Haberler

'Ayağımızdaki Prangaları Çözün'

Güncelleme:

'İş Dünyasına Yön Verenler 2010' Ödülleri Sahiplerini Buldu

Edremit Ticaret Odası tarafından, 2009 yılında yüksek düzeyde vergi ödeyen üyelerin ödüllendirilmesi amacıyla Adrina Otel'de düzenlenen törene katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 2009 krizinden en çok etkilenen ama en hızlı çıkan ülke olduğunu ifade etti. ''Küresel krizden çıktığımıza şükrediyoruz. Ama biz bir yarıştayız. Amacımız dünyanın en büyük 10'uncu ekonomisi olmak' diyen Hisarcıklıoğlu hükümete ''Ayağımızdaki prangaları çözün' diye seslendi.

''KRİZDEN ÇIKTIK, ŞÜKREDİYORUZ'

Büyüme oranlarına bakıldığında Türkiye'nin 30 yıl içinde büyük bir gelişme ve ilerleme kaydettiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, ülkenin tarıma dayalı bir ekonomiden sanayiye dayalı bir ekonomiye geçiş yaptığını belirterek, ''Bakın 30 yıl önce bu ülkede ihracat sadece 3 milyar dolardı. 3 milyarın yüzde 90'ı tarım ürünüydü. Tarım ürünü satıyorduk. Şu anda 130 milyar dolar ihracat yapıyoruz, yüzde 92'si sanayi malı. Bugün Avrupa'da kullanılan her üç televizyondan ve beyaz eşyadan biri Türk malı. Geçen sene ABD'nin ardından dünya 3'üncüsü olduğumuz müteahhitlik sektöründe, dünya ikinciliğine yükseldik. Çimento ihracatında dünya birincisiyiz. Bunların hepsini 30 senede yaptık. Ben diyorum ki, 30 sene önce azıcık önümüz açıldı. Biz koşmaya başladık' dedi.

RAHMETLİ ÖZAL'A GÜLDÜKLERİNİ HATIRLATTI

Petrol yok, doğalgaz yok ama Allah'a çok şükür genlerimizden gelen müthiş bir müteşebbis ruh var diyen Hisarcıklıoğlu, ''Ülkemize 1 yıda gelen 1 milyon turist sayısı, şu anda 28 milyon'a ulaştı. Bu bir hayaldi' şeklinde konuştu. Rahmetli Özal'ın '10 milyon turist gelecek' dediğinde herkesin güldüğünü ve 'Bu adam kafayı mı yedi? Bypass ameliyatı oldu ya beynine kan gitmiyor, ondan dolayı hayal görüyor' şeklinde konuştuklarını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, ''Şimdi biz zengin olmak istiyoruz. Zengin olmak için üretip, alıp satmak istiyoruz. Ticaret yapmadan, zengin olmak mümkün değil. Şimdi, küresel krizden çıktığımıza şükrediyoruz. Ama biz bir yarıştayız. Hedefimiz var. Nedir bu hedef? Dünyanın en büyük 10'uncu ekonomisi olmak. Ondan sonra da birinci olmak. Bizim bunu yapacağımıza da inanıyorum' dedi. Sakın para mara istediğimizi zannetmeyin diyen Hisarcıklıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yeter ki şu ayağımızdaki prangaları çözsünler. Ayağımızdaki prangaları çözdükleri zaman biz, inşallah 2023'te bu ülkeyi dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi, sonra da en büyüğü yaparız.'

VERGİYİ ZAMANINDA ÖDEMEYE DE ÖDÜL

Ekonomik kriz nedeniyle, iş adamlarının vergi borçlarını ödemekte zorluk çektiğine de değinen Rıfat Hisarcıklıoğlu, ''2009 krizi dünya çapında bir krizdi. Bizim tüccarımızın, sanayicimizin beceriksizliğinden ortaya çıkmamıştı. Biz bu dönemde, vergisini gününde, zamanında ödeyemeyenler için, ödeme kolaylığı talep etmiştik. Üç siyasi partimizin mutabakatıyla, inşallah bu da meclisten çıkacak. Bu çok önemli ama biz buna karşılık hükümetten bir şey daha talep ediyoruz. Bu kriz ortamında vergi borcunu her türlü zor koşullara rağmen gününde, ödeyenlere de ödül verilmesi lazım' dedi.

