Haberler

Domuz Gribi ABD'liyle Geldi

Dünyada 72 Can Alan Domuz Gribi, Perşembe Günü Amsterdam'dan Uçakla Gelen Irak Asıllı ABD Vatandaşı S.s.a ile Türkiye'ye de Ulaştı.

Dünyada 72 can alan domuz gribi, perşembe günü Amsterdam’dan uçakla gelen Irak asıllı ABD vatandaşı S.S.A ile Türkiye’ye de ulaştı.

 

 

Havalimanında termal kamerada ateşli olduğu anlaşılan yolcuda, ’A/H1N1’ saptandı. Hastanın annesinde de virüs belirlendi. Sağlık Bakanı Akdağ, uçaktaki yolcuları tek tek arayarak uyarmaya çalıştıklarını, ulamaşadıklarının 112’yi aramalarını istedi.

TÜM dünyada korkuyla izlenen ve çeşitli ülkelerde 72 can alan domuz gribi, sonunda Türkiye’ye de ulaştı. 14 Mayıs Perşembe günü saat 13.41’de 1613 sefer sayılı KLM uçağı ile Amsterdam’dan gelen Irak asıllı ABD vatandaşı S.S.A’da domuz gribi virüsü ’A/H1N1’ tespit edildi. Hasta yakınlarnıdan tedbir için alınan numunelerin incelenmesi sonucu hastanın annesinde de domuz gribi virüsü çıktı.

S.S.A, Atatürk Havalimanı’nda termal kamera önünden geçerken yüksek ateşli olduğu anlaşıldı. Karantina odasına alınan yolcu, yüksek ateşi devam edince, ambulansla Haseki Hastanesi’ne götürüldü. S.S.A’nın yakınları pasaport ve gümrük kontrolünden geçerek Dış Hatlar Terminali gidiş katında beklemeye başladılar. Bu arada hastanenin isteği üzerine sağlık ekipleri, hasta yakınlarının da ateşlerini ölçtüler ve kontrolden geçmeleri gerektiğini söylediler. S.S.A.’nın 5 yakını 18.00’de taksiyle hastaneye giderken, 17 valiz de ambulansla taşındı. Ulusal Grip Referans Laboratuvarları’nda yapılan tetkikler sonucu bu kişide ’domuz gribi’ virüsü Influenza A/H1N1 bulunduğu belirlendi.

Anne de hasta

Sağlık Bakanlığı dün akşam domuz gribi virüsü tespit edilen ABD vatandaşı kişinin birlikte seyahat ettiği annesinde de domuz gribi virüsü tespit edildiğini açıkladı. Hastalara ilaç tedavisinin uygulandığı belirtilen açıklamada diğer aile fertlerinde ise virüse rastlanmadığı bildirildi.

Önlemler alındı

Olay üzerine Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, dün sabah Holiday Inn İstanbul Airport Oteli’nde, Domuz gribine karşı oluşturulan Bilim Kurulu’ndan bir grup uzmanla toplantı düzenledi. Akdağ, "Hasta, ABD vatandaşı olup havaalanında başka kişilerle temas etmeden, yakınları ile birlikte izole edilerek gözlem altına alınmıştır. Genel durumu iyi olan hastanın tıbbi takibi yapılmaktadır. Gerekli tüm tedbirler alınmış ve uygulanmaktadır" dedi.

Hayatı durdurmayın

Bakanlığın bugüne kadar aldığı önlemlerin yerinde olduğunu anlatan Akdağ, "Herhangi bir vakanın ülke içine girip, toplumda hastalığından haberdar olunmayıp, birçok kişiye bulaştırdıktan sonra tespit edilmesi, tabii ki çok farklı bir durum meydana getirirdi" diye konuştu. Hastalığın Türkiye’de bir Türk vatandaşında ortaya çıkmadığını vurgulayan Akdağ, şunları söyledi: "Yayılmasını önlemek için hayatı durdurmak gibi bir şey söz konusu değil. Hastalığın kuluçka dönemi 3-7 gün. Vaka saptanmış kişinin aile üyeleri ile aynı uçakta seyahat edenler, hastalığın kuluçka dönemi göz önünde bulundurularak, 21 Mayıs’a kadar izlenecek."

