Haberler

Doğu Bölgelerinde Yaşayanların Aidiyet Sorunu Masaya Yatırıldı

Tesev'in Düzenlediği Siyasal Partiler Perspektifinden Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da "Sosyal ve Ekonomik Öncelikler" Panelinde Bölgedeki Vatandaşlık Bağı, Aidiyet Duygusu, İşsizlik Sorunu ve Bu İşsizlik Sorunun Büyük İllere Etkisi Masaya Yatırıldı.

TESEV’in düzenlediği siyasal partiler perspektifinden Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da Sosyal ve Ekonomik Öncelikler panelinde bölgedeki vatandaşlık bağı, aidiyet duygusu, işsizlik sorunu ve bu işsizlik sorunun büyük illere etkisi masaya yatırıldı.

“Siyasal partiler perspektifinden Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da Sosyal ve Ekonomik Öncelikler” paneli Ankara Dedeman Otel’inde gerçekleşti. Panel öncesinde konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kudbettin Arzu, İstanbul ve diğer büyük şehirlerde kap-kaç ve fuhuşun artmasındaki en önemli nedenin göç olduğunu söylerken, “Bu göçün geri çevrilmesi gerekiyor” dedi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 2 milyon civarında 7-14 yaş arası bir nüfus bulunduğunu kaydeden Arzu, bu nüfusun önümüzdeki yıllarda işsizlik sorunuyla boğuşacağına işaret etti.

Arzu, bölgede kırılma noktasına gelindiğini söylerken, bir şehit cenazesinden sonra fındık toplamaya gelen işçilerin linç edilmeye çalışıldığını anımsattı. Arzu, bu duruma biran önce çözüm bulunması gerektiğini kaydetti.

“GÜNEYDOĞU’DA GÜVENLİK SORUNU VAR”

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki bölgenin en önemli probleminin ferdin, insanın nereye konduğu, devlet tarafından nasıl algılandığı sorunu olduğunu söyledi. Güneydoğu’da bir güvenlik sorunu olduğunu kaydeden Fırat, bölgedeki insanın hiçbir zaman hukuk düzeni içerisinde yaşamadığını, sürekli olağanüstü hal içinde yaşamını sürdürdüğünü belirtti. “İnsanları çivi olarak gördükten sonra kendinizi çekiç gibi görmeye başlarsınız” diyen Fırat bölgede büyük bir eşitsizlik olduğunu kaydetti.

Fırat, buna geçmişten bugüne iktidara gelen siyasi partilerin çözümsüzlüğünün neden olduğunu söylerken, CHP’ye de “Kendini 83 yıllık cumhuriyette 86 yıl geriye götüren partiler var” sözleri tartışma yarattı. CHP Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu ise bu sözün büyük bir hakaret olduğunu söyleyerek karşı çıktı. Fırat, dünyada başıboş dolanan bir sermaye bulunduğunu ifade ederek, o sermayenin bölgeye yönlendirilmesi için yasal bir çalışma yürütüldüğünü kaydetti.

Fırat Bölgedeki vatandaşlık bağının güçlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

Doktor ve öğretmenlerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine gitmediklerini belirten Fırat, yolu, içme suyu olmayan yerlere öğretmen ya da doktorların gitmemesini haklı bulduğunu da söyledi.

“BÖLGEYE POZİTİF AYRIMCILIK UYGULANMALI”

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu da yaptığı konuşmada bölgeye pozitif ayrımcılık uygulanması gerektiğini söylerken, PKK ile yaşanan çatışmanın sona ermesinden sonra bile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun gelişmişlik sıralamasında geriye gittiğini kaydetti.

Yozgat, Çankırı, Ordu, Kastamonu, Sinop ve Bartın illerinin de gelişmişlik sıralamasında Doğu ve Güneydoğu’yu aratmadığını belirten Hacaloğlu, daha çok kamu yatırımına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. TESEV’in hazırladığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu da “Sosysal ve Ekonomik Öncelikler” raporunda sosyal devlet adının hiç geçmediğine işaret eden Hacaloğlu, “Son dönemde sosyal devlet anlayışı çökertilmiştir” dedi. Hacaloğlu, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

TÜRKİYE KARDEŞ KAVGASINA DOĞRU GİDİYOR

ANAP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Keçeciler de, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun çeşitli sorunlarının bulunduğunu, kiminin buna Kürt sorunu kimini de güvenlik sorunu dediğini anımsattı. Sorun ne olursa olsun konunun kangren olmaya yöneldiğini söyleyen Keçeciler, Türkiye’nin kardeş kavgasına doğru gittiğini savundu.

Geçmişte Kürtçe konuşmanın, şarkı söylemenin yasaklandığını Özal döneminde bu yasağın bir nebze kaldırıldığını dile getiren Keçeciler, “Biz kendi yayınlarımızı yapmakta geç kaldık, siyasi bakımdan bölgeyi denetlemekte geç kaldık. Bizi, yayınlarımızı anlamayan bir halk var. Kardeşliğimizi anlatacak yayınlara ihtiyacımız var. Bunu yapmaktan niye çekiniyoruz? İnsanlar gidip PKK radyosunu dinliyorlar. Bunları önleyebiliyor muyuz?” diye konuştu. Keçeciler, bugünkü toplantıda DTP ve MHP’nin de olması gerektiğini söyledi.

“İŞSİZLİK ŞİDDETLE ARTIYOR”

DYP Genel Başkan Yardımcısı Binhan Oğuz ise, bölgede işsizlik sorunun şiddetle artığını, bölgenin kalkınmasının Türkiye’nin kalkınması anlamına geldiğini kaydetti. Bölgenin tarımından vazgeçmesine imkan olmadığını söyleyen Oğuz, çok önemli bir tarım politikası geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Panel öncesinde düzenlenen Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da “Sosyal ve Ekonomik Öncelikler” toplantısında ise, Türkiye’deki ekonomik sorunların devlet eliyle büyütüldüğü, devletin üzerine düşen görevi yerine getirmediği belirtildi. Eğitime çok önem verilmesi gerektiğine işaret edilen toplantıda, yaşam boyu eğitimin bir model olarak geliştirilmesi gerektiği savunuldu. Toplantıda PKK ile yaşanan çatışmalar bir konuşmacı tarafından savaş olarak tanımlanırken, bölgede 30 bin kişinin öldüğü kaydedildi. Hayatında sadece jandarmayı görmüş insanların yeşil kart dolayısıyla devletle haşır neşir olduğunu ve bir aidiyet duygusu oluşturulduğu dile getirilen toplantıda vatandaşlık açığının giderilmesi gerektiği belirtildi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

title