Haberler

Edirne?de Suriyeli Sığınmacılar İçin Son Gün

Edirne'de Suriyeli sığınmacılar için son gün EDİRNE Valisi Dursun Ali Şahin'in ayrılmaları için verdiği süre bugün dolarken, 2 binden fazla Suriyeli sığınmacının Sarayiçi'nde Er Meydanı'ndaki bekleyişleri devam ediyor.

Edirne'de Suriyeli sığınmacılar için son gün

EDİRNE Valisi Dursun Ali Şahin'in ayrılmaları için verdiği süre bugün dolarken, 2 binden fazla Suriyeli sığınmacının Sarayiçi'nde Er Meydanı'ndaki bekleyişleri devam ediyor.

Avrupa'nın çeşitli ülkelerine karayolundan yürüyerek gitmek için bekleyen Suriyeli mültecilerin 7'nci günde bekleyişleri sürüyor. Mülteciler dün gece etkili olan sağanak yağmurda kartondan ve poşetlerden yaptıkları çadırları kullanılmaz hale geldiğinden geceyi Er Meydanı'ndaki soyunma odaları ve tribündeki koltukların arasında geçirdi. Sabah kalkıp tekrar yeşillik alana çadırlarını kurup ateş yakıp ısınmaya çalışan sığınmacılar, kahvaltı almak için uzun kuyruklar oluşturdu. Buldukları demir parmaklıklara ıslak çamaşırlarını asan Suriyeli sığınmacılar bugün BM toplantısından kendileri için olumlu haber çıkmasını ümit ediyor.

VALİ'NİN VERDİĞİ SÜRE BİTTİ

Suriyeli sığınmacılar Yunanistan'a geçerek Avrupa ülkelerine geçmeyi ümit ederken Edirne Valisi Dursun Ali Şahin dün Suriyeli sığınmacı temsilcileriyle bir araya gelip ardından yaptığı açıklamada, "Başbakan Ahmet Davutoğlu sizin eyleme bir an önce son vermenizi istiyor. Eyleminize son verin ve geldiğiniz şehirlere geri dönün. Size bunun için yarına kadar süre veriyorum" demişti.

Vali Şahin açıklamasının ardından dün gece yarısından bu yana yaklaşık 700 Suriyeli, otobüslerle geldikleri illere geri gönderilirken, 300 kişinin de yürüyerek kente girdiği bilgisi alındı.

Öte yandan Edirne İl Jandarma Komutanlığı ekipleri kent girişinde yaptığı kontrollerde 500 kadar sığınmacıyı geldikleri araçlarla geri çevirdiği öğrenildi. Edirne Emniyet Müdürlüğü Sarayiçi bölgesinde bekleyen sığınmacıların bulundukları bölgeden toplu halde yaya olarak ayrılmalarına izin vermiyor.

PERİŞAN OLDUK, BIRAKIN GİDELİM

Sarayiçi'nde kalan Suriyeli sığınmacılar dün gece şiddetli yağmurda eşyalarının tamamı ıslanıp kullanılmaz hale geldiğini, çocukların ise soğuk havadan etkilenip hasta olduğunu dile getirdi. Durumlarını "Perişan olduk" açıklamasıyla özetleyen 4 çocuk annesi Fatme Esma Davut, "Eşim savaşta öldü. 4 çocuğum yetim kaldı. Ben ne yapacağımı bilmiyorum. Burada çok zor şartlarda kalıyoruz. Dün gece çok şiddetli yağmur yağdı. Çocuklarım hasta oldu. Burada barınmak çok zor perişan olduk. Türkiye kapıları açsın biz buradan gitmek istiyoruz. Savaştan kaçtık burada hastalıktan öleceğiz. Perişan olduk" diye konuştu.

Suriyeli sığınmacılarla birlikte Kobani'den gelen 5 çocuk annesi Selam Esma ismindeki kadın ise İŞİD'in eşini öldürdüğünü çocuklarıyla Türkiye'ye kaçarak canını zor kurtardıklarını anlattı. Türkiye'de parasız ve çaresiz beklediklerini anlatan Esma, kapıların açılıp Almanya'ya akrabalarının yanına giderek orada çocuklarına iyi bir gelecek sağlamak istediğini söyledi. Diğer sığınmacıların büyük bir bölümü de bugün ne karar çıkarsa çıksın Edirne'den gitmeyeceklerini ifade etti.

AŞKLARI SINIRA DAYANDI

Suriye'de başladıkları aşklarını Türkiye'de evlilikle perçinleyen Aliya ve Muhammet çifti de Edirne'den sınırı geçip Belçika'ya gitmek istiyor. Ülkelerindeki savaştan kaçarak İstanbul'da buluşan çift 5 ay önce evlenip İstanbul'a yerleşmiş. İstanbul'da tekstil işinde çalışan Aliya, Muhammet Ali, Türkiye'de yaşamanın çok zor olduğunu Belçika'ya gitmek istediklerini belirtti. Birbirlerini çok sevdiklerini bu yüzden bir an olsun bir birlerinin elini bırakmayan çiçeği burnunda yeni evli çift, aşklarını Avrupa ülkelerinde yaşamak istediklerini söyledi.

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber-Kamera: Ali Can ZERAY/EDİRNE, (DHA)-

==========================================

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title