseye "hayır" denilmediğini belirtirken, "Yalnızca mevzuatın olmayışından kaynaklanan bir gecikme var, başka bir şey yok" dedi.

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Ceyhan’a rafineri kurulmasına ilişkin yapılan başvurulardan hiçbirine ’hayır’ demediklerini ve sürecin devam ettiğini söyledi. Köktaş, Petrol Ofisi AŞ.’ye (POAŞ) rafineri lisansı verilmesi konusuyla ilgili henüz hiç kimseye "hayır" denilmediğini belirtirken, "Yalnızca mevzuatın olmayışından kaynaklanan bir gecikme var, başka bir şey yok" dedi. Köktaş, "Başbakan’a rağmen bağımsız karar verebilecek misiniz?" sorusuna, "Hiç şüpheniz olmasın. EPDK, idari ve mali özerkliklere sahiptir. Hiçbir suretle kurul olarak baskı altında hissetmiyoruz" dedi.

Rafineri sorusu

Köktaş, önceki gün enerji muhabirleriyle iftar yemeğinde biraraya geldi. Yemekten sonra muhabirlerin sorularını yanıtlayan Köktaş’a ilk olarak, Petrol Ofisi’nin Ceyhan’da kuracağı rafineri için izin çıkmaması ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Aydın Doğan’a söylediği, "Orada sen rafineri kuramazsın, Çalık Grubu kuracak" sözleri, EPDK’nın "subjektif" bir taslak hazırlayarak Petrol Ofisi’nin Ceyhan’da istediği bölgede rafineri yapmasını engellemesi soruldu. Köktaş, şunları söyledi:

Mevzuat yokluğu

"Burada bir yanlış anlaşılma var. Konuya ilişkin bir düzenleme yapmadık. Konu hep eksik tartışılıyor. Aynı sektör içinde bir yere, birden çok başvuru olursa izlenecek usül ve esaslar mevzuatta var. Ancak, farklı sektörler aynı yer için lisans başvurusu yaptığında ne yapılması gerektiği yönetmelikte yok. Sorun, Petrol Ofisi’nin rafineri başvurusu yaptığı bölgeye, elektrik santrali kurmak için başvuru yapılmış olması. Yapılan bir düzenleme yoktur şu anda. Hazırladığımız taslağı da elektrik ve petrol sektöründe faaliyet gösteren tüm kuruluşlara gönderdik."

Taslak objektif olacak

Konuyla ilgili düzenlemenin şu anda taslak halinde olduğunu vurgulayan Köktaş, tebliğ taslağında mülkiyet hakkına sahip olanlara lisans önceliğinin tanınması yönünde bir konunun kesinlikle bulunmadığını söyledi. Köktaş, "Taslak bir takım şeyleri öne arkaya koyarak sübjektiviteyi katiyen içermiyor, içermeyecekte. Tamamen objektif kurallar olacak" dedi.

Baskı altında değiliz

Üst kurulların gerçekten bağımsız olup olmadığına ilişkin sorular üzerine Hasan Köktaş, EPDK’ın idari ve mali özerkliğe sahip bir kuruluş olduğunu ve kararlarını 9 kişi ile verdiğini vurguladı. Köktaş şöyle konuştu: "9 tane insanın yanlış karar vermesi mümkün değildir. Bugüne kadar EPDK’da alınan 80 binin üzerinde kurul kararı var. Bunların hiç birinde ayrımcılık olarak sayılabilecek bir karar yoktur. Kurulların hiçbirinin, EPDK da dahil, bir etki altında kalarak karar verebileceğini düşünmüyoruz. Hiçbir suretle kurul olarak baskı altında hissetmiyoruz."

Her işadamı siyasilerle konuşur

HASAN Köktaş, rafineri konusu EPDK’nın yetkisinde olmasına rağmen konunun Başbakan Erdoğan’la başvuru sahibi Aydın Doğan arasında görüşülmesine ilişkin, "İşadamlarımız hemen hemen hepsi giderler ilgili bütün siyasilerle konuşurlar, bu bizim icraatımızın dışında bir olay" dedi.

Melih Bey ile her gün görüşüyorum

PO Genel Müdürü Melih Türker’in "EPDK’dan resmen ’hayır’ denmedikçe, ısrarla rafineri kurma iznini bekleyeceğiz" sözlerinin hatırlatılması üzerine Köktaş, "Melih Türker’le her gün görüşüyoruz zaten. İletişim kurma konusunda bir sorun yok" dedi.

Birden fazla rafineri tüketici için iyi

HASAN Köktaş, "Ceyhan’da ne kadar rafineriye ihtiyaç var?" sorusuna ise "Her bir piyasada birden fazla oyuncunun olması rekabet ve tüketicinin korunması açısından iyidir. Burada kaç rafineri olacağı yatırımcının riskinde olan bir konu. Şimdi artık serbest piyasa var, kamu yatırımında olmadığı için özel sektör kendi riskini alıyor" yanıtını verdi. Köktaş, "Rafineri kamu ihtiyacına dayanmaz. İsterse vatandaş parasını yatırır, yatırımını yapar" dedi. EPDK, geçen yıl Aralık ayında Çalık Enerji ile Indian Oil Corporation’ın Ceyhan’da rafineri kurmak için yaptığı başvuruda lisans verme kararı alırken, Turcas ile Azerbaycan devlet petrol şirketi Socar’a, çevresel etki değerlendirme raporunu getirmesi için ikinci kez üç aylık ek süre vermişti. Ayrıca Cevahir Şirketler Topluluğu’nun da aynı yönde talebi bulunuyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title