Haberler

Edirne Sofya'da Türk ve Bulgar İşadamları Forumu

Sofya'da Türk ve Bulgar işadamları forumuBULGARİSTAN'ın başkenti Sofya'da düzenlenen iş forumunda iki ülkenin işadamları bir araya geldi.

Sofya'da Türk ve Bulgar işadamları forumu

BULGARİSTAN'ın başkenti Sofya'da düzenlenen iş forumunda iki ülkenin işadamları bir araya geldi. Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Hasan Ulusoy, Bulgaristan'ın AB Konseyi Dönem Başkanlığı'na dikkat çekerek, İlişkilerin hem AB ile hem Bulgaristan ile bu 6 ay sonunda daha iyi olacak diye ümitliyiz dedi.

Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ile Sofya Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği'nin ev sahipliğinde İşforumu ve Fuarı gerçekleştirdi. Foruma Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Hasan Ulusoy, Filipe Başkonsolosu Hüseyin Ergani, Ticaret Müşaviri Emrah Sazak, Bursa Balkan-Türk SİAD Derneği Başkanı Berat Tunakan ile çok sayıda Türk ve Bulgar işadamı katıldı.

İki ülke arasında karşılıklı ticaret hacmi 5 milyar doları geçerken, Bulgaristan'da 3 binden fazla Türk şirketinin faaliyet gösterdiği belirtildi.

Sofya Büyükelçisi Hasan Ulusoy, Bulgaristan'ın AB Konseyi Dönem Başkanı olduğunu belirterek, Bu dönem başkanlığında Bulgaristan'ın yanı başındaki bir aday ülkeyle ilişkilerini ekonomik anlamda geliştirmesi çok çok önemli. Bunun farkındalar. Bu yönde de iki ülke çalışmaya hazır. 6 aylık dönem başkanlığında Bulgaristan'ın Türkiye'nin öneminin farkında olarak ve dostluğuna dayanarak, elinden geleni yapacağına ümit ediyorum. Bundan da bir kuşkumuz yok. Tabiatıyla 6 aylık bir dönem. Önemli olan ilişkilerin, AB ile ilişkilerimizin be dönem başkanlığında gerekli vurguya sahip olması. Umut ederiz ki bu 6 ay içerisinde çeşitli bakanlarımız buraya gelmeleri söz konusu, belki zirveler de olabilir . İlişkilerin hem AB ile hem Bulgaristan ile bu 6 ay sonunda daha iyi olacak diye ümitliyiz dedi.

Türkiye'nin Filibe (Plovdiv) Başkonsolosu Hüseyin Ergani, Filibe'nin konumu ve tarihi itibarıyla Bulgaristan açısından olduğu kadar, Türkiye açısından dan önemli bir merkez olduğunu söyledi. Ergani, Bulgaristan'ın ikinci en büyük şehridir. Kapıkule Sınır Kapısı Hasköy'e ulaşır, sonrasında da Filibe var. Dolayısıyla bir arterdir ulaşım açısından. Kapıkule biliyorsunuz dünyanın en yoğun karayolu ulaşım sınır kapılarından bir tanesi. Filibe özellikle son zamanlarda Avrupa Kültür Başkenti olması dolayısıyla büyük ilgi görüyor. Önümüzdeki yıl 2019'da Avrupa Kültür Başkenti olacak ve çok hareketli geçecek. Bizler de bir takım faaliyetler düzenliyor ve öngörüyoruz. Filibe ekonomi dinamizm açısından da göç alan bir şehir, yatırım açısından da önemli fırsatlar sunan bir şehir. Turizm açısından da büyük bir potansiyel var. Hem tarihi zenginliği açısından, hem de kültür başkenti olacak olması nedeniyle. Geçtiğimiz yıl Türkiye'den en fazla turist ağırlayan şehirlerden birisi dedi.

Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (BULTİŞAD) Başkanı Fikret İnce, iki ülke arasında ilişkilerin geliştiğini belirterek, Kurumsal yatırımcıların burada ilgisini görüyorum. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Ticaret çok iyi bir şey insanların refahını arttırmak için. Bizim görevimiz de buna yardımcı olmak. Ticaret hacmi 5 milyar dolar bir rakama ulaştı . İki ülke arasında karşılıklı ticaret hacmi 5 milyar dolar. Bu da çok büyük, devamlı gelişen bir rakam. Yatırım çok büyük oranda. Bulgaristan'ın 3'üncü ticaret partneri Türkiye. Bu çok doğal bir şey. Komşusu Türkiye ile ilişkilerden her iki tarafın da yararlanacağını umuyorum. İki ülkenin de bu yönde iradesi var, destek veriyorlar buna. Bu da bizi fazlasıyla mutlu ediyor. Türkiye büyük bir komşusu Bulgaristan'ın dolayısıyla bundan Avrupa topluluğunun büyük menfaati olacaktır. Ben bu konuda Bulgar politikacılarının inisiyatif kullanacağını umuyorum ve olumlu bir gelişme olacağını umuyorum dedi.

Balkan Rumeli Sanayicilik ve İşadamları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Berat Tunakan, Bulgaristan'ın Türk yatırımcıları açısından Avrupa'ya açılan bir kapı ve lojistik üs olabileceğini söyledi. Tunakan, Derneğimiz Balkan kökenli 408 üyeden oluşan ve Bursa ekonomisine yön veren bir sivil toplum örgütü. Ana amacımız da Balkanlarla, Türkiye arasında ticaretin arttırılması. Üyelerimizin büyük çoğunluğu Bulgaristan kökenli işadamlarından oluşuyor. Burada iş yapan yatırımları olan arkadaşlarımız da var. İki komşu ülke olarak ana amacımız ticari ilişkilerin arttırılması. Ticari ilişkiler ne kadar arttırılırsa siyasi ilişkiler de daha fazla gelişiyor. Tabi ki, Bulgaristan'ın dönem başkanı olması önemli. Yeni bazı çalışmalar, fasılların açılması olabilir. Bu konuda destek muhakkak olur. Bir Avrupa ülkesi olarak Bulgaristan'da yatırım yapılmasını işadamları açısından daha uygun olacağını da düşünüyoruz. Yatırımların artması gerekiyor. Avrupa'ya açılan bir kapı olarak değerlendirebiliriz. Bilhassa lojistik üs olabilir diye düşünüyoruz dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Bulgaristan Türkiye Sofya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title