Haberler

Otomotivde Yılın Yeni Model Üretim Müjdesi Renault Symbol

Otomotiv'de, Bu Yılın Yeni Model İçin İlk Yatırım Haberi Oyak Renault'dan Geldi.

Otomotiv’de, bu yılın yeni model için ilk yatırım haberi Oyak Renault’dan geldi.

Oyak Renault Genel Müdürü Alain Gabillet, Clio Grand Tour’dan sonra 2008’in ikinci yarısında yeni bir modelin daha üretimine başlayacakları müjdesini verdi. Bursa’daki fabrikada üretilecek olan yeni model, 2007’de Türkiye’nin en çok satılan otomobili unvanını kazanan Symbol’ün yeni nesli olacak.

TÜRKİYE’nin 20 milyar dolarla ihracatta bir numaralı sektörü konumundaki otomotiv, 2008 yılına çok olumlu bir havayla giriyor. 2010 hedeflerini üretimde 2 milyon, iç pazarda ise 1 milyon adete çıkaran, ihracatta da 40 milyar dolara yükselten Türk otomotiv sektörüne 2008’in ilk müjdesini Oyak Renault verdi. 2007 yılında elde ettiği 2.5 milyar dolarlık ihracat cirosuyla son 10 yıldaki ihracatını 11.2 milyar dolara çıkaran Oyak Renault, 2008’in ikinci yarısında Bursa’da yeni bir modelin daha üretimine başlayacağını açıkladı.

GÜVENİN GÖSTERGESİ: Oyak Renault Genel Müdürü Alain Gabillet, 2007’nin üretim, ihracat ve yatırımda rekorlar kırdıkları bir yıl olduğunu belirterek, "2008’de ise üretimimizi yüzde 20’lik artışla 320 bin adete çıkaracağız. Büyük bir çoğunlu dizel motor için olmak üzere 200 milyon dolarlık yeni yatırım yapacağız. Ayrıca Clio Grand Tour’dan sonra 2008’in ikinci yarısında yeni bir modelin daha üretimine başlayacağız" dedi. Renault Grubu’nun yatırıma devam etmesinin Türkiye’ye duyulan güvenin kanıtı olduğunu söyleyen Gabillet, "Başkan Carlos Ghosn’un söylediği gibi Türkiye, Renault için stratejik bir ülke" dedi.

YENİ NESİL SYMBOL: Bursa’daki fabrikada üretilecek olan yeni model, 2007’de Türkiye’nin en çok satılan otomobili unvanını kazanan Symbol’ün yeni nesli olacak. Bursa’da üretilen Smybol’ün 23 bin 229 adetle 2007’de Türkiye’nin en çok satan otomobili olarak büyük bir başarıya imza attığını belirten Gabillet, "Ömrünü bu kadar doldurmasına rağmen bu yıl Symbol’in Megane Sedan’ı satış adeti olarak geçmesi inanılmaz bir başarı. Yeni üretim projesinin temelini bu gerçek oluşturacak. Üretilecek yeni dizel motor da bu projeyle paralel kullanılacak" diye konuştu.

HEDEFİN YÜZDE 25’İ TÜRKİYE’DEN: Bursa’daki kapasite artışlarıyla 2006 yılında açıklanan Renault 2009 Kontratı’nda Türkiye’ye önemli bir rol verildiğini belirten Gabillet, "Hepinizin bildiği gibi Renault Grubu’nun 2009 kontratı var. Renault’un 800 bin araç daha fazla satması lazım. Bu 800 bin adetin yüzde 25’i, yani 200 bini ise Türkiye’de üretilecek" dedi. Oyak Renault’nun 5 kıtada 100’den fazla ülkeye ihracat yaptığını, Megan Sedan, Symbol ve Clio III’de büyük başarılar elde ettiklerini anlatan Gabillet, Oyak Renault fabrikasından çıkan ürünlerin lider olarak değerlendirildiğini söyledi.

LANSMANI TÜRKİYE’DE OLABİLİR: Yeni Smybol’ün dünya lansmanını da Türkiye’de yapmak istediklerinin altını çizen Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ise, "Renault Grubu ile görüşeceğiz. Türkiye’de üretilen yeni modelin tüm dünyaya yine bu ülke topraklarında tanıtılması için çalışacağız" diye konuştu.