VALİ ARSLAN, BÜROKRASİDEN YAKINDI

Törende konuşan Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan'da, Vali olarak bürokrasiden yakınacağını, bunun da belki anlamsız olacağını belirterek, ''Fakat inanın, bazı bakanlıkların anlaşılamaz tutumu nedeniyle, burada içimizin içimizi yediği zamanlar oluyor. Yatırımcıya yardımcı olmak istiyorsunuz. Her hangi bir bakanlıktan gelmiş basit bir genelge yüzünden, bir genel müdür yardımcısının imzaladığı iki paragraflık yazı yüzünden insanların sorunlarını çözemediğimiz zamanlar oluyor. Ben her sayın bakan ile karşılaştığımda ve Ankara'ya gittiğimde şunu söylüyorum: 'Ne olursunuz bu genelgeleri siz imzalayın. Yasanın valiye verdiği yetkiyle ilgili, Genel Müdür Yardımcısı' vali bu konuda karar alamaz diye yazıp imzalıyabiliyorsa burada bir sorun vardır. Biz bu sorunları nasıl şu anda size söylüyorsak, muhataplarına, bakanlarımıza ve siyasetçilerimize de söylüyoruz. Siz bir ile vali atıyorsunuz. Bizim mevzuatımıza göre vali, hem devletin, hem hükümetin, hem de bütün bakanların ayrı ayrı temsilcisi demektir. Bunun yasadaki tanımı budur. ve bizde ta Osmanlı'dan gelen temelleri sağlam bir uygulamadır. Bunun için yasaların yorumlanması gereken kısımlarını biz de yorumlayabiliriz. Dolayısıyla bakanlıklarda görev yapan bürokratların bizim yerimize bunları yorumlaması gerekmez. Ama uygulama böyle' dedi.

YÜKSEK VERGİ ÖDEYENLER PLAKET ALDI

Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, Edremit Kaymakamı Osman Tunç, Burhaniye Kaymakamı Ali Uslanmaz, Edremit'in MHP'li Belediye Başkanı Tuncay Kılıç, Burhaniye'nin CHP'li Belediye Başkanı Fikret Akova, Havran'ın AK Parti'li Belediye Başkanı Hasan Lofcalı, Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahme Gencer ve davetlilerin katıldığı törende İlçede yüksek düzeyde vergi ödeyen kişi ve kuruluşlara plaket ve takdirnameleri verildi. 2009 yılı Kurumlar vergisi dalında en yüksek vergiyi ödeyen 'Mertaş Taşımacılık İnşaat Malzemeleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. birincilik, Yağcılar İnşaat Turizm Ticaret Sanayi Ltd.Şti. ikincilik, Simtek İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti. üçüncülük ödülü aldı. Gelir vergisi kategorisinde ise; Etem Yılmaz, birincilik, Mehmet Ertaş ikincilik, Yakup Pekçekli üçüncülük ödülüne hak kazandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Politika Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? İstanbul'da kapalı olacak yollar nereler? Fatih, Şişli, Beşiktaş, D-100 Karayolu 1 Mayıs'ta toplu taşımaya kısıtlama mı getirildi? Toplu taşıma hangi saatler ücretsiz? İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu taşıma saatleri! 1 Mayıs'ta toplu taşımalar ücretsiz mi? İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama geldi mi? KIZIL GONCALAR son bölümde ne oldu? Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128105 30 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 30 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? #9917 30 Nisan günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? Bugün hava nasıl olacak? #127782 İstanbul'da yağmur yağacak mı? 30 Nisan hava durumu tahminleri! A101 AKTÜEL KATALOĞU 2 MAYIS| Çekme karavan fiyatı ne kadar? A101 bu hafta katalog ürünleri neler? A101 fiyat listesi! Resmi Gazete'de yayımlandı: #128647 Toplu taşıma 1 Mayıs'ta ücretsiz olacak! Resmi Gazete bugünün kararları neler? Halal All Day / Haram All Night akımı nedir, (TİKTOK) Halal All Day ne demek? 1 Mayıs nöbetçi noter var mı? 1 Mayıs MARMARAY ücretsiz mi? 1 Mayıs MARMARAY bedava mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title