Haberler

    Haklı Gerekçeyle İşten Atılanların Tazminatı Devlete Geçiyor

    Güncelleme:

    Kıdem tazminatında yeni gündem tazminatsız işten atılanın tazminatına ne olacağı? Bu tazminatın devlete devredilmesi ağırlık basıyor.

    Kıdem tazminatıyla ilgili şimdi de işten haklı gerekçeyle tazminatsız atılan işçinin kıdeminin kime ödeneceğine yönelik tartışma başladı. İşverenler, bir süredir böyle bir durumda atılana tazminat ödenmesinin iş barışını bozacağı görüşünü dile getiriyordu.

    Bunun üzerine bürokratlar, "Haklı nedenle tazminatsız işten atılan işçinin ödenmiş olan kıdem primleri kamuya devredilsin" önerisini getirdi. Kıdem tazminatında tartışılan model, bireysel hesaplar açılması ve işverenin bu hesaba işçi adına aylık prim ödemesinde bulunması üzerine kurulu.

    KIDEMDE TARTIŞILAN ÖNEMLİ AYRINTI

    Bu modelde 30 günlük kıdem hakkının korunması için aylık 8.3 puanlık prim ödemesi gerekiyor. Ancak iş dünyası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'yla yaptıkları görüşmeler kapsamında bu oranın yüzde 3.8'ler civarına düşeceğini açıkladı. Bu da kıdem hakkının, 15 güne düşmesi anlamına geliyor. Kıdem tazminatı için bu oranlara hem işçi, hem de işveren kesimi itiraz ediyor. Ancak modelin tartışmasının tek yönü bu değil.

    HAKLI GEREKÇE VARSA

    Mevcut düzenlemelere göre, İş Kanunu'nun 25. maddenin 2 numaralı bendinde yer alan "Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri" nedeniyle işçinin hizmet akdi feshedilmişse, yani işçi işten çıkarılmışsa kıdem tazminatı ödenmesi zorunluluğu bulunmuyor. Bu bentte cinsel taciz, işçinin işverenin güvenini kötüye kullanması, işçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi gibi durumlar yer alıyor. Ancak açıklanan ilk taslaklarda kıdem tazminatı fona dönüştükten sonra, böyle bir durumda da tazminatın işçi tarafından alınması öngörüldü.

    İŞ BARIŞI BOZULUR

    İş dünyası da bu noktada itirazlarını yoğunlaştırdı. Ciddi gerekçelerle ve çalışan kaynaklı nedenlerle işten çıkarmalarda, kıdem tazminatı ödenmesinin iş barışını tehdit edeceğini belirten işverenler, bu konudaki talep ve itirazlarını da toplantılarda dile getirdiler.

    Bunun üzerine bürokratların ürettiği formül, "Böyle bir durumda kıdem tazminatında biriken tutar kamuya devredilir. Bu yönde bir maddeyi hazırlanan taslağa ekleyebiliriz" oldu. Ancak bu öneri de, tepki topluyor. İş dünyasından temsilciler, önerinin yaşama geçirilmesi durumunda doğacak sıkıntıları şöyle anlatıyor: "İşverenden kesilen tutar, işverenin hiçbir kusuru olmadığı halde kamunun hesaplarına geçiyor. Bu hak da adalet de içermeyen bir düzenleme. Üstelik çalışma hayatındaki maliyetleri düşürmek için yola çıkıldığı belirtilirken şu anda hiç olmayan yeni bir yük gündeme getiriliyor. Bunun doğrusu böyle bir iş akdi feshi varsa, söz konusu tutarın işverene iadesidir. Geri kalan her türlü düzenleme sıkıntılıdır."

    Kaynak: Hürriyet / Ekonomi

    Kobi Memur Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

    500

    Yorumlar (7)

    koyunlar devam edin:

    bu koyunlar olduğu müddetce bu hükümet milletide soyar devletide

    14
    14
    yanıtYanıtla
    CUKKA:

    Akp''de para suyunu çekti. . ! Dikkat edin son zamanlarda hep kasayı doldurmaya yarayacak güya kanun adı verilen soygun yöntemlerini geliştiriyorlar. . ! Akp ve liderciği biliyor ki para suyunu çekerse kendisine oy verenler muhalefetten daha fazla küfredecek kendisine :)) Çünkü Akplilerin hayatta en çok önem verdiği şey para benim çevremde gördüğüm kadarıyla. . ! Para varsa oy verir, para varsa memleket batmış bitmiş onların umrunda değildir. . . ! Ben sizi krizde göreceğim ekonomik krizde :)))

    25
    1
    yanıtYanıtla
    tc reis:

    benim emeğimi zaten vergilerle çalıyor o da yetmedi kıdemmime çalmaya çalışıyor eyyy akepe hıırzsızlığın sadece garibana söküyor yıllarca çalışacak iş veren kovacak sende mahkme yolu kapalı şekilde kıdem tazminatına el koyacaksın adlet nerde burda halkı sömürmek soymak ne için bu para kaynağı doğuda ki pkk sempatizanlarına ödenek ayırmak için mi siz doğuyu kalkındırmak için doğuyu özgürleştirmek için diğer bölgelerde ki halka yükleniyorsunuz ya bu halk artık doğu halkına kin duymaya başlıyor

    20
    0
    yanıtYanıtla
    aziz:

    size oy verdiğime vereceğime bin pisman ettiniz. yediniz yediniz doymadınız sıra milletin ömür boyu çalışıpta hak ettiği (sizlerin 2 aylık maaşınız ) paraya göz diktiniz. Allahınızdan bulunun kan emiciler.

    15
    0
    yanıtYanıtla
    Gariban:

    Allah rızası için bu gariban çalışanlara da sahip çıkın, bu kapitalıst sistemi kaldırın kaldırmaya çalışın bizimde çoluk cocugumuz var onlara zaman ayıralım mutlu bır aile, bireyler ortaya çıksın, memur olamadık diye kanı beş kuruş etmeyen adamların (patronların) ağız kokusu gerçekten çekilmiyor.

    9
    0
    yanıtYanıtla
    SAFKOYUN:

    Çok iyi çok iyi . Yasayı aynen böyle çıkarın hatta kıdem tazminatı bile vermeyin. İşçinin ne kadar hakkını yerseniz bizim için daha iyi. Patronla devletin ortak olduğunu bütün halka gösterin. Hatta falanca bir ülke örnek gösterin emekliliğide kaldırın. Ama nolur 1 torba kömürle 1 paket makarnayı kaldırmayın. O nekömürmüş öyle 1 torbasıyla kışı çıkarabiliyorum. Hele makarna yokmu müthiş. artık et yeme ihtiyacı bile duymuyorum.

    2
    0
    yanıtYanıtla
    aaaah:

    kıvırdılar ağaları kulaklarını çekti demekki. yani işten çıkarılma kalmayacak atılma yaygınlaşacak. tazminatlar devlete devrolacak. çalışan haklı da olsa dalavereyle atılacak ve paralar devlete. batık ülke olduk. borç gırtlaktaALLAHIM uyandır bu milleti amin

    0
    0
    yanıtYanıtla
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title