210 milyon dolar yatırdık, 2007 rekorlar yılı oldu

RENAULT’un da 2007 yılında önceki yıla göre yüzde 15’lik artışla 263 bin araç ürettiğini, bu rakamın Bursa fabrikası için rekor anlamına geldiğini ifade eden Alain Gabillet, şu bilgileri verdi: "Türkiye’de üretilen binek araçların yüzde 42’sini Oyak Renault üretti. 2007’de üretimin yüzde 22’sini iç pazara verirken, yüzde 78’ini ise ihraç ettik. 2008 için bu oranı 20’ye 80 olacağık. 2007 yılı ciromuz, önceki yıla göre yüzde 11 oranında artarak 3 milyar 400 milyon dolara yükseldi. Bunun 2.5 milyar doları ihracattan geldi. Geçen yıl yaptığımız 210 milyon dolarlık yatırımla da rekor kırdık. 2007’de bin 20 kişiye yeni istihdam sağlayıp toplamda 6 bin 200 çalışana ulaştık."

Pazar yüzde 10 büyür biz 100 bini zorlarız

RENAULT Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, geçen yıl otomotiv pazarının yüzde 3.7’lik küçüldüğünü, bunun da beklenen bir gelişme olduğunu söylerken, şu değerlendirmeyi yaptı: "Renault, Türkiye pazarında 10 yıldır lider. Geçen yıl Renault, yaklaşık 60 bin adet otomobil sattı. Yüzde 4.2 oranında daralan otomobil pazarında pazar payımızı 1 puan artırarak yüzde 16.7’ye çıkardık. Symbol 23 bin 229 adetle en fazla satılan otomobil olurken, Megane Sedan 21 bin 566 adetle Türkiye’nin ikinci en fazla tercih otomobili oldu. Bu yıl pazarın yüzde 10 büyümesini bekliyoruz. Binek ve hafif ticaride pazarın 594 bin ile 620 bin arasında olmasının tahmin ediliyor. Renault için 2008’in çok yoğun bir yıl olacak. Bu yıl 8 yeni modeli pazara sunacağız. Yeni Laguna, Clio Grand Tour, Grand Modus, yeni Modus, yeni Kangoo ve 4X4 modeli Koleos’u Türk tüketicilerinin beğenisine sunacağız. Geçen yıl 82 bin 694 adetle araç satarak, Türkiye pazarından yüzde 13.9 pay aldık. 2008 yılında yeni modellerin devreye girmesiyle 100 bin barajını zorlamayı hedefliyoruz."

Çinli rakipleri de ciddiye alıyoruz ancak ürkmüyoruz

İBRAHİM Aybar, Çin otomobillerinin Türkiye pazarına girişine ilişkin olarak da, "Bütün rakiplerimizi ciddiye alıyoruz, ancak hiçbirinden ürkmüyoruz" dedi. Bu yıl sektör için önemli konulardan birinin de Euro 4 normu olacağını belirten Aybar, 2008 yılında "kazan, kazan, kazan" formülü önerisi ile yeni nesil araçların teşvik edilmesini beklediklerini anlattı. Aybar, yeni araçların teşvik edilmesiyle satışların yüzde 10 dolayında artmasını beklediklerini, ayrıca 400 milyon YTL’lik vergi gelirinin de sağlanabileceğinin hesaplandığını anlattı.

Dacia pick-up gelecek satışlar ikiye katlanacak

DACIA Marka Yöneticisi Orhan Çetin ise geçen yıl hedeflerine fazlasıyla ulaştıklarını belirterek, 8 bin 951 adet araç sattıklarını söyledi. Türkiye’nin Avrupa ülkeleri içinde Dacia’nın imaj ve marka bilinirliği konusunda en hızlı gelişen ülkelerin başında geldiğini belirten Çetin, "2008 atılım yılımız olacak. Hizmet kalitemizi artırmaya devam edeceğiz. Bu yıl iki yeni ürünümüz olacak. 800 kilogram taşıma kapasiteli pick-up’ı ve B segmentinde yer alacak Dacia Sandero’yu bu yıl Türkiye pazarına sunacağız. Bu yıl 15 bin yeni otomotiv müşterisine ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: Reisi'nin düşen helikopterinin sinyal sistemi kapalıydı

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: Reisi'nin düşen helikopterinin sinyal sistemi kapalıydı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, Kabine Toplantısı sonrası yeni anayasa mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, Kabine Toplantısı sonrası yeni anayasa mesajı

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title