Haberler

Asgari ücret görüşmelerinde maraton başlıyor! Aralık sonuna odaklananlara büyük bir sürpriz yapılabilir

Güncelleme:

7 milyona yakın asgari ücretliyi ilgilendiren ve milyonlarca işvereni ilgilendiren asgari ücret belirleme görüşmeleri bugün başlıyor. Vatandaşların merakla beklediği görüşmelerle ilgili dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre görüşmelerin geçtiğimiz sene gibi erkenden bitirilerek rakamın aralık ayı sonundan daha erken ilan edilebileceği belirtildi.

Asgari ücretle çalışan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren görüşmeler bugün başlıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş ve TİSK başkanlarıyla görüşecek.

TAKVİM BUGÜN NETLEŞECEK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışma takviminin bu toplantıda netleşmesi bekleniyor. Peki asgari ücretin belirlenmesinde süreç nasıl ilerleyecek?

"VATANDAŞA SÜRPRİZ YAPILABİLİR"

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, asgari ücret süreciyle ilgili şunları söyledi: "Masaya oturulduğunda tarafların beklentileri belirlenmiş olacak. Yapılacak görüşmelerde Asgari Ücret Tespit Komisyonu bir rakama ulaşacak. Tarafların daha kısa sürede anlaşıp asgari ücreti erken bir zamanda, geçen yıl olduğu gibi belki açıklama ihtimalini kuvvetle muhtemel görüyorum. Kararın da oy birliğiyle çıkma ihtimalini yüksek görüyorum."

"ÇALIŞANLARI MEMNUN EDECEK BİR RAKAM ÇIKMA İHTİMALİ YÜKSEK"

2022 yılının ocak ayında asgari ücrete tarihin en yüksek artışı yapıldı. Yaklaşık yüzde 50 zamla çalışanın maaşı 4 bin 253 liraya yükseltildi. Temmuzda da asgari ücret yüzde 30 arttı. Ücret net 5 bin 500 liraya çıktı.

Zengin, "Rakam açıklandığında çalışanları memnun edecek işletmelerin de devamını sürdürebilir olmasını ve iş gücü kaybına gitmemesini sağlayacak bir rakam olma ihtimalini yüksek görüyorum" dedi. Asgari ücret, Tespit Komisyonu toplantılarının ardından belli olacak.

GEÇEN YIL ARALIK AYININ İKİNCİ HAFTASI AÇIKLANMIŞTI

Asgari ücret görüşmelerinin normal takvime göre aralık ayının sonunda bitmesi ve rakamın bu tarihten sonra açıklanması bekleniyor. Ancak geçen sene erkenden bitirilen görüşmelerden sonra aralık ayının ikinci haftasında rakam ilan edilmişti. Bu sene de benzer bir tablo ortaya çıkabileceği ihtimali güçlü görülüyor.

Asgari ücret görüşmelerinde maraton başlıyor! Aralık sonuna odaklananlara büyük bir sürpriz yapılabilir

ÖĞLE SAATLERİNDE BİR ARAYA GELECEK

Bu kapsamda Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün Çalışma Bakanı Vedat Bilgin eşliğinde TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol'un katılımıyla toplanacak. Saat 14.00'da başlayacak toplantıda yeni ücretler için çalışma takvimi de belirlenecek.

8 BİN TL'NİN ALTINA İHTİMAL VERİLMİYOR

İşçi ve işveren asgari ücret beklentilerini dile getirmeye başlarken pazarlık masasında net 8-10 bin lira ön plana çıkıyor. İş dünyası enflasyonun üzerinde refah payı olan bir artış istiyor. Ancak komisyon toplantısı öncesi kulislerde konuşulanlara göre, komisyon öncesinde de taraflar arasında diyaloglar yaşandığı öğrenildi. Bu gelişme milyonları daha da heyecanlandırırken dev şirketlerin yüzde 50'lik zam oranına ise sıcak yaklaştığı belirtiliyor.

Şu anda 5.500 TL olan asgari ücretin enflasyon beklentilerine göre yüzde 40 zamlanması durumunda 7.700 TL, işverenin beklentisine göre ise yüzde 50'lik artışla 8.250 TL'ye çıkması öngörülüyor. Ancak yeni ücretin 8 bin liranın altında olmayacağı ise neredeyse kesin.

Asgari ücret görüşmelerinde maraton başlıyor! Aralık sonuna odaklananlara büyük bir sürpriz yapılabilir

"YAPILACAK ZAM HAYALİ DEĞİL GERÇEKÇİ BİR RAKAM OLACAK"

Asgari ücret için yapılacak zammın hayali değil gerçekçi bir rakam olacağını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Dile getirilen birçok rakam var. İşletmelerin ödeyebileceği bir ücret arayışındayız. Hayali değil gerçekçi bir rakam olacak. Çalışan maaşları yüzünden işletme kapısına kilit vuracak bir rakam olmayacak. Zam oranı çalışan ve işverenlerle yapılacak anketlerle belirlenecek" demişti.

İŞVERENE MALİYETİ 12 BİN LİRAYA YAKLAŞIYOR

Asgari ücrete yüzde 50 zam yapılması ile işverenin maliyeti de yaklaşık 4 bin TL olacak. Yüzde 5 SGK prim desteği ile birlikte bir işçinin toplam maliyeti yüzde 50 zam sonrası 11.750 TL olacak. İşverenlerden gelen açıklamalara bakıldığında ise bu rakamın asgari ücret için üst limit gibi göründüğü ifade ediliyor.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Vedat Bilgin Asgari Ücret Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (8)

Cahit Satıcı:

20 yılda kaybettiklerinizi düşünün. Almanya, Japonya, Fransa vb. Ülkeler öyle bir temel attılarki! Bu gün halkı refah ve itibar içinde. Bşzde Deve misali bir yönetimle bir arpa boyu yol kat edememişiz ki! Sonbahar rüzgarında dökülen yaprak gibiyiz. Patron sizsiniz

32
10
yanıtYanıtla
Abdullah Aydemir:

O kadar refah içindeler ki doğalgaza para yetiştiremedikleri için Ülkemizden 3 aylık tatil paketleri alıyolar kış için. Hastanelerine gitsen 3 ay sonrasına randevu bulamıyorsun vs vs

yanıt0
yanıt2
Nazlı Muhip:

Hayali değil gerçekçi olacaksa sanırım 20.000 tl yapacaklar. Geçim ve hayatın gerçekleri ortada çünkü.!!

40
2
yanıtYanıtla
Zamla BOĞUŞANTÜRK:

Bu iktidardan önce bir asgari ücretle 10 tane çeyrek altın alınıyordu. Yani en az 17400 lira olması gerekiyor. O da alım gücünün yerinde sayması için…

18
6
yanıtYanıtla
Abdullah Aydemir:

Bu iktidardan önce devlet memur maaşlarını ödeyebilmek için imf den borç aldı sen ne anlatıyorsun?

yanıt1
yanıt4
MURAT GÜL:

Bence asgari ücret şubat 2023 e kadar açıklanmamalı.Zaten asgari ücretle çalışanlar ozaman alacağı için ilk zamlı maaşı, en azından ürünlere gelecek zamları biraz olsun bastırırlar.

4
1
yanıtYanıtla
Cengiz Ayhan:

Biz 3500 lira alan SSK emeklilerinin komik maaşı ne olacak geçinemiyoruz açız aççç

3
0
yanıtYanıtla
Metin Yalcin:

8500 net üstü her rakam sürpriz sayılır ..

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title