Haberler

Özdemir: "Ticaret Hayatına Güven Gelecek"

Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, TOBB'un Kredi Kayıt Bürosu ile bir anlaşma yaparak, buradaki bilgilerin tüccarların kullanımına açılmasına imkan sağladığını bildirerek, bu uygulamanın ticaret hayatına güven...

Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, TOBB'un Kredi Kayıt Bürosu ile bir anlaşma yaparak, buradaki bilgilerin tüccarların kullanımına açılmasına imkan sağladığını bildirerek, bu uygulamanın ticaret hayatına güven getireceğini kaydetti.

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Özdemir, yazılı bir açıklama yaparak, yeni uygulama hakkında bilgi verdi. Türkiye'de ticaret hayatında vadeli satışların önemli bir yer tuttuğuna işaret eden Özdemir, vadeli satışların genellikle çek ve senet alınarak yapıldığını dile getirdi. Satıcı firma malını çek veya senet karşılığında satarken alıcı ile ilgili objektif bilgilere ulaşamadığına ve ciddi bir risk aldığına dikkat çeken Özdemir, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB), iyi niyetli tüccarların üstlendikleri riski azaltmak için önemli bir adım attığını belirtti. TOBB'un, Kredi Kayıt Bürosu (KKB) ile bir anlaşma yaparak, buradaki bilgilerin tüccarların kullanımına açılmasına imkan sağladığı bilgisini veren Özdemir, "KKB, aslında finansal kuruluşların (banka, faktöring, leasing) kendilerinden kredi isteyenlerin geçmiş kredi ödeme performanslarını görebilmeleri amacıyla kurulmuş. Burada, ödenen ve ödenmeyen, gecikmeli ödenen her türlü kredi, kredi kartı ve çek bilgileri güncel olarak tutulmaktadır. Daha önce sadece finansal kuruluşların görebildiği bu bilgiler, şimdi tüccarlara da açılıyor. Malını satan bir tüccar, eğer alıcı kendisine çek vermek isterse çek sahibinin geçmiş kredi ödeme performansına ulaşabilecek" dedi. Kişilerin ve şirketlerin kredi ödeme performanslarının iki şekilde görülebileceğini ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:

"Birincisi; mal satan kişi, çek veren firmanın bilgilerini, bu firmanın izni dahilinde KKB'den bir kısa mesajla alabilecek. İkincisi; çek vererek mal almak isteyen kişi, kendi performans karnesini bizzat kendisi alarak, malı satan kişiye ibraz edebilecektir. Böylece mal ve hizmet satan firmalar, vadeli satışlarda girdikleri riski görebileceklerdir. Üstlendikleri riskin boyutunu bilerek satışlarını yapıp, yapmamaya karar vereceklerdir. Bu uygulamanın kısa sürede yaygınlaşacağına, ticaret hayatına güven getireceğine, ödemeler sistemindeki tıkanıkların daha kolay aşılmasına yardımcı olacağına inanıyoruz."

Uygulamanın devrim niteliğinde olduğunu da vurgulayan Özdemir, uygulamanın tek eksiğinin ise senetle ilgili bilgilerin sistemde bulunmaması olduğunun altını çizerek, "En kısa süre içinde, senetle ilgili ödeme bilgilerinin de sisteme eklenmesi gerektiğini düşünüyoruz" ifadesini kullandı. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mersin Ticaret Borsası Abdullah Özdemir Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title