Haberler

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan zam açıklaması: Akaryakıt ürünlerindeki ÖTV iki sebeple artırılmıştır

Güncelleme:

Akaryakıta yapılan yüzde 200'ün üzerindeki ÖTV zammına tepkiler sürerken Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan açıklama geldi. ÖTV'nin 2 sebeple artırıldığının belirtildiği açıklamada "Birincisi yapılan artış ile depremin yol açtığı ilave maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisini bir miktar azaltmak hedeflenmiştir" denildi. İkinci sebep olarak uluslararası fiyatlar ve dövizdeki artışa rağmen 2016 yılından beri hiç vergi artışı yapılmadığı ve ÖTV tutarlarının enflasyon karşısında eridiği ifade edildi.

Resmi Gazete'de yayınlanan kararla akaryakıta yüzde 200'ün üzerindeki ÖTV zammı yapıldı. Karara vatandaşların tepkisi sürerken Hazine Ve Maliye Bakanlığı'ndan açıklama geldi. ÖTV'nin 2 sebeple artırıldığının belirtildiği açıklamada "Birincisi yapılan artış ile depremin yol açtığı ilave maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisini bir miktar azaltmak hedeflenmiştir. İkinci olarak, maktu olan bu vergilerde uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurundaki artışlara rağmen 2016 yılından bugüne kadar neredeyse hiç vergi artışı yapılmamıştır. ÖTV tutarları maktu olması hasebiyle enflasyon karşısında erimiştir." denildi.

BAZI ÜRÜNLERDE ARTIŞ 5 LİRAYI BULDU

Akaryakıt üzerinden alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarlarında artışa gidildi. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kararla birlikte ÖTV tutarları motorinde ve 95 oktan benzinde litre başına 5 lira ve LPG'de 4 lira artırıldı. Böylece, 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı 7,5265 lira, 98 oktan kurşunsuz benzinin özel tüketim vergisi ise litre başına 7,8899 lira olacak. Motorinin litresi üzerinden 7,0559 lira, LPG üzerinden de 5,7780 lira ÖTV alınacak.

"ÖTV İKİ SEBEPLE ARTIRILMIŞTIR"

ÖTV artırımına vatandaşlar tepki gelirken, Hazine ve Maliye Bakanlığı da konuyla ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Akaryakıt ürünlerindeki ÖTV iki sebeple artırılmıştır.

BİRİNCİSİ DEPREMİN YOL AÇTIĞI MALİYETLER

Birincisi yapılan artış ile depremin yol açtığı ilave maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisini bir miktar azaltmak hedeflenmiştir. Düzenleme, bu ürünlerin ithal ürünler olması sebebiyle dolaylı olarak cari açığı kontrol altına almaya da destek verecektir.

İKİNCİSİ ÖTV TUTARLARININ ENFLASYON KARŞISINDA ERİMESİ

İkinci olarak, maktu olan bu vergilerde uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurundaki artışlara rağmen 2016 yılından bugüne kadar neredeyse hiç vergi artışı yapılmamıştır. ÖTV tutarları maktu olması hasebiyle enflasyon karşısında erimiştir.

Bunun sonucunda, akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV'nin; 2016 yılında GSYH içindeki payı yüzde 4,58 iken 2022 yılında yüzde 2,8'e, vergi gelirleri içindeki payı ise 2016 yılında yüzde 26,23 ilen 2022 yılında yüzde 17,84'e düşmüştür. Söz konusu ürünlerden en çok tüketilen benzin, motorin ve LPG'de, KDV dahil satış fiyatındaki vergilerin oranı yüzde 50'lerin üzerinde iken yeni yapılan artışa rağmen 38,5 seviyesinde kalmıştır.

Bugün yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıt ürünlerinden alınan ve yaklaşık 7 yıldır artırılmamış olan maktı ÖTV tutarları, benzinde ve motorinde 5 TL, LPG'de 4 TL, diğer ürünlerde de bu ürünlerin ÖTV tutarlarında yapılan artış oranları esas alınarak artış yapılmıştır. Artışlar 2016 yılından itibaren meydana gelen enflasyon artışının çok altındadır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan zam açıklaması: Akaryakıt ürünlerindeki ÖTV iki sebeple artırılmıştır

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan zam açıklaması: Akaryakıt ürünlerindeki ÖTV iki sebeple artırılmıştır

Haberler.com / Emre İliksiz - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Maliye Zam ÖTV Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (130)

pederpan:

İtibardan tasarruf olmadığını, Gabarda petrol fışkırdığını, vatandaşın ekonomik olarak ezdirilmeyeceğini görmüş olduk. teşekkürler. Ülkeyi kurbağa pişirme taktiğiyle batırdınız, kimse farkına varmadı.

109
3
yanıtYanıtla
Cum Ün:

Herkes farkındaydı 3 maymunu oynadılar

yanıt38
yanıt0
CENGİZ BULUT:

Evet hak ettik maalesef. Hangi akılla size oy verdiysem bu cezaları hak ettim. Bunlara oy vermeyenlerden özür diliyorum.

105
7
yanıtYanıtla
Kartal Q7:

Bu halk bunları hak ediyor abi hiç üzülmüyorum

97
2
yanıtYanıtla
mehmet okan kahveci:

Madem öyle yat sahipleri neden yarı yarıya mazot alıyor. Nasıl bir çelişki bu? Ben ekonomiştim

84
3
yanıtYanıtla
Deli Şükrü:

Böyle bir şey şuan yok. Eskidendi o

yanıt1
yanıt32
HAKAN AKAN:

Sıradan bir vatandaş olarak hiç bir gerekçenizi kabul etmiyorum sayenizde milyonlarca insan bize küfür ediyor haklı olarak hayayımın en büyük pişmanlığı size güvenip oy vermek oldu

83
2
yanıtYanıtla
hasan demir:

Devletimize zeval gelmesin. Zam çok değil. Onbintelelik Arabaya yüzbintele isterken Allahtan korkmadınız Kimseye Acımadınız. Üçkuruşa feryat etmeyin. Benimde Arabam var. Değerinden onkat fazla istiyorum

10
69
yanıtYanıtla
Bilal Unus:

Tüh sana zilleti en büyüğünü hak ediyor senin gibi halinden memnun köleler

yanıt3
yanıt0
ömer :

ÖTV koyduğunuz şeyler Özel Tüketim değil zaruri ihtiyaçtır ve ötv kaldırılmalıdır. DASK ı kaldırın o zaman her depremde böyle ek vergi kesecekseniz. 99 depremi sonrası ÖTV çıkarttınız geçici diye.. Geçmek bilmedi , hep bize geçti nedense. Hala daha geçiyor. Ev sahibine gelince %25 , size gelince %300 500 ...

76
1
yanıtYanıtla
Tüm 130 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title