Haberler

İngiliz Basınında Bugün

İngiliz Basınında Bugün, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King'in Ülkedeki Bankacılık Kriziyle İlgili Yaklaşımının, Daha Önceki Açıklamalarına Göre Bir "U" Dönüşü Olup Olmadığıyla İlgili Tartışmalar, Kanser Tedavisinde Umut Işığı ve Cherie Blair, Anı Kitabından 1 Milyon Sterlin Kazanacak Başlıkları Öne Çıktı.

İngiliz basınında bugün, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King'in ülkedeki bankacılık kriziyle ilgili yaklaşımının, daha önceki açıklamalarına göre bir "U" dönüşü olup olmadığıyla ilgili tartışmalar, kanser tedavisinde umut ışığı ve Cherie Blair, anı kitabından 1 milyon sterlin kazanacak başlıkları öne çıktı.

BBC'nin Türkçe internet sitesi "http://www.bbc.co.uk/turkish/" adresinde yer alan basın özetlerine göre, Financial Times, 12 Eylül'de yaptığı açıklamada riskli kredi işlemleri yapan finans kuruluşlarına güvence vermeyi reddeden Merkez Bankası Başkanı Mervyn King'in, 13 Eylül'de mudilerin paralarını çekmek için şubelerin önünde kuyruklar oluşturduğu Northern Rock kredi kuruluşuna acilen fon transfer ettiğini hatırlatıyor. Ardından hükümetin Northern Rock'a tam mevduat güvencesi verdiğini yazan gazete, son

olarak da dün İngiltere Merkez Bankası'nın sektöre yönelik daha geniş bir destek paketi açıkladığını vurguluyor.

Buna göre bankalar artık daha fazla türde varlıklarını teminat göstererek üç aylığına borçlanabilecekler. Gazete, "tavizsiz" bir görünüm çizen Mervyn King'i bu kararı almaya iten nedenleri sorgularken, başkanın siyasi etki altında kalmış olabileceğini belirtiyor. Gazeteye göre Merkez Bankası Başkanı Mervyn King'e duyulan öfkenin asıl nedeni ise piyasaya yapılan son müdahalenin gecikmiş bir adım olduğunun düşünülmesi. Bu yorumu yapanlara göre bu önlemler daha önce alınsaydı, Northern Rock krizi hiç

yaşanmayabilirdi.

İngiltere Merkez Bankası'nın dün finans piyasasına yönelik olarak açıkladığı 10 milyar sterlinlik yardım planının gerçek bir U dönüşü olduğunu belirten gazetelerden biri de Independent. Gazete King'in daha düne kadar piyasaya müdahale edilmemesi gerektiğini ve bunun sektörde daha da riskli işlemler yapılmasına yol açabileceğini söylediğini hatırlatıyor.

Financial Times ise İngiltere Merkez Bankası Başkanı'nın kararının eleştirildiği bir makalede şöyle yazıyor:

"Northern Rock'u unutun. Çünkü kredi krizinden en fazla zarar gören banka İngiltere Merkez Bankası olabilir. Dünkü kararından sonra bankanın yaptıkları sadece ve sadece teslimiyetle sonuçlanan bir tavizler dizisi olarak tanımlanabilir."

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King'in bugün bir parlamento komisyonunda, bankacılık krizindeki yönetim tarzıyla ilgili olarak savunma yapacağını da ekleyelim.

"ERKEN SEÇİM FIRSATI"

Independent gazetesi bu sabah, Northern Rock krizine rağmen kamuoyu yoklamalarında popülaritesi ve partisinin oy oranı rakiplerine göre daha yüksek çıkan İşçi Partisi lideri ve Başbakan Gordon Brown'ın bu durumu erken seçim fırsatı olarak değerlendirebileceğini yazıyor.

Gazete kendi yaptırdığı anketin sonuçlarının yanı sıra Times gazetesi için yapılan bir diğer anketin sonuçlarının da seçim söylentilerini körüklediğini söylüyor. Bu ankette de halkın büyük çoğunluğunun bankacılık krizinden başbakanı sorumlu tutmadığı sonucu çıkmıştı. Independent'a göre seçim için sonbahar ayları telaffuz ediliyor.

