Haberler

İzmir: TMSF Başkanı Ertürk İzmir'de

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, Göreve Geldikleri Andan İtibaren Bir Çok Zorlukla Karşılaştıklarını, Karşılarında Geçmiş Devlet Adamları ve Politikacılar Bulduklarını Hatta Politik Güçlerini Önlerini Kesmek İçin Kullananların Olduğunu Belirterek, Dinç Bilgin'in Mal Varlığı İçerisinde Olan Göztepe A.ş.'ye İstanbulspor Modeli Uygulayarak, Şirket Hisselerini Değil Ama Takımı Satabileceklerini Söyledi.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, göreve geldikleri andan itibaren bir çok zorlukla karşılaştıklarını, karşılarında geçmiş devlet adamları ve politikacılar bulduklarını hatta politik güçlerini önlerini kesmek için kullananların olduğunu belirterek, Dinç Bilgin'in mal varlığı içerisinde olan Göztepe A.Ş.'ye İstanbulspor modeli uygulayarak, şirket hisselerini değil ama takımı satabileceklerini söyledi.

İzmir Ticaret Odası'nın (İZTO) olağan meclis toplantısında konuşan TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, göreve geldiklerinden bugüne kadar geçen 2.5 yıl süre içerisinde gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Türkiye'nin geçmişte yaşadığı krizlerin ticari ahlakta meydana getirdiği tahribatı da tamir etmek gerektiğini belirten Ertürk, "Geçmişten gelen kötü alışkanlıklarla uğraşmak zorundaydık. Kimse borcunu ödemek için gayret sarf etmeye yanaşmıyordu. Zorlama gerekiyordu, yeni yasal düzenlemelere ihtiyaç vardı ve yaptık, geriye sadece uygulama kaldı. Yetkilerimizi adil ve haksızlık yapmadan kullanmamız gerekiyordu. Biz olağanüstü yetkilerimizi kamu menfaati için kullanma çabası içerisinde olduk. Böyle yapmasaydık, İzmir ekonomisine büyük zarar verebilirdik. Çünkü müesseseleri öldürmemeyi hep önce tuttuk" dedi.

Çok sayıda zorlukla karşılaştıklarını da kaydeden Ertürk, "Karşımızda siyasi parti, geçmiş devlet adamları ve politikacılar bulduk. Bu politik güçlerini önümüzü kesmek için kullananlar oldu ama bunları kararlılıkla aştık" diye konuştu.

Türkiye'nin borç mirasında etkili olan krizin sadece ülke içinden kaynaklanmadığını vurgulayan Ertürk, başka krizlerin de devreye girdiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Türkiye kurallara uyma alışkanlığını tahrip eden ahlaki krizlerde yaşadı. Bu yaşadığı krizlerin ticari ahlakta meydana getirdiği tahribatı tamir etmek gerekiyordu. Bunun bankacılık sektöründe yaptığı tahribatı da hep birlikte yaşadık. İzmir bankacılık krizine 3 kurban verdi. Şunu söylemeliyim ki, bu 3 olayın da diğer bankalardan farklılıkları var. Bu farklılıklarda İzmir ekonomisinin krizlerden çok fazla etkilenmesinin yarattığı sonuçlardır."

Protokol yapmadıkları 3 banka kaldığını dile getiren TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, "Bunlar Tariş Bank, EGS Bank ve Yaşar Bank'tır. EGS Bank ile hala çalışıyoruz, gelişme var. Yaşar Bank'ı bugün portföyümüzden çıkardık. Yaşar Bank TMSF'den kurtulmuş olarak daha serbest ve özgür biçimde büyüme planlarını harekete geçirme imkanını kazanmış durumda. Bizim tahsilat programımız, kuruluşları öldürmek değil onları yaşatmaktır. Bu kuruluşların yaşaması durumunda elde edeceğimiz gelir daha fazla. Yaşar Bank'a da hep böyle baktık. Yaşar grubu temel dinamikleri itibariyle çok fazla sorunu olmayan gruptur. Grubun ticari durumu bankacılık konumunun kurbanı oldu. 2003 yılında önemli mali yük getiren İmar Bankası olayı meydana geldi. Bunu diğerlerinden mutlak çizgilerle ayırmamız gerek. Bize 6 milyar dolarlık bir yük getirdi. Ortada hiçbir şey yoktu. Bu tablo içinde göreve başladık" diye konuştu.

"10 MİLYAR DOLAR HAZİNEYE AKTARILDI"

Göreve geldiklerinden bu yana 2.5 sene içinde 10 milyar dolarlık miktarı hazineye aktardıklarını anlatan Ertürk, "12 milyar dolar tahsilat yaptık. 18 milyar dolara çıkmış bir hedefle karşınızdayız. Kimse borcunu ödemek için gayret sarf eder durumda değildi. Zorlama gerekiyordu. Yeni yasal düzenlemelere ihtiyaç vardı. Biz de yeni düzenlemelerle aldığımız olağanüstü yetkileri kamu menfaatine kullanma çabası içinde olduk. Böyle yapmasaydık İzmir ekonomisine de büyük zarar verebilirdik. Çünkü müesseseleri öldürmemeyi hep önde tuttuk. Borç ödeme ahlakı içinde olmayanların üzerine gittik. Erken tahsilatın yolunu aradık. uyguladıkları yeni yöntemlerle dünya literatürüne geçtik. Alacak satışı yaptık. Kamu işletmeciliğinin verimli yapılabileceğini de gösterdik" diye konuştu.

İZTO Meclis üyesinin EGS'nin son durumu hakkında sorduğu soruları cevaplandıran TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, "EGS Bank için çalışıyoruz. Yeni bir proje var. Onun çalışmalarını yürüteceğiz. Bugün daha umutluyum. EGS Grubu'ndakilerin bu konuda daha fazla katkı verecek pozisyon içinde olacağını düşünüyorum" yorumunu yaptı.

Bir soru üzerine artık döviz satmayacaklarını ifade eden Ertürk, "Döviz sattığımız dönemde ciddi eleştirilerle karşılaştık. Elimizde bulunan likit varlıkları Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı'na aktardık. Elimizde satacak döviz yok. 28 milyar dolarlık kaynağın 22 milyar dolarının Hazine'den, geri kalanın da fon kaynaklanıyor. 2-3 yıl içinde 20 milyar dolar geri dönüş beklediklerini, bunun da 12.5 milyar doların da sağlandığını belirterek, "Bu dünya ölçeğinde iyi bir oran. Dünya ölçeğinde yüzde 15-20 iken bizde yüzde 40-45'lere ulaştı" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Yüzde 40 ile ilk sırada çıktı! CHP'nin yerel seçim başarısının sırrı doğru aday seçimi

Yüzde 40 ile ilk sırada çıktı! CHP'nin yerel seçim başarısının sırrı doğru aday seçimi

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title