Haberler

Sendikalı Memura 10 Tl Prim

Toplu Görüşmelerde Varılan Mutabakat Gereği, Sendika Üyesi Yaklaşık 1 Milyon Memur, Bu Aydan İtibaren 10 Tl "Toplu Görüşme Primi" Alacak.

Toplu görüşmelerde varılan mutabakat gereği, sendika üyesi yaklaşık 1 milyon memur, bu aydan itibaren 10 TL “toplu görüşme primi” alacak.

“Sendika ödeneği” adı altında sendika üyesi memurlara önceki yıllarda yapılan ödemeye, isim ve miktar değişikliğiyle 15 Ocaktan itibaren devam edilecek.

Buna göre, Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen ile Kamu İşveren Kurulu arasında 2005 yılında varılan mutabakat gereği, ilgili mevzuattaki sendika üyesi memurlara “her ay için 5 YTL tutarında sendika ödeneği verilir” ibaresi, 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda yer alan düzenlemeyle 15 Ocak 2009'dan geçerli olmak üzere “her ay için 10 TL tutarında toplu görüşme primi verilir” şeklinde uygulanmaya başlanacak.

Böylece halen sendika üyesi yaklaşık 1 milyon memur, yeni yıldaki ilk maaşlarında, 2009 yılı zammının yanı sıra 10 TL'lik toplu görüşme primini de alacak.

“Sendika ödeneği” uygulamasına Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen'in taleplerinin kabul edilmesiyle 2006 yılından itibaren başlandı. Memurların sendika üyeliğini teşvik etmek amacıyla başlatılan uygulamayla, sendika üyesi memurların sendika aidatlarından kaynaklanan kayıplarının telafi edilmesi amaçlanıyordu.

Söz konusu uygulama, konfederasyonlar arasında görüş ayrılığı yaratırken, KESK “devletin (işverenin) sendikalar üzerindeki etkisini artıracağı ve sarı sendikacılığa yol açacağı” gerekçesiyle karara muhalefet şerhi koymuştu.

Yaşanan tartışmaların ardından Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen, geçen yılki toplu görüşmelerde “sendika ödeneği” isminin, “toplu görüşme primi” olarak değiştirilmesini önermiş, bu öneri de mutabakat metnine yansıtılmıştı.

Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen, memurların sendika üyeliğini teşvik etmek amacıyla sadece sendikalı memurların alabildiği “toplu görüşme primi”nin olabildiğince yükseltilerek, sendikalı-sendikasız memur arasındaki farkın daha da belirgin hale getirilmesini istiyor.

MEMUR TEMSİLCİLERİ FARKLI GÖRÜŞTE

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız,  “sendika ödeneği” isminin, “toplu görüşme primi” olarak değiştirilmesinin, bu konudaki yanlış anlaşılmaları ortadan kaldıracağına inandığını söyledi.

Prim miktarının yükseltilmesi konusunda toplu görüşmelerde ısrarcı olduklarını ve belli bir noktaya çekilmesini sağladıklarını anlatan Akyıldız, ayda 10, yılda 120 TL'lik miktarı önemsediklerini ancak bu miktarın çok daha yüksek olmasını amaçladıklarını ifade etti.

Toplu görüşme primiyle bir eşitsizliğin de ortadan kaldırıldığını dile getiren Akyıldız, “Sendika üyelerinin, üye olmayanlardan daha düşük maaş almalarının dünyada başka bir örneği yoktur. Sendika üyeleri aidat ödemeleri nedeniyle ödemeyenlere göre daha düşük maaş almaktadır. Kanundaki eksiklik nedeniyle sendika üyeleri bir nevi cezalandırılmaktadır. İşte toplu görüşme primiyle sendika üyelerinin mağduriyeti bir ölçüde giderilmektedir. Bundan sonraki hedefimiz, bu miktarı olabildiğince artırarak üyelerimize daha fazla katkı sağlamaktır” dedi.

KESK Genel Başkanı Sami Evren ise söz konusu ödemenin adının değişmiş olmasının bugüne kadarki itirazlarının gerekçesini ortadan kaldırmadığını söyledi.

Adı her ne olursa olsun bu ödemenin, sendikaların üyelerinden aldıkları aidatları karşılamaya yönelik olduğunu savunan Evren, memurların çözüm bekleyen ciddi ekonomik, sosyal ve özlük sorunlarının bulunduğu bir ortamda, sendika aidatlarının devlet tarafından ödenmesinin memurların bu sorunlarını çözmediği belirtti.

Memur maaşlarına yapılan yüzde 4'lük zammın altına imza attıktan sonra toplu görüşme primindeki 5 TL artışı savunmanın mümkün olmadığını ifade eden Evren, “Sendikaların yapması gereken sendika aidatının peşine düşmek değil, üyelerinin hak ve çıkarlarını koruyup geliştirmektir. Ne yazık ki toplu görüşmelerde masaya oturanlar bir anlamda kasalarına girecek parayı 10 TL'ye çıkarmanın karşılığında, belki de 2 ay sonra eriyecek yüzde 4'lük zammın altına imza atmışlardır” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title