Haberler

Diyarbakır'da Kuş Gribi Tