Haberler

Macaristan Savunma Bakanı Hende: "Türkiye Dünyanın Parlayan Yıldızı"

Macaristan'ın, Avusturya İmparatorluğu'na karşı yaptığı 1848-49 Özgürlük Savaşı'nın hemen ardından Osmanlı İmparatorluğu'na sığınan Macar komutanlar György Kmety (İsmail Paşa) ve Richard Guyon'un (Hurşit Paşa) hayatlarını anlatan "Macar"...

Macaristan'ın, Avusturya İmparatorluğu'na karşı yaptığı 1848-49 Özgürlük Savaşı'nın hemen ardından Osmanlı İmparatorluğu'na sığınan Macar komutanlar György Kmety (İsmail Paşa) ve Richard Guyon'un (Hurşit Paşa) hayatlarını anlatan "Macar Generaller Osmanlı Hizmetinde" isimli kitap Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de okuyucuyla buluştu.

Macaristan-Türk Dostluk Derneği tarafından Türkçe olarak bastırılan 200 sayfadan oluşan kitabın yazarlığını, İldiko Arbanasz, Ayan Dursun, György Csorba, Robert Hermann ve Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Türkolog Prof. Dr. Janos Hovari yaptı. Kitabın tanıtımını Macaristan Savunma Bakanı Dr. Csaba Hende gerçekleştirdi.

Macaristan Savaş Tarihi Müzesi'nde gerçekleştirilen tanıtıma TC Macaristan Maslahatgüzarı Çağlar Çakıralp, Türk-Macar Ticaret Odası Genel Sekreteri Fadıl Başar, Macaristan ELTE Üniversitesi Türkoloji Bölümü hocaları, Türk dostu Macar vatandaşları olmak üzere yaklaşık 200 davetli katıldı.

Macaristan'ın 1848-49 yıllarında Avusturya İmparatorluğu'na karşı yaptığı Özgürlük Savaşı'nı kaybetmesinin ardından Osmanlı'ya sığınan Macar generaller, İslam dinini seçmiş, ardından ise paşa olarak Osmanlı İmparatorluğu'na başta Kırım Savaşı olmak üzere birçok savaşta hizmet etmişti.

Hayata gözlerini Osmanlı topraklarında yuman Macar generalleri unutmadıklarını söyleyen Macaristan Savunma Bakanı Csaba Hende, Türkler ve Macarların akraba olduğunu, her iki devletinde ortak kahramanlarına sahip çıkarak onlara gereken saygıyı göstermesinin gerektiğini dile getirdi.

Kitabın tanıtılmasının ardından İHA muhabirine konuşan Macar Bakan, "Türkiye son yıllarda gösterdiği gelişimle dünyanın parlayan yıldızı oldu. Hem ekonomi, hem siyasi, hem de askeri açıdan dünyanın önde gelen güçlerinden biri olan Türkiye ile Macaristan ilişkileri çok iyi, daha da iyi olacak" diye konuştu.

Bakan Hende, 18. yüzyılın başından itibaren Avusturya İmparatorluğu'na karşı yüzyıllar süren savaşlar yaptıklarını, bu savaşların kaybedilmesiyle birlikte Osmanlı İmparatorluğu'nun Macar krallarına ve kahramanlarına kucak açtığını, Macar halkının ve devletinin bu fedakarlıkları unutmasının mümkün olmadığını kaydetti.

Macaristan'ın NATO üyesi olmasında da Türkiye'nin büyük rolünün olduğunu söyleyen Bakan Hende, "Türkiye artık dünyanın en önemli güçlerinden biridir. Türkiye ile ilişkilerimizi daha da güçlendirerek, akrabalarımız olan Orta Asya'daki devletlerle Türkiye üzerinden ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz" ifadelerinde bulundu.

Macaristan Türk-Macar Dostluk Derneği Başkanı Tibor F. Toth ise her iki Macar generalin de Macaristan'da büyük kahramanlar olduğunu, bu kitabın ardından Türk insanının her iki devlet arasındaki önemli kahramanlarını yakından tanıma fırsatı bulacağını belirtti. - BUDAPEŞTE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Macaristan Avusturya Türkiye Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title