Haberler

Arnavutluk'ta İran karşıtı örgütün kampına baskın düzenlendi

Güncelleme:

Arnavutluk'ta, İran'daki rejim karşıtı Halkın Mücahitleri Örgütü'nün (HMÖ) Dıraç ilinin Manez kentinde bulunan kampındaki bina ve ofislerine baskın düzenlendi. Arnavutluk Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Arnavutluk Yolsuzluk ve Organize Suçlara Karşı Özel Mahkemenin kararı ve savcılığın talimatı doğrultusunda, HMÖ kampındaki bina ve ofislerde denetim yapıldığı bildirildi.

Arnavutluk'ta, İran'daki rejim karşıtı Halkın Mücahitleri Örgütü'nün (HMÖ) Dıraç ilinin Manez kentinde bulunan kampındaki bina ve ofislerine baskın düzenlendi.

Arnavutluk Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Arnavutluk Yolsuzluk ve Organize Suçlara Karşı Özel Mahkemenin kararı ve savcılığın talimatı doğrultusunda, HMÖ kampındaki bina ve ofislerde denetim yapıldığı bildirildi.

Polisin, denetim sırasında kampta yaşayanların hak ve özgürlüklerine saygı gösterdiği, titizlikle çalıştığı belirtildi.

Arnavutluk polisi, denetimin sona ermesinin ardından konuyla ilgili detaylı açıklama yapacağını duyurdu.

Öte yandan AA ekibi de polisin gerçekleştirdiği denetimin ardından kampın içini ve burada sağlık personeli tarafından tedavi edilen kişileri görüntüledi.

Arnavutluk İçişleri Bakanlığı: Grup, anlaşmayı ihlal etti

Arnavutluk İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise operasyonun Arnavutluk Yolsuzluk ve Organize Suçlara Karşı Özel Mahkemenin kararı ve savcılığın talimatı doğrultusunda yapıldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, mahkemenin kararının "HMÖ grubunun Arnavutluk'a yalnızca insani amaçlarla yerleştikleri sırada yaptığı anlaşma ve taahhütlerle açıkça çelişen eylemlerinin sonucunda" alındığı vurgulanarak, "Maalesef bu grup, bu taahhütlere uymadı, anlaşmayı ihlal etti." ifadeleri kullanıldı.

Polisin müdahalesinin ülkenin her yerinde olduğu gibi yasalara uygun şekilde gerçekleştiği ifade edilen açıklamada, kampın içinde polisin çalışmalarına karşı bir direniş olduğu, ancak operasyon esnasında herhangi bir can kaybı veya yaralanma olmadığı kaydedildi.

Açıklamada, can kaybı iddialarının doğrulanması için gerekli işlemlerin sürdüğü aktarıldı.

HMÖ'nün tepkisi

HMÖ temsilcileri ise polis baskınında emniyet güçleri tarafından göz yaşartıcı gaz kullanıldığı, bir kişinin öldüğünü ve onlarca kişinin yaralandığını iddia etti.

Örgütten yapılan açıklamada, Ashraf olarak bilinen kampta yapılan kontrollerde "polisin müdahalesi sonucu" bir kişinin öldüğü ileri sürüldü.

Açıklamada, "Ashraf'taki durum çok tehlikeli. Bir kişi hayatını kaybetti ve 36 kişi yaralandı." ifadesi kullanıldı.

HMÖ'nün Arnavutluk'taki üyeleri

Arnavutluk'ta yaklaşık 2 bin 800 HMÖ üyesi yaşıyor. HMÖ üyeleri, kendilerine özel inşa edilen, ülkenin orta kesimlerinde Dıraç iline bağlı Manez kentindeki "Ashraf 3" isimli kampta kalıyor.

HMÖ üyeleri ilk olarak 2013'te ABD'nin talebi üzerine ülkeye gruplar halinde gelmeye başladı.

Arnavutluk yetkilileri, bunu, HMÖ üyelerinin daha önce kamplarının bulunduğu Irak'tan Arnavutluk'a geçici tahliyesine katkıda bulunma ve insani gerekçelerle ülkeye kabul etme konusunda stratejik müttefiki ABD'ye yardım olarak nitelendiriyor.

Halkın Mücahitleri Örgütü, İran'da terör örgütü kabul ediliyor.

Kaynak: AA / Dünya

İran Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title