Haberler

4000 Yıllık 'Antik CD'nin Sırrı Çözüldü

Güncelleme:

Bilim insanları, 100 yıl önce Yunan harabelerinde bulunan ve üzerinde 45 adet gizemli simgenin olduğu diskin sırrını çözdü.

HABERLER.com - Bilim insanlarının antik 'CD' dedikleri, üzerinde 45 gizemli simgenin bulunduğu Phaistos Diski, bulunduğu 1908 yılından bu yana gizemini korumuştu. Uzmanlar sonunda diskin sırrını çözdüklerini açıkladılar.

MÖ 1700'DE MS 1600'LÜ YILLARIN TEKNOLOJİSİ

Girit adasının Minos uygarlığına ait olan disk, MÖ 1700 yılında modern baskı teknolojisine benzer bir yöntemle yapılmış. Bu baskı tekniği yüzyıllar boyunca gün yüzüne çıkmadı ve ancak 15. yy.da Avrupa'da yeniden keşfedildi.

Antik disk önceden hazırlanmış sembollerin kile bastırılması ile oluşturulmuş. Uzmanların 6 yıllık bir çalışma sonunda bu sembollerin bir kısmını çözdüler ve antik CD'de yazanların bir dua olduğunu düşünüyorlar.

Girit Teknolojik Eğitim Enstitüsü'nden Dr. Gareth Owens , diskte en çok "anne" anlamına gelen sembolün geçtiğini belirtiyor.

Diskin bir tarafı hamilelik diğer tarafı ise ile doğumla ilgili. Owens "anne" anlamına gelen sembolün Minos'un tanrıça anasıyla ilintili olduğunu belirtiyor.

MİNOS UYGARLIĞI

Yunanistan'ın Girit adasında yaklaşık MÖ 3500'ler doğmuş bir uygarlıktır. Uygarlığa Minos adını veren ise ülkenin mitolojik kralından esinlenen İngiliz Arkeologlar vermiş. Efsaneye göre Girit adasının kralı olan Minos'un karısı Pasiphae, boğalara ilgi duymaya başlamış ve bir boğa ile ilişkiye girdikten sonra yarı boğa yarı insan bir erkek dünyaya getirmiş.

Minos, çocuğu saklamak için Girit adasının altına dönemin en iyi mimarlarından biri olan Daidalus'u görevlendirerek büyük bir labirent inşa ettirip bu yarı boğa yarı insan mitolojik yaratık Minotaur'u buraya hapseder.

Kaynak: Haberler.Com / Dünya

Belgesel Kültür Sanat Dünya Haberler

500

Yorumlar (9)

Enine Boyuna:

Sapık Yunanlıların uydurma çok tanrıcılık döneminin uydurma kültür sembolü desenize yien

22
7
yanıtYanıtla
Anadolu Parsı:

Hani sırrı çözülmüştü. üzerinde anne yazıyormuş. Bu mudur yani.

12
0
yanıtYanıtla
SKENDER:

SONRA O BOĞA BÜYÜR DÖNEMİM YUNAN TANRIÇALARINDAN ASMAKÜSPE NİN KIZI KAHPESAKÜS İLE ÇİFTLEŞİR KAPHEKÜS KISIR OLDUĞUNDAN ÇOCUK DOĞURAMAZ AMA BOĞA DÖLÜNDEN BOĞULŞARAK ÖLÜR BÖYLECE BOĞA İNSAN İLE YARI BOĞALIK TARHİN KARANLIK SULŞARINA GÖMÜLÜR

10
1
yanıtYanıtla
şişko nuri:

Bu antik Yunanlar da bir alem valla. Adamalrın işi gücü yok, oturmuş mit uydurmuşlar. Yok kadın boğayla ilişkiye girmiş de, yarı boğa yarı insan doğurmuş da falan filan. . .

7
1
yanıtYanıtla
Hayatın Gerçekleri vol.02:

bu mudur yani ''boğa?''

5
2
yanıtYanıtla
ben bilmem:

sisko nuri ne varki bunda, bizde insanla insanin iliskisinden binlerce maymun domuz olmus , ellerinde molotof falan. . yani. . . .

4
0
yanıtYanıtla
uskudarrrr:

yunanlar aç açlıktan öluyorlar udyuruyorlar işte kriz var ulkelerınde

0
0
yanıtYanıtla
Yorumpatik:

ÜZERİNDE YAZAN GAYET AÇIK BEN HEMEN TERCÜME ETTİM BİLETEŞEKKÜR CEBE KONMAZ YAZIYOR

0
0
yanıtYanıtla
1-2-3 TIP:

Bu bir kültürdür. Ortaya çıktığı yerdeki insanlar hakkında bilgi verir. Zamanında türklerde de vardı. Yani örümceklenmiş beyinlerinizle at gözlüklerinizle eleştiri yapmayın.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title