Haberler

Ecb Başkanı Mario Draghi Açıklaması

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, yatırımcıların Avro Bölgesi genel akışına güvendiklerini ve yeniden yatırım yapmaya hazır olduklarını belirterek, "Bugünkü ana mesajım Avro Bölgesi'nin ilerleme kaydettiğidir, yatırımlar bunu"...

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, yatırımcıların Avro Bölgesi genel akışına güvendiklerini ve yeniden yatırım yapmaya hazır olduklarını belirterek, "Bugünkü ana mesajım Avro Bölgesi'nin ilerleme kaydettiğidir, yatırımlar bunu gösteriyor" dedi.

Draghi, Berlin'de bir konferansta yaptığı konuşmada, ECB'nin Avro Bölgesi'ne ilişkin asılsız korkuları uzaklaştırdığını ve güveni artırdığını söyledi.

Tam yardım alan ülkelerde iş gücü maliyetinin iyileştiğini ancak daha yapacak iş olduğunu aktaran Draghi, büyümenin halen istikrarsız olduğunu, bankaların tek elden denetlenmesinin istikrara katkı yapabileceğini ifade etti.

Yetkileri dahilinde parasal politikanın bütün Avro Bölgesi'ne aktarımını üstleneceklerine işaret eden Draghi, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz bu seçenek üzerinde karar kıldık. Bundesbank haklı. Bir çok endişelerini ECB yönetimi de paylaşıyor. Parasal politika aktarımı piyasalarda istikrarı yeniden sağlayacak, bütün korkuları giderecektir. Bu şekilde yatırımcı güveni sağlanarak, başka piyasalar da bundan fayda sağlayacaktır. Bu şekilde borçlanma maliyeti ile ilgili endişeleri de giderecektir. Biz kredi akışına bakıyoruz. Kredi akışı en önemli kritik göstergemiz. Bunun olumlu etkileri kanıtlandı. Bu ayın başlarında Avro Bölgesi bankalarında 27 milyar dolarlık yeni borçla ilgili adımlar atıldı. Önlemlerimizin firmalar, şirketler ve hane halklarına etkilerini ölçmek şu anda mümkün değil. Ama şu anda olumlu sinyaller aldığımızı söyleyebilirim."

-"Bankalararası piyasalar güçlendirilirse, bireysel ülkeler için de riskler düşer"-

Yatırımcıların Avro Bölgesi genel akışına güvendiklerini ve yeniden yatırım yapmaya hazır olduklarını dile getiren Draghi, "Bugünkü ana mesajım Avro Bölgesi'nin ilerleme kaydettiğidir, yatırımlar bunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

ECB'nin kararlarının istikrarı artıracağını ve avronun istikrarının Almanya için kritik önem taşıdığını dile getiren Draghi, Almanya'nın dış yatırımlarının çoğunun Avro Bölgesi'nden geldiğini dile getirdi.

Daha sürdürülebilir bir AB'nin daha güçlü bir Almanya ekonomisi gerektirdiğini vurgulayan Draghi, güçlü bir Alman ekonomisinin de Avro Bölgesi'nin ekonomisini destekleyeceğinin altını çizdi.

Bankalararası piyasalar güçlendirilirse, bireysel ülkeler için de risklerin düşeceğini anlatan Draghi, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Fiyat istikrarını oluşturmaya çalışıyoruz ve şu anki önlemlerimiz de bu taahhüdümüze uygun. Operasyonlarımız sadece ikincil piyasalarda devreye girecek. Hükümetleri değil, tahvil tutan şirketleri ve bankaları destekleyecek. ECB Yönetim Konseyi çok güçlü bir taahhüt ve paranın bu reformların, operasyonların başarıya ulaşması için bir ön koşul olduğuna kanaat getirmiştir. Bütün adımlar hükümetlerin politikaları ile desteklenmelidir. ECB'nin tahvil alımları hükümetleri finanse etmez. Beklentiler yıkıcı senaryoları tetikliyor. ECB'nin eylemi geleceğe uzatılan bir köprü olabilir. Piyasa duyarlılığı her şeyin iyi olduğunu göstermiyor, bütün bu eylemler hükümetlerin adımları ile desteklenmeli."

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç

Yayıncı: Yılmaz Yıldız - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

European Central Bank Mario Draghi Almanya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title