Haberler

Merkez Bankası Faiz Kararı Değerlendirildi

Güncelleme:

Doç. Dr. Atilla Çifter, sıcak paranın para politikasının yerine geçemediğini ve bağımlı bir istikrar programı olduğunu belirtti. Ayrıca, enflasyonun negatif olduğunu ve Temmuz TÜFE'nin rekor düzeyde geleceğini öngördü. TCMB'nin faiz artışının enflasyonla mücadelede etkisiz olduğunu söyledi. Son olarak, TCMB'nin piyasaya aşırı ölçüde TL verdiğini ve sınırlı faiz artışının TL'nin daha fazla değer kaybetmesine neden olabileceğini ifade etti.

Merkez Bankası faiz kararını değerlendiren Doç. Dr. Atilla Çifter, sıcak paranın bir para politikası aracı olmadığını ve para politikasının yerine geçemediğini belirterek, "Sıcak paraya bağımlı bir istikrar programı" dedi.

Tcmb Para Politikası Kurulu politika faizini 250 baz puan arttırarak yüzde 17.5 düzeyine çıkarılmasına karar verdi. Altınbaş Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Çifter, karardan bir gün önce Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan 50.7 milyar dolarlık anlaşmaya istinaden yaklaşık 11.5 milyar doların Sukuk ve Eximbank aracılığı ile Türk şirketlerine kullandırılacak krediler olması beklendiğine değindi. Merkez Bankası kararında Birleşik Arap Emirlikleri'nden geleceği söylenen bu sıcak paranın, önemli bir faktör olarak değerlendirildiğini söyledi. Doç. Dr. Çifter, sıcak paranın bir para politikası aracı olmadığını ve para politikasının yerine geçemediğini belirtti. Hem Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erhan hem de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yatırım bankacısı kökenli olduklarını hatırlatarak, "Alınan para ve maliye politikası kararları, rasyonel zemine işaret etmiyor. Her iki politika sıcak paraya bağımlı bir istikrar programı tablosu çiziyor." değerlendirmesini yaptı.

"Temmuz TÜFE rekor düzeyinde gelecek"

Enflasyonda görünümün ise negatif olduğuna işaret eden Çifter, Temmuz ayında başlayan vergi artışları ile birlikte Temmuz TÜFE rekor düzeyinde geleceğini öngördü. Çifter'e göre, özellikle akaryakıt fiyatlarında vergi artışı ve döviz kurunun etkisi ile maliyet enflasyonu önemli bir risk olarak öne çıkacak. 2023 yılı başında baz etkisi ile gerileyen enflasyon ise Temmuz 2023 itibarı ile artmaya başlayacak ve yıl sonu yüzde 50'yi aşacak. Çifter, Para Politikası Kurulu'nun faiz oranlarına ilişkin açıklamasında fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınmasından söz etse de sınırlı faiz artışı enflasyon ile mücadelede para politikasının etkisizleştirildiğini söyledi.

"Piyasaya aşırı ölçüde TL verildi"

Çifter son olarak, TCMB rezerv biriktirirken piyasaya aşırı ölçüde TL verdiğinden bahsederek, "Bu nedenle parasal sıkılaştırmadan da söz edilmesi mümkün değil. Diğer yandan 28 Mayıs tarihinde 20 TL altında olan dolar kuru iki ay olmadan 27 sınırına geldi. Sınırlı faiz artışı TL'nin önümüzdeki günlerde daha fazla değer kaybetmesine neden olabilir. Döviz kuru ve enflasyon gecikmeli olarak birbirini etkiliyor, etkisizleştirilen para politikası ve yüklenen dolaylı vergiler ile bu döngünün hızlanarak enflasyonun kontrol dışına çıkmasına neden olabilir." diyerek görüşlerini dile getirdi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Merkez Bankası TCMB Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title