Haberler

Ankara: Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye Yaklaşık 500 Milyon Dolarlık Kredi

Dünya Bankası Türkiye'ye verilecek olan 403 milyon euro tutarında (yaklaşık 500 milyon ABD Doları) Programlı Kamu Sektörü Kalkınma Politikası Kredisini (PPDPL) dün gece onayladı.

Dünya Bankası Türkiye'ye verilecek olan 403 milyon euro tutarında (yaklaşık 500 milyon ABD Doları) Programlı Kamu Sektörü Kalkınma Politikası Kredisini (PPDPL) dün gece onayladı.

Yapılan açıklamaya göre, PPDPL, hükümetin Kamu Sektörü İdare ve Mali Reform programını dört bağlı unsurda destekleyecek. İlk unsur, 2001 krizinden sonra Türkiye'nin ilerleyişini ve aynı zamanda 2002'de başlayan ve bugüne kadar devam eden süregelen ekonomik büyümeyi destekleyen makroekonomik çerçevenin sürekliliğini destekleyecek. İkinci unsur ise, (a) parametrik emeklilik reformları ve (b) sosyal güvence hakları ve sosyal yardım iletimine ilişkin kurumsal ve idari çerçevedeki yapısal ilerlemeler aracılığıyla sosyal güvence sisteminde büyüyen açıklara işaret ederek mali düzenlemenin kalitesini arttırmaya odaklanacak. Bu unsur aynı zamanda etkinliği arttırmak ve devletin karşıladığı sağlık hizmetlerinin maliyetini kapsamak üzere faaliyetler düzenlenirken sağlık hizmetlerine evrensel erişimi de destekliyor. Üçüncü unsur, süregelen uygulama ve kamu mali yönetimi ve bütçe sistemlerine ilişkin kurumsal ve yapısal reformların genişletilmesini destekleyecek. Dördüncü unsur, bölgesel farklılıkları ve ademi merkeziyetçi yapıyı azaltmak ve kamu sektörünün tüm düzeylerinde yozlaşmayla mücadele etmek için gerekli olan faaliyetler aracılığıyla kamu sektörünün idaresi ve yönetimini geliştirmeyi destekleyecek.

Kredinin Dünya Bankası İcra Direktörleri tarafından onayı üzerine, Bankanın Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, şunları söyledi:

"Dünya Bankası, bu ikrazla Hükümetin Reform Programını desteklemekten memnuniyet duymaktadır. Bu ikraz Türkiye'de süregelen büyümeye yönelik olarak önemli bir motif olmaya devam eden makroekonomik çerçeveyi sadece desteklemeye yardımcı olmakla kalmayıp, aynı zamanda finans düzenleme yapısını geliştirerek mali bir alan yaratacaktır. PPDPL tarafından desteklenen reformlar bugün dünyada gerçekleşmekte olan en ilerici türden reformlar arasındadır ve uzun vadeli mali istikrar ve AB'ye uyum dahil ekonominin modernleştirilmesi için de hayati önem taşımaktadır. Türk Hükümeti'ni, daha eşitlikçi ve sürdürebilir emeklilik planları, evrensel sağlık sigortası ve kamu sektörünün yönetimindeki gelişmeler aracılığıyla nüfusa önemli faydalar sağlayacak olan bu önemli reformları üstlendiği için tebrik etmek istiyorum."

Açıklamaya göre, PPDPL'ye yönelik borç verilmesine istinaden, Kredi'nin ana tutarı, euro için Libor'a eşit bir oranda her bir faiz döneminde ödenecek faiz artı Dünya Bankası'nın Sabit Spread'i (ek faizi) ile birlikte tek bir vadede 2016'da geri ödenecek. Sabit Ek Faiz Kredisi (FSL), ödeme anında kendiliğinden sabit kura çevrilecek.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title