Haberler

Doğu Akdeniz'de Küresel Isınmanın Etkileri Araştırılıyor

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ve Beraberindeki Heyet, Doğu Akdeniz'de Küresel Isınmanın Etkilerine Dönük Araştırma ve İncelemelerine Başladı.

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ve beraberindeki heyet, Doğu Akdeniz'de küresel ısınmanın etkilerine dönük araştırma ve incelemelerine başladı.

Türkiye'nin en modern gemisi R/V YUNUS ile Hatay'ın İskenderun Limanı'na demirleyen heyet, incelemelerine başladılar. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakülte Dekanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, "Mısır, Suriye, Lübnan, Kıbrıs ve Türkiye gibi Akdeniz'e kıyısı bulunan ülkelerin değişikliklerden nasıl etkilendiğini ve mevcut durumları ile ilgili verileri toplama imkanı bulacağız. Bu konuda Arap ülkelerinin de kıyısında yapacağımız çalışmalarda bölgenin geleceğine yön verecek bir çalışma içerisine girdik" diye

konuştu.

Kıbrıs'ta yaptığı araştırma sonrasında İskenderun ve ardından Suriye, Lübnan'ı kapsayan Doğu Akdeniz araştırması ile bölgedeki deniz kirliliği, küresel ısınma ile değişen canlı türleri ve balıkçılık adına stokların belirleneceği bir raporunu hazırlamak için yola çıktıklarını söyleyen Dekan Prof. Dr. Öztürk, "Hafta sonu Suriye'ye geçeceğiz bölgedeki çalışma bir ay sürecek" dedi.

Küresel ısınma, iklim değişikliği Akdeniz'in ısınması ile birlikte kızıl denizden doğu Akdeniz'e gelen ve kıyısı bulunan ülkelerindeki değişiklikleri tespit etmek istediklerini söyleyen Öztürk, "Gittiğimiz ülkenin bilim adamları ile birlikte çalışacağız. Suriye'ye geçtiğimizde Suriyeli bilim adamları ve ekiplerini de gemiye alarak kıyılarında ve açık denizlerinde çalışma yapacağız" diye konuştu.

Doğu Akdeniz'deki deniz suyu sıcaklığının 30 derecenin üstünde olduğunun altını çizen Prof. Dr Öztürk, "Hint Okyanusu'na baktığımızda sıcaklığın Akdeniz ile aradaki fark azalıyor. Tropikal balık türleri Akdeniz'e geliyor. Bu değişimleri incelemek gerekiyor. Balık stokları ve yeni canlı türlerinin tespiti yapılacak. Zehirli bir denizanası türü görülmeye başlamış bu çok önemli. Bu çalışmalar bölgelerdeki balıkçılığın gelişimi için ışık olacağı gibi sürdürülebilir bir balıkçılığında temeli atılmış

olacaktır. Kıbrıs'taki çalışmamız Doğu Akdeniz'de orkinos yumurta larvaları ve orkinos yatakları var. Onlar üzerine çalıştık. Türkiye kıyıları, Kuzey Kıbrıs bölgesinde yapılan çalışmalarımızda balıkçılık alanlarını inceledik. Kıbrıs balıkçılığın sürdürülebilir anlamda hazırlanacak rapor çok önemli bir bilgi çalışması oldu. Geleceğe Işık olacaktır" şeklinde konuştu.

Yapılacak çalışmalar sonrasında ortaya çıkacak olan raporun Birleşmiş Milletler Çevre Örgütüne vereceklerini belirten Öztürk, "Doğu Akdeniz'in balıkçılığının yönetimini uluslararası hukuki bir işbirliği gerektiriyor. Bu çalışmalar sonrasında Akdeniz eylem planı çerçevesinde uluslararası alanlarda da değerlendirilecektir. Bizim Çevre ve Tarım Bakanlığı'na vereceğimiz rapor sonrasında mevcut balık stoklarının durumu, yeni balık stokları ve kirliliğin ne durumda olduğu, yeni canlı türlerinin tespiti

balıkçılığımızın balıkçıların geleceği için çok önemli ve buna göre gelecek şekillenecektir" dedi.

(AS-EÖ-AK-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title