Haberler

'Düzeltme' Arayan Hazine 43 Milyon YTL Kaybetti

İzmir Foça'da 10 Yıl Önce Yapılan Arsa Takasından Zarara Uğradığı Gerekçesiyle Hazine'den Şikayetçi Olan Kooperatif, Davayı Kazandı.

İzmir Foça’da 10 yıl önce yapılan arsa takasından zarara uğradığı gerekçesiyle Hazine’den şikayetçi olan kooperatif, davayı kazandı.

Bundan 3 yıl önce mahkeme kararı ile kooperatife 80 milyon YTL tazminat ödemeye mahkûm olan Hazine, karar düzeltme talebi ile konuyu Yargıtay’a taşıdı. Ancak bu talep Hazine’ye kanuni faizi ve vekalet ücretleriyle birlikte yaklaşık 123 milyon YTL’ye mal oldu.

İZMİR’de 10 yıl önce gerçekleştirilen arsa trampası (bir malın başka bir malla değiştirilmesi), Hazine’ye pahalıya patladı. Kooperatif, arsa trampasından zarara uğradığı gerekçesiyle açtığı davayı kazandı. Hazine avukatlarının, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’ne yaptığı karar düzeltme talebi reddedildi. Maliye Bakanlığı, kooperatife 123 milyon YTL tazminat ödeyecek. Hazine’nin Yargıtay’da "düzeltme" talebi böylece kendisine 43 milyon YTL ek faturaya yol açtı.

TRAMPA 1997’DE: İzmir Foça’da, mülkiyeti SS Yeni Foça Asmadere Yapı Kooperatifine ait 834 bin 435 metrekare yüzölçümlü 11 adet taşınmaz, SİT alanında kaldıkları için İzmir Çiğli’de Hazine’ye ait 830 bin 405 metrekare yözülçümlü taşınmazla 29 Nisan 1997’de trampa edildi. Karşılıklı davalar sonucu yapılan yargılamalar sonrası kooperatife 830 bin metrekarelik arsa veren Hazine, ancak 185 bin metrekarelik bölümünü geri alabildi. Yapı kooperatifi, Hazine adına tescil edilen arsanın kooperatifin mal varlığında azalmaya sebebiyet verdiği iddiasıyla, İstanbul Kadıköy 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne tazminat davası açtı. Mahkeme, 2004’te Hazine’yi, kooperatife 80 milyon YTL tazminat ödemeye mahkûm etti.

YARGITAY TAZMİNATI ONADI: Kararın Yargıtay’dan dönmesi üzerine mahkeme tazminat tutarını 2005 yılında 57 milyon YTL’ye indirdi. Son olarak Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, tazminat tutarının 40 milyon YTL’yi aşmaması koşuluyla mahkeme kararını onayladı. Bunun üzerine Kadıköy 1. Asliye Hukuk Mahkemesi de 29 Mart 2007 tarihinde, Hazine’nin söz konusu kooperatife 40 milyon 724 bin YTL tazminat ödemesine karar verdi. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Kadıköy 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin aldığı bu tazminat kararını 3 Temmuz 2007’de onadı.

SON ÇARE DE TÜKENDİ: Hazine avukatları, tazminata karşı son çare olarak Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’ne 12 Eylül 2007’de "karar düzeltme" talebinde bulundu. Talebi değerlendiren daire, Hazine avukatlarının isteminin reddine karar verdi. 30 Kasım 2007’de kesinleşen 2007/13964 sayılı karar, Hazine’nin son umudunu da yok etti. Maliye, bu kararın ardından SS Yeni Foça Asmadere Yapı Kooperatifi’ne kanuni faizi ve vekalet ücretleriyle birlikte yaklaşık 123 milyon YTL tazminat ödeyecek.

Üyeleri arasında eski bakanlar vardı

HAZİNE’yi 123 milyon YTM tazminata mahkum eden kooperatifin üyeleri arasında eski bakanlar Nafiz Kurt ve Ömer Barutçu da yer alıyordu. Foça’daki arsa 9 yıl önce de Hürriyet’e haber olmuştu. Kooperatifin, ağaçlandırma sahası olduğu için yapılaşma izni verilmeyen İzmir Çiğli’deki denize sıfır 830 dönüm arazisine imar izni verilmesinin ardından başlayan tartışmalar, 25 Mart 1998 tarihli Hürriyet’te yer almıştı.

Yabancılar 70 ilde mülk sahibi

CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, yabancılara taşınmaz mülk satışlarına ilişkin bazı iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Topuz, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi. Topuz, önergesinde, yabancı uyruklu gerçek kişilerin, tapu yasası uyarınca, "karşılıklı olmak ve kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla", "işyeri veya mesken" olarak kullanmak üzere, taşınmaz sahibi olabildiklerini hatırlattı. Yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketlerinin, ancak özel kanun hükümleri çerçevesinde taşınmaz mülkiyeti ve taşınmazlar üzerinde sınırlı ayni hak edinebildiklerine dikkat çeken Topuz, Türkiye’nin 81 ilin 70’inde yabancıların taşınmaz mal edindiği yönünde iddialar bulunduğunu belirtti.

Toprak’a taksit taksit icra

TOPRAK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Halis Toprak, Tasarruf Mevduakı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulduktan sonra kiracı olarak oturmaya devam ettiği İstinye’deki malikanenin iki aylık kirasını ödemeyince icraya verildi. Daha önce üç kez çeşitli aylara ait kira bedelleri için icraya başvuruda bulunan Toprak İnşaat ve Ticaret AŞ avukatları, bu kez Halis Toprak’tan 184 bin 609 YTL alacaklarının icra yoluyla tahsilini talep ettiler. Toprak İnşaat ve Ticaret AŞ, icra müdürlüğüne başvurarak İstinye Caddesi, No 82’deki Aslanlı Köşk’te kiracı olarak oturan işadamı Halis Toprak’ı dördüncü kez icraya verdi. Şirket avukatlarının talebi doğrultusunda Halis Toprak’a 7 günde borcunu ödemesi ya da mal beyanında bulunması için tebligat gönderildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title