Yolcular uyarılıyor

A/H1N1 tespit edilen hastanın yakınlarından da örnekler alındığını anlatan Akdağ, yolcuların yanı sıra havayolu şirketini de uyardıklarını söyledi. Akdağ, bakanlık görevlilerinin, yolcuları tek tek arayarak uyardıklarını ve bilgilendirdiklerini belirterek, "Bulundukları adreste, mümkün olduğu kadar kalmalarını rica ediyoruz. Böylece yüksek seviyede bir tedbir almış oluyoruz" dedi. Akdağ, uçakta bulunan birkaç kişiye henüz ulaşamadıklarını belirtirken, "Ulaşamadığımız kişilerin yapması gereken 112’yi arayarak, ’Ben bu sefer sayılı uçaktaydım, domuz gribi virüsüyle gelen yolcunun bulunduğu uçaktaydım’ diye bildirim yapmak" diye konuştu.

Hastanede güvenlik önlemi

AMERİKALI hastanın kaldırıldığı Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği binasının 15 metre çevresinde güvenlik şeridi oluşturuldu. Şerit içine kimse alınmazken, hastane personeli ve basın mensupları maske taktı. Atatürk Havalimanı’nda da önlemler artırıldı. Pasaport polisi dahil havalimanı çalışanları maske ve eldiven kullanmaya başladı. Dış Hatlar Geliş Katı pasaport öncesi alanda bulunan karantina odasının bakımı da yapıldı.

Kriz merkezi sürekli çalışıyor

DOMUZ gribi olaylarının ortaya çıkmasıyla birlikte İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nde de bir kriz merkezi kuruldu. Kriz merkezi gelen tüm ihbarları değerlendirip çalışmaları yönlendiriyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, dün kriz merkezini ziyaret ederek çalışmaları konusunda bilgi aldı. Akdağ, İstanbul dışında da bu şekilde çalışmaların il sağlık müdürlüklerinde yürütüldüğünü belirtti. Türkiye’de ilk domuz gribi vakasının görülmesiyle ilgili haberi yabancı ajanslar ’flaş’ koduyla verdi. Yabancı ajanslar, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın ağzından olayın doğrulandığını vurguladılar.

Sık sık elinizi yıkayın

Zorunlu olmadıkça hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat etmeyin.

Seyahatiniz zorunluysa, kişisel korunma önlemleri alın. Yanınızda maske ve eldiven bulundurun.

Son 7 gün içinde yurtdışından geldiyseniz, 38 derece üzerinde ateş, boğaz ağrısı, öksürük, kırgınlık, halsizlik belirtilerinden biri varsa hemen doktora başvurun.

Ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkayın

Öksürme hapşırma esnasında ağız ve burnunuzu tek kullanımlık mendille kapatın.

1 milyon 920 bin kutu ilaç

SAĞLIK Bakanlığı, domuz gribi hastalığının Türkiye’de görülme olasılığına karşı 1 milyon 920 bin kutu ilaç depoladı. Bakanlık, domuz gribi hastalığının, Türkiye’de de görülme ihtimaline karşı, depolarda muhafaza edilen 1 milyon 200 bin ilaca ilaveten 720 bin ilaç daha aldı. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, "Bu sayıya rağmen yeni ilaç talebimiz de var. Bu ilaçlar için yeni depolar hazırladık. Hastalığa önlem olarak her türlü hazırlığımız devam ediyor" dedi.

Dünyada 8 bin 451 vaka var

DÜNYA Sağlık Örgütü WHO’ya göre, domuz gribi hastalığına yakalananların sayısı 36 ülkede 8 bin 451’e çıktı, salgının ortaya çıktığı Meksika’da, 66 kişi öldü. Bu ülkede hastalığa yakalananların sayısı 2 bin 895. ABD’de ise 5 ölüm dahil, kesinleşmiş vaka sayısı 4 bin 714. Japonya ve Hindistan’da da 1’er vaka saptandı. Malezya’da ise ikinci domuz gribi vakası tespit edildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title