Haberler

Dünya Yine Beşten Küçük Kaldı! ABD Tek Başına Bütün Oyları Geçersiz Kıldı

Güncelleme:

BMGK'da görüşülen Kudüs tasarısının 14 ülkenin kabul etmesine rağmen tek başına ABD tarafından veto edilerek düşürülmesi, Erdoğan'ın "Dünya beşten büyüktür" tepkisinin haklılığını gösterdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletlerin ve onun icra kurulu konumundaki 5 daimi üyeli Güvenlik Konseyinin yapısını her fırsatta eleştirdi.

5'İ DAİMİ 15 ÜYESİ VAR

193 üyesi bulunan Birleşmiş Milletlerin, önemli bir operasyonel karar alması gerektiğinde, devreye otomatik olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) giriyor. Bu konseyin de 5'i daimi olmak üzere 15 üyesi bulunuyor.

Geçici üyeler aslında göstermelik olarak görev yapıyor. Zira 5 daimi üyeden biri konseye gelen bir kararı veto ettiğinde, diğer 14 üyenin oylarının hiçbir hükmü bulunmuyor. Bu daimi üyeler de ABD, İngiltere, Çin, Fransa ve Rusya'dan oluşuyor.

"DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yapının 193 üyeli ülkenin iradelerini abluka altına aldığını belirterek sık sık "Dünya beşten büyüktür" vurgusu yapıyor. Yani "bu beş ülke, tek bir oy haklarıyla dünyanın geri kalanına tahakküm edemez" vurgusu yapıyor.

ERDOĞAN'IN ELEŞTİRİLERİNİN HAKLILIĞI BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKTI

Erdoğan'ın bu eleştirisinin haklılığı, bugün bir kez daha ortaya çıktı. Türkiye'nin öncülüğünde Mısır tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) sunulan ve "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul ettiği" kararın ilgili Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına aykırı olması sebebiyle "hukuken geçersiz" sayılmasını öngören tasarı, ABD tarafından veto edildi.

14 ÜLKENİN OYLARI "ÇÖPE GİTTİ

ABD'nin vetosuna karşın konseyin kalan üyeleri İngiltere, Fransa, Çin, Rusya, Uruguay, Bolivya, Etiyopya, İtalya, Japonya, Kazakistan, Senegal, İsveç ve Ukrayna, Mısır'ın tasarı lehinde oy kullandı.

Ancak tek başına ABD'nin veto etmesi nedeniyle konseyde karar alınamadı ve diğer 14 ülkenin oyları resmen çöpe gitti.

BM GENEL KURULU'NA GETİRİLEBİLİR

ABD'nin söz konusu tasarıyı BMGK'da veto etmesi üzerine konunun BM Genel Kurulu'na taşınacağı ve bu platformda üçte iki çoğunlukla kabul edilmesi için çaba gösterileceği belirtildi.

Dün Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre tasarının, şu anda BMGK üyesi olan Mısır tarafından sunulacağı, teklifin sahibinin ise Filistin olduğu kaydedilmişti. Ancak ABD'nin Kudüs kararının ardından yoğun bir diplomasi süreci yürüten Türkiye'nin bu süreçte önemli rol oynadığına dikkat çekilmişti.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler Kudüs Politika Dünya Güncel Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Bakmadan Geçme

Evde bakım maaşı yatan iller Mayıs 2024! 20 Mayıs resmi tatil mi? 20 Mayıs okullar ve iş yerleri tatil mi? #128197 14 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Sözleşmeli öğretmenlik yeni mülakat puan dağılımı ne 2024? 14 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 14 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 14 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 14 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 14 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 14 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680
CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title