Haberler

Pamuk'ta Hasat Dönemi Başladı

Güncelleme:

Türkiye'nin pamuk üretiminin yaklaşık yarısının karşılandığı Şanlıurfa'da, hasat dönemi başladı.

RAUF MALTAŞ - Türkiye'nin pamuk üretiminin yaklaşık yarısının karşılandığı Şanlıurfa'da, hasat dönemi başladı.

Bölge çiftçisi, arazilerinin Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yapılan çalışmalarla sulamaya açılmasıyla "Beyaz altın" olarak adlandırılan pamuk üretimine ağırlık veriyor. Mart-nisan döneminde ekimine başlanan pamukta hasat dönemi girildi. Yaklaşık 2 ay sürmesi tahmin edilen hasat, başta Harran Ovası olmak üzere diğer bölgelerde yoğun şekilde devam ediyor. İşçilerin, hava sıcaklıklarının 35 derece civarında seyrettiği kentte elle yapılan hasatta oldukça zorlandığı görülüyor.

İşçiler, havanın serin olduğu zamanlarda tarlayı istila eden sivri sinekten dolayı daha çok güneşin etkisini gösterdiği saatlerde çalışmak zorunda kalıyor.

Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuğun Türkiye ve bölge çiftçisi açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Türkiye'nin dünya pamuk üretiminde yedinci sırada olduğunu vurgulayan Öztürkmen, ABD ve Çin'den sonra en fazla pamuğun Türkiye'de tüketildiğini ifade etti.

Türkiye'de üretilen pamuğun yüzde 42'sinin Şanlıurfa'dan karşılandığına dikkati çeken Öztürkmen, şunları kaydetti:

"Pamuk kozasının yavaş yavaş açmasıyla hasat başladı. Pamuk şu anda elle toplanıyor ama bir ay içerisinde makineli hasada geçilir diye düşünüyorum. Elle hasatta dikkat edilmesi gereken çok önemli şeyler var. Gerek resmi kurumlar gerekse de sivil toplum kuruluşları olarak kaliteli pamuk toplanmasını hedefledik. Ziraat odası da çok güzel fiyat açıkladı. Bu fiyatla iyi randımanda pamuk toplayanlara kilo başına 320 kuruş ödenecek ancak randımana göre fiyatlar değişecek. Bu ise bölgede toplanan pamuğun kalitesini artıracak, kirliliği düşürecektir."

Pamuk toplayan işçiler de zor şartlarda çalıştıklarını ifade ederek, pamuk alım fiyatlarının biraz daha yükseltilmesi gerektiğini belirtiyor. - Şanlıurfa

Kaynak: AA / Ekonomi

Harran Ovası Şanlıurfa Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title