Haberler

Laiklik Sözü Dillerde

Dünya Basını Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı Seçilmesini "İslamcı Geçmişi" ve Şimdi "Laiklik Sözü" Verdiği Vurgusuyla Yansıttı.

Dünya basını Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesini "İslamcı geçmişi" ve şimdi "laiklik sözü" verdiği vurgusuyla yansıttı.

AKP’nin ordu karşısında zafer kazandığı yorumları ağırlıkta. Yunan basını Gül için "Fraksız ve ordusuz cumhurbaşkanı" dedi.

İkinci Cumhuriyet Yemin töreninde türbanlı eş ve askerlerin bulunmaması dünya medyasının dikkatini çekti. Ordunun Gül’e katlanmak ya da darbe yapmak seçenekleri arasında kaldığı ileri sürülürken, Rus Komersant gazetesi ise Türkiye’de İkinci Cumhuriyet’in başladığını yazdı.

ABDULLAH Gül’ün 11. cumhurbaşkanı seçildikten sonra verdiği laiklik sözü, dünya medyasında da ön plana çıkarıldı. İşte bazı renkli yorumlar:

ABD BASINI

New York Times: Gül başkomutan ama, yemin töreninde tek bir asker yoktu. Laik devlet yapısının 84 yıllık iktidarına son verildi.

Washington Post: Ordu ya darbe yapacak ya da laik devlette yükselen siyasal İslama alışacak.

WSJ: İslami kökenli hükümet için büyük zafer.

TIME: Türkiye’yi İslamcı bir gelecek mi bekliyor? Ordu Gül’ün zaferini kabul etmiş görünüyor.

YUNAN BASINI

To Vima: İlk kez bir İslamcı Türk devletinin en yüksek mevkiine çıktı.

Ta Nea: Eski İslamcı cumhurbaşkanı olarak yemin etti.

Etnos: İslamcı Gül, Atatürk’ün tahtında. Kemalistlerin barınağı çöktü.

Elefteros Tipos: Generallerin ilk büyük yenilgisi.

Elefterotipia: Fraksız ve ordusuz cumhurbaşkanı.

ALMAN BASINI

Süddeutsche Zeitung: Eski kafalı yöneticiler devlet içindeki son kalelerini de kaybetti. Türkler biraz cesaret biraz da hünerleriyle artık zamanı geçmiş ideolojik deli gömleğinden kurtulabilirler.

FAZ: Yeni elit sınıf iktidarda. Türkiye bir İslam cumhuriyeti olmaz. Buna ne Gül’ün and içtiği anayasa, ne ordu, ne de Türkiye’nin tarihi izin verir.

İTALYAN BASINI

La Repubblica: Şimdi AB daha uzak, çünkü Türkiye deri değiştiriyor.

Corriere della Sera: İslamcı Gül Cumhurbaşkanı. Laikliğe bağlı kalacağını ve 10 kez Atatürk’ün adını telaffuz etmesine karşın TSK tarafından yokmuş gibi davranıldı.

Il Giornale: Türkiye yeraltından gelen darbe ile derinden stratejik hareketlerle Kuran’ın yolunda emin adımlar atarak hızla İslam ülkesi haline getiriliyor.

İNGİLİZ BASINI

Daily Telegraph: Gül Türkiye’yi İran tarzı teokrasiye çeviremez. Türkiye’nin Abdullah Gül’üne bir şans verin.

The Guardian: İslamcı kökleri nedeniyle Türk ordusunun Gül’e yönelik şüphelerine karşın Dışişleri Bakanı olarak AB içindeki meslektaşlarının saygısını kazandı. Avrupa eski İslamcıya güveniyor.

The Times: İslamcı kökenli Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ülkenin laik yasalarını koruma sözü verdi. Gül’ün seçimi laik paranoyayı tetikledi.

FT: Türkiye Gül’ü seçerek orduya meydan okudu.

DİĞERLERİ

Komersant (Rusya): Türk Ordusu komuta merkezini terketti. Gül, Atatürk ilkelerine sadık kalacağı yemini etmesine rağmen Türkiye’de 1923 yılından bu yana süregelen Birinci Cumhuriyet dönemini sona erdi ve İkinci Cumhuriyet dönemi tarihi yazılmaya başlandı.

El Cezire (Katar): Türbanlı eş törende yoktu.

The Star (Malezya): Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’ün türban takması, dinciliğin bir göstergesi olarak görülüyor.

Yedioth Ahranoth (İsrail): Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesi, Türkiye’de demokrasinin en az İslam kadar kutsal bir değer olduğunu kanıtlamıştır.

Haaretz (İsrail): Laikliğin kalkacağı endişeleri yersizdir.

Vladimir Putin (Rusya Devlet Başkanı): Sizinle yaptığımız görüşmeleri sıcak ve samimi duygularla hatırlıyorum. Bundan sonra da aramızda kurulacak diyalogla birbirimize karşı sergilediğimiz anlayış ortamının ülkelerimiz arasında ilişkileri çok boyutlu partnerlik seviyesine biraz daha yaklaştıracağına eminim.

Siyasilerden kutlama yağıyor

Celal Talabani (Irak Devlet Başkanı): Cumhurbaşkanı seçildiğinizi duyar duymaz çok büyük mutluluk duydum. Sizi tüm kalbimle kutluyorum. Kabineden cumhurbaşkanlığına yükselmeniz size duyulan güvenin bir göstergesidir. Demokrasi ve barış içinde yeni görevinizin hayırlı olmasını diliyorum.

Kostas Karamanlis (Yunan Başbakanı): Yunanistan bölgede barış ve istikrarın yerleşmesi için Türkiye ile birlikte çalışmaya hazırdır. İkili ilişkilerin gelişmesi için de gayretlerin sürdürülmesinden yanadır.

Mahmud Ahmedinejad (İran Cumhurbaşkanı): Cumhurbaşkanı seçilme haberinizi büyük bir mutlulukla aldım. Cumhurbaşkanlığınız döneminde iki ülkenin her alandaki ilişkilerde daha güzel gelişmelere tanık olacağına inanıyorum.

Arap Birliği: Cumhurbaşkanlığına seçilmenizden çok memnunuz. Türkiye’nin, Ortadoğu ülkesi olarak barışa ulaşmak için bölgedeki rolüne devam etmesini ve etkisini kullanmayı sürdürmesini ümit ederiz.

Fuad Senyora (Lübnan Başbakanı): Türkiye bölgede ve dünyada bir demokrasi abidesi olduğunu ispat etti. Bu vesileyle sevgili dostum Erdoğan başkanlığındaki AKP’yi de demokrasi sınavını büyük başarıyla geçmesi ve böylelikle idarelerin demokratik yollarla el değiştirmesi zorunluluğunu teyit etmesi nedeniyle kutluyorum.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title