Haberler

Dünya Ekonomik Forumu

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Turhan: "Sermaye piyasaları regülasyonlarının gelişmiş ülke ekonomilerinde rekabeti daha etkin bir duruma getirmesine rağmen, gelişmekte olan piyasalarda yapılan düzenlemelerde mevcut durumu koruma eğilimi göze çarpıyor"

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, sermaye piyasaları regülasyonlarının gelişmiş ülke ekonomilerinde rekabeti daha etkin bir duruma getirmesine rağmen, gelişmekte olan piyasalarda yapılan düzenlemelerde mevcut durumu koruma eğiliminin göze çarptığını belirtti.

Turhan,  Dünya Ekonomik Forumu kapsamında düzenlenen "Büyümeyi Teşvik Edecek Etkin Piyasa Altyapısı" konulu panelde, Türkiye olarak Avrupa Birliği müktesabatına tam uyum sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.

Gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarının gelişmiş ülkelerin ihtiyaçlarından farklı olduğunu, ancak özellikle gelişmiş ülkelerde yaşanan sıkıntıların çözümüne yönelik hazırlanan düzenlemelerin gelişmiş-gelişmekte olan piyasalar arasındaki farklılıkları yeterince dikkate almadığını dile getirdi.

Yerel borsaların piyasa altyapılarının güçlendirilmesi ve teknik kapasitelerinin arttırılması ile bu piyasalar arasındaki entegrasyonun güçlendirilebileceğini, böylece hem yatımcılar hem de şirketlerin oluşturulan entegre ilişkiler ağından faydalanabileceğini ifade eden Turhan,  Borsa İstanbul'un Ortadoğu ve Avrasya borsalarıyla böyle bir ağ oluşturmaya yönelik çalışmalar sürdürdüğüne dikkati çekti.

Gelişmiş ekonomilerde özellikle son dönemde yaşanan krizlere cevap olarak getirilen düzenlemelerin piyasadaki rekabeti daha da teşvik ettiğini vurgulayan Turhan, "Gelişmekte olan piyasalar olarak yakın zamanda krizden çok fazla etkilenmediğimiz için gelişmiş piyasalardan farklı olarak, bizim düzenleyicilerimiz piyasalardaki mevcut yapıyı muhafaza etmeye odaklandı. Bu nedenle düzenleyiciler, gelişmiş ülkelerin yaptığı gibi piyasaların kendi başlarına çalışıp inovasyonla sorunlarına çözüm bulmasını sağlamak konusunda daha çekingen davranıyorlar" diye konuştu.

Turhan, gelişmekte olan piyasalardaki sıkıntıları giderecek araçlar geliştirilmesi gerektiğini, piyasa altyapısı ve sermaye piyasasının da bu anlamda en kritik konular olduğunu bildirdi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Borsa İstanbul İbrahim Turhan Avrupa Birliği Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title