Haberler

Obama'dan Gbagbo'ya "Bırak" Çağrısı

Obama, seçimleri kaybettiği BM tarafından onaylanan Gbagbo'nun, iktidarı derhal devretmesi ve kendisi için savaşanlara silahlarını bırakmaları talimatı vermesi gerektiğini belirtti

ABD Başkanı Barack Obama, Fildişi Kıyısı'nda Kasım 2010'da yapılan seçimleri kaybettiği BM tarafından onaylanan Laurent Gbagbo'nun, iktidarı derhal devretmesi ve kendisi için savaşanlara silahlarını bırakmaları talimatı vermesi gerektiğini belirtti.Obama, yaptığı yazılı açıklamada, Fildişi Kıyısı'ndaki güvenlik vaziyetinden derin kaygı duyduğunu kaydetti.BM barış güçlerinin sivillerin korunmasında oynadığı role güçlü destek verdiğini ve bu misyona destek sağlayan Fransız güçlerinin çabalarını da memnuniyetle karşıladığını belirten Obama, şöyle devam etti:

"Eğer Laurent Gbagbo geçen yılki devlet başkanlığı seçimlerinin sonucuna saygı duymuş olsaydı, trajik biçimde şu anda tanık olduğumuz şiddet olaylarının önüne geçilebilirdi. Bu şiddet ve katliamı durdurmak için, eski Devlet Başkanı Gbagbo iktidarı derhal terk etmeli ve kendisi için savaşanlara silahlarını bırakmaları talimatı vermeli. Çatışmaların sürdüğü her bir gün, daha çok acılar getirecek ve Fildişi Kıyısı halkının hak ettiği barış ve refah dolu bir geleceği erteleyecek."Fildişi Kıyısı halkının bu kargaşa döneminde çok acılar çektiğine işaret eden Obama, ABD'nin, ülkenin batısındaki katliam haberleri ve masum sivillerin karşı karşıya olduğu tehditler konusunda uluslararası toplumun derin kaygılarını paylaştığını kaydetti.

Obama, ülkedeki tüm tarafların itidal göstermesi ve halkın haklarına saygı duyması gerektiğini vurguladı.Fildişi Kıyısı'nın uluslararası toplum tarafından tanınan Devlet Başkanı Alassane Uattara'nın, sivillere yönelik saldırılar düzenleyenlere bunun hesabının sorulacağı taahhüdünde bulunmasından memnuniyet duyduğunu da belirten Obama,"ABD, Laurent Gbagbo'nun iktidardan çekildiği ve Devlet Başkanı Uattara ve hükümetinin şu anki krizin ötesine geçmeyi başarıp, tüm ülke halkına hizmet verdiği bir geleceği desteklemeye devam edecek" ifadesini kullandı.

-GBAGBO: UATTARA'YI TANIMIYORUM-

Laurent Gbagbo, Fransız LCI televizyonundan bir gazeteciye yaptığı açıklamada, Uattara'yı seçimin galibi olarak tanımayacağını söyledi.Fransa ve BM'nin iktidardan vazgeçtiğine ve Uattara'yı devlet başkanı olarak tanıdığına ilişkin bir belgeyi imzalamasını istemesiyle ilgili olarak Gbagbo,"Uattara'nın zaferini tanımıyorum. Bunu imzalamamı neden istiyorsunuz?" dedi.

-BM: GBAGBO HENÜZ TESLİM OLMADI-

Fildişi Kıyısı eski devlet başkanı Laurent Gbagbo'nun teslim olduğu haberlerini yalanlayan BM, kendisiyle görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Bir BM yetkilisi verdiği bilgide, Gbagbo'nun teslim olmak istediğini ve BM koruması talep ettiğini belirtti.Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe de yaptığı açıklamada, Gbagbo'nun ülkeden ayrılmasının koşullarına ilişkin görüşmelerin, Fildişi Kıyısı'ndaki Fransa Büyükelçiliği'nde, Gbagbo'nun temsilcisi Alcide Djedje ile yapılmakta olduğunu açıkladı.

- WASHINGTON

Kaynak: AA / Dünya

Dünya Haberler

Hakkari'de kayyum olarak atanan valiye küstah tehdit: Sizi bu sokaklarda dolaştırmayacağız

Hakkari'de kayyum olarak atanan valiye küstah tehdit: Sizi bu sokaklarda dolaştırmayacağız

Sürpriz görüşmenin perde arkası! Teklif bizzat Meral Akşener'den gitmiş

Sürpriz görüşmenin perde arkası! Teklif bizzat Meral Akşener'den gitmiş

'Karısını dövüyor' diye öldüresiye dayak yemişti: Şiddet uygulamadı, kimseye kocamı dövün demedim

"Karısını dövüyor" diye öldüresiye dayak yemişti: Şiddet uygulamadı, kimseye kocamı dövün demedim

Bakmadan Geçme

Meis Adası'na (Kastellorizo) kapıda vize var mı, ücreti ne kadar? Meis Adasına kapıda vize nasıl alınır, başvurusu nasıl yapılır? Kos Adası'na (İstanköy) kapıda vize var mı, ücreti ne kadar? Kos Adasına kapıda vize nasıl alınır, başvurusu nasıl yapılır? Sakız Adası'na kapıda vize var mı, ücreti ne kadar? Sakız Adasına kapıda vize nasıl alınır, başvurusu nasıl yapılır? Marmaris'in en iyi plajları! Kızkumu Plajı nerede, nasıl gidilir ve giriş ücreti var mı? İstanbul'da en temiz ve en iyi plajlar hangileri? Büyükada / Aya Nikola plajı nerede, nasıl gidilir? Marmaris'in en iyi plajları! Kleopatra Plajı nerede, nasıl gidilir ve giriş ücreti var mı? Rodos Adası'na kapıda vize var mı, ücreti ne kadar? Rodos Adasına kapıda vize nasıl alınır, başvurusu nasıl yapılır? Midilli Adası'na (Lesvos) kapıda vize var mı, ücreti ne kadar? Midilli Adasına kapıda vize nasıl alınır, başvurusu nasıl yapılır? Salih Tanrıkulu kimdir? Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Salih Tanrıkulu kaç yaşında, nereli? 7 HAZİRAN 2024 ANLIK ALTIN FİYATLARI! Bugün altın ne kadar, kaç TL? YKS öncesi ÖSYM uyardı! #128226 ÖSYM adaylara hangi uyarılarda bulundu? CUMA NAMAZI SAATİ İL İL 7 HAZİRAN | İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa Cuma namazı kaçta okunuyor? Diyanet'in Cuma namazı vakitleri! BİM AKTÜEL KATALOĞU 7 HAZİRAN CUMA! BİM aktüel ürünler kataloğunda bugün neler satışa çıktı? Araç aksesuarları, bisiklet, tencere seti... TYT saat kaçta başlıyor? TYT saat kaçta başlayıp kaçta bitecek? CUMA MESAJLARI 7 HAZİRAN: En anlamlı, en yeni Cuma mesajları neler? Hadisli ve dualı Cuma sözleri! Kısa, ayetli ve dualı Cuma mesajları hangisi?
Hayvanları otlatmak için çıktı, bozayı pençesinden kaçamadı! Talihsiz adam feci şekilde can verdi

Hayvanları otlatmak için çıktı, bozayı pençesinden kaçamadı! Talihsiz adam feci şekilde can verdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title