Haberler

Gediz Elektrik'in Hisse Devir İmza Töreni

EPDK Başkanı Köktaş."Şirket (Bereket Enerji) her yıl 120 bin civarında göç alan bölgenin enerji yatırım ihtiyacını karşılayacak ve her yıl yaklaşık 500 milyon liralık yatırım gerçekleştirecektir" Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Aksu."Bölgenin"...

- EPDK Başkanı Köktaş: "Şirket (Bereket Enerji) her yıl 120 bin civarında göç alan bölgenin enerji yatırım ihtiyacını karşılayacak ve her yıl yaklaşık 500 milyon liralık yatırım gerçekleştirecektir"

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Aksu: "Bölgenin 2011 yılı net tüketimi 13 milyar kWs, kayıp kaçak oranı ise yüzde 8,1'dir"

Bereket Enerji Grubu Başkanı Saldanlı: "1 milyar 231 milyon dolar devir bedeli, 5 yıllık yatırım ihtiyaçları ve ihtiyaç duyulan işletme kredileri ile birlikte finansman için 2 milyar dolar civarında bir kaynak sağlamak gerekiyor. Burada bankalarımızla yapılan görüşmeler sonrasında finansman kısa sürede sağlandı"

Gediz Elektrik Dağıtım AŞ ve Gediz Elektrik Perakende Satış AŞ'nin hisse devrinin imza töreninde konuşan Köktaş, 2 gündür Türkiye'nin enerji sektöründeki büyük dönüşümün köşe taşlarına şahit olduklarını kaydetti.

Köktaş, 2 günde yapılan etkinliklerde yaklaşık 5 milyon 650 bin elektrik ve doğalgaz abonesine özel sektör tarafından hizmet verilecek olmasına eşlik ettiklerini söyledi.

Bereket Enerji'nin Aydın, Denizli ve Muğla'nın yanında İzmir ve Manisa'da elektrik dağıtımını yüklendiğine işaret eden Köktaş, "Şirket Türkiye'nin elektrik dağıtımının yaklaşık yüzde 9'una ulaşmıştır" dedi.

Köktaş, Bereket Enerji'nin her yıl 120 bin civarında göç alan bölgenin enerji yatırım ihtiyacını karşılayacağına dikkati çekerek, "Şirket her yıl yaklaşık 500 milyon liralık yatırım gerçekleştirecektir. Daha da önemlisi yapılacak akıllı şebeke yatırımları ile kesintisiz elektrik hizmeti vermeye devam edecek" diye konuştu.

Söz konusu düzenlemelerin, EPDK'nın düzenlemesi ve takibi altında olduğuna vurgu yapan Köktaş, yeni dönemde Ege Bölgesi'nin elektrik tüketicilerinin daha iyi ve nitelikli hizmet alacağına inandığını ifade etti.

-"Bölgenin kayıp kaçak oranı yüzde 8"

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu da bugün yapılan devirle kendileri tarafından gerçekleştirilen elektrik dağıtım özelleştirmelerinden 13'üncüsünü özel sektöre devretmiş olacaklarını söyledi.

Gediz Elektrik'in 2,4 milyon aboneye hizmet verdiğini bildiren Aksu, "Bölgenin 2011 yılı net tüketimi 13 milyar kilovatsaat (kWs), kayıp kaçak oranı ise yüzde 8,1'dir" dedi.

-"Gediz Bölgesi için 2 milyar dolar civarında bir finansman gerekiyor"

Bereket Enerji Grubu Başkanı Ceyhan Saldanlı ise Türkiye'nin elektrik dağıtım şebekesinin 1 milyon kilometrelik hat uzunluğu ile Avrupa'nın önde gelenlerinden biri olduğunu belirterek, bu büyük şebekenin bakıma, büyümeye ve otomasyona ihtiyacı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Avrupa ve dünyada enerjide en hızlı talep artışının olduğu ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Saldanlı, "Şebekemizin büyümeye ihtiyacı var, şebekemizin yenileşmeye ihtiyacı var çünkü ortalama yaşı 20 civarında, otomasyona ve gelişmeye, kısacası yatırıma ihtiyacı var" diye konuştu.

Saldanlı, Türkiye'nin tercihinin bu yatrımların özel sektör eliyle yapılması olduğuna dikkati çekerek, bu durumun aynı zamanda dünyadaki trendlere de paralellik gösterdiğini dile getirdi.

Türkiye'nin dünyada elektrik sektörünü özelleştirme yoluna giden ilk ülkelerden biri olduğunu anımsatan Saldanlı, "Buna rağmen 20-25 yıldan bu yana olumlu gelişme alınamamıştı. 84'lü yıllarda başlayan bu gayretler 90'lı yıllarda da devam etti. Zaman zaman başarıldı gibi oluyorsa da bir adım ileriye gidilemediği acı bir şekilde görülmüştür" ifadelerini kullandı.

Saldanlı,  o yılları en iyi yaşayan gruplardan birisi olduklarını vurgulayarak, o günlerde büyük gayretler göstermelerine rağmen yol alamadıklarını vurguladı.

AYDEM olarak Türkiye'de ilk lisanslı özel sektör dağıtım şirketini işletmeye başlayan grup olduklarını hatırlatan Saldanlı, "(AYDEM ile birlikte) Denizli, Aydın, Muğla bölgelerinde yatırımlar devlet dönemine nazaran 4 kat arttı. Otomasyona başladık, bu sene 20 bin civarında sayacı uzaktan okuyoruz. Kısacası akıllı şebeke denilen yatırımları yapıyoruz. Sürekli ve kaliteli bir enerji arz etmeye başladık. Gediz Bölgesinde de aynı başarıyı göstermek için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Milyonlarca abone ve 50 bin kilometreye yakın hattın işletilmesi için finansmana da ihtiyaç duyulduğuna dikkati çeken Saldanlı, "1 milyar 231 milyon dolar devir bedeli, 5 yıllık yatırım ihtiyaçları ve ihtiyaç duyulan işletme kredileri ile birlikte finansman için 2 milyar dolar civarında bir kaynak sağlamak gerekiyor. Burada bankalarımızla yapılan görüşmeler sonrasında finansman kısa sürede sağlandı" değerlendirmesinde bulundu.

Saldanlı, finansmanın yerli bankalardan sağlandığını da belirterek, bu durumun Türkiye'nin bankacılık ve finans sisteminin nereye geldiğinin önemli bir göstergesi olduğunu ifade etti.

- Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Ceyhan Saldanlı Ahmet Aksu Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title