İngiltere'deki başlıca üniversiteler olan Oxford ve Cambridge'e giren öğrencilerin önemli bir kısmının seçkin ve zengin kesimin devam edebildiği bir takım özel okullardan mezun olduğu haberi pek çok gazetede işleniyor.

Haberi manşet yapan Guardian'a göre, bu iki üniversiteye giren İngiliz öğrencilerin üçte biri ülkedeki 100 önde gelen özel okuldan geliyor. Sadece ilk beş özel lise ise bu üniversitelerin yüzde 4'lük kontenjanını ele geçirmiş durumda. İlk 100 lisenin kapladığı üçte birlik kontenjandan kalan üçte ikilik kısmı ise ülkedeki diğer 3 bin 600 okuldan gelen öğrenciler dolduruyor. Bu okullar ise ülkedeki tüm liselerin yüzde 97'sini temsil ediyor.

Daily Telegraph bugün kanser tedavisine ilişkin umut veren bir gelişmeyi manşetine taşıyor. Habere göre hastalara başka kişilerden alınan bağışıklık hücrelerinin enjekte edilmesi, kanserin tedavisini sağlayabilir. Kanser araştırmacılarının "son derece heyecan verici" olarak nitelediği bu yeni gelişmeye göre, kanserle savaşan "süper güçlü" hücrelerin iki yıla kadar hastalara nakledilmesi mümkün. Bu teknik sayesinde bu hastalıkla mücadelede devrim niteliğinde bir dönem başlamış olacak.

Gazete, Kuzey Carolina'daki Wake Forest Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan araştırmanın sonuçlarının New Scientist dergisinde yayınlandığını belirtiyor. Habere göre araştırmayı yürüten uzmanlar, laboratuar testlerinde söz konusu tekniğin kanserli hastaların bağışıklık sistemini 50 kat daha güçlü hale getirdiğini söyledi.

İngiltere'nin Gordon Brown'dan önceki başbakanı Tony Blair'in eşi Cherie Blair'in anılarını kaleme alacağı kitabın yayın haklarıyla ilgili yaptığı rekor anlaşma İngiliz basınında geniş şekilde işlenen bir diğer konu.

Independent, gelecek sene Ekim ayında yayınlanacak olan kitap için yapılan sözleşme gereği Cherie Blair'in 1 milyon sterlin alacağını belirtiyor. Gazete, kitabın yayımlanmasını en heyecanla bekleyecek kişininse şimdiki Başbakan Gordon Brown ve taraftarları olduğunu belirtiyor.

"Şu anda Tony Blair ve halefi Gordon Brown arasındaki ilişkilerin iyi olduğu söylense de eşi Cherie Blair, Brown'ın eşi başbakanken sergilediği davranış tarzına yönelik öfkesini güçlükle gizleyebiliyor. Bir yıl önceki İşçi Partisi kongresinde Brown'un delegelere başbakanla ilişkilerinin iyi olduğunu söylemesi üzerine Bayan Blair 'Bu bir yalan' demişti. Daha sonra bu sözlerini reddetse de söz konusu haberin önemli ölçüde Blair'in düşüncelerini yansıttığı düşünülüyor."

Times gazetesi ise aynı konuyu işlediği haberinin üzerinde şu başlığı kullanıyor:

"Cherie hikayesini satıyor; ama acaba kirli çamaşırları ortaya dökecek mi?"

Gazeteye göre, Cherie Blair'in gölge bir yazarın yardımı olmadan kaleme alacağı kitabında İşçi Partisi içindeki bir takım gizli hesapları ortaya koyabilecele7im fırsatı olarak değerlenği düşünülüyor.

Gazete, eşinin başbakanlığı döneminde Cherie Blair'in adının karıştığı pek çok polemiğe atıfta bulunuyor ve bir yıl sonra piyasaya çıkacak olan kitabın modern zamanların en şok edici anı kitabı olabileceği tahminine yer veriyor. Gazete, kitapta anlatılması muhtemel olan konulardan en çok korkacak kişilerin ise İşçi Partisi saflarında yer aldığını belirtiyor.

(BBC-CY-CY-ÖZ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title