Haberler

Tüm Gözler Davos'a Çevriliyor

İsviçre'nin Davos Kasabasında Çarşamba Günü Başlayacak Olan Dünya Ekonomik Forumu Yıllık Toplantılarına Katılım Açısından Bu Yıl Bir Rekor Yaşanacak. Toplantılara 41 Devlet ve Hükümet Başkanı Katılacak. Küresel Krizin Ana Teması Olacağı Davos Toplantılarında Başbakan Erdoğan, Bakanlar Babacan, Güler ve Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Yılmaz'ın da Bulunması Bekleniyor.

İsviçre'nin Davos kasabasında Çarşamba günü başlayacak olan Dünya Ekonomik Forumu Yıllık Toplantılarına katılım açısından bu yıl bir rekor yaşanacak.

Bu yıl toplantılara 41 devlet ve hükümet başkanı katılacak. Küresel krizin ana teması olacağı Davos toplantılarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile üç önemli Bakan ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın da bulunması bekleniyor. Bu arada, Davos'ta tüm gözler, kalabalık ABD heyetinde olacak. Heyette Obama Yönetimi'nin "kilit isimleri"nden Ulusal Güvenlik Baş Danışmanı James Jones ile Ulusal Ekonomi Kurulu Başkanı Lawrence Summers ile eski Başkanı Bill Clinton'un da yer alacağına dikkat çekiliyor.

Davos kasabasında 28 Ocak ile 1 Şubat arasında gerçekleşecek 39. Yıllık Dünya Ekonomik Forumu toplantılarında ana teması olarak, "Kriz Sonrası Dünya'ya Şekil Verilirken" benimsendi. Bu çerçevede Davos'ta tüm dünyayı sarsan ekonomik kriz ile küresel ekonomiyi istikrarlaştırma ve canlandırma yolları tartışılacak.

İklim değişiklikleri ile gıda ve su güvenliğinin gibi konuların ele alınacağı toplantılarda dünyanın işbirliği yapabilmesi ve küresel meydan okumalarına başarılı bir biçimde yanıt verebilmesi için gerekli kurumlar da üzerinde durulacak.

-REKOR KATILIM-

Bu yılki Davos toplantılarına rekor sayıda devlet ve hükümet başkanları katılacak. 96 ülkeden 2 bin 500 katılımcının yer alacağı toplantılarda 41 devlet ve hükümet başkanları hazır bulunacak.

Çok sayıda maliye, ekonomi, dışişleri, ticaret ve enerji bakanıyla uluslararası kurum yöneticisinin de beklendiği Davos'ta düzenlenecek etkinliklere dünyanın önde gelen bin kadar şirketin en üst düzey temsilcileri de katkı yapacak.

-"YÜKSEK PROFİLLİ" KATILIMCILAR

Dünya Ekonomik Forum Toplantılarda çok önemli devlet adamları bulunacak. Toplantılara Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanısıra, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın da bulunması bekleniyor.

Katılımcılar listesinde dikkat çeken isimlerin bazıları şöyle: Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı Gordon Brown, AB Dönem Başkanı Çek Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus, Azerbaycan Cumnurbaşkanı İlham Aliyev, Çin Başbakanı Wen Jiabao, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon.

Gazze krizinin dünya gündemin ilk sıralarında bulunduğu bu günlerde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Likup Lideri Benjamin Netanyahu'nun katılacağı Davos toplantılarında boy gösterecek tanınmış siyasetçiler arasında Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan, Irak Başbakan Yardımcısı Berham Salih, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mottaki ve Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner de bulunuyor.

-GÖZLER ABD HEYETİNDE

Ancak Dünya Ekonomik Forumu toplantılarda dikkatlerin özellikle kalabalık ABD heyetine çevrilmesi bekleniyor.

Kasım seçimlerinde başkanlığı elde etmenin yanısıra Kongre'deki konumunu güçlendiren Demokrat Partisi'nden birçok Kongre üyesinin bulunacağı ABD heyeti, ayrıca Obama Yönetimi'nin "kilit" isimlerinden Beyaz Sarayı Ulusal Güvenlik Baş Danışmanı emekli orgeneral James Jones ve ekonomik krizle mücadelede çok ağırlıklı bir rol oynayacak Ulusal Ekonomik Konseyi Başkanı, Havard Profesörü Larry Summers'i de içerecek.

ABD heyeti, ayrıca eski Başkan Bill Clinton ile eski Başkan Yardımcısı ve Nobel Ödülü sahibi Al Gore'den de oluşacak.(ANKA)

(CN/BÜN)

Kaynak: ANKA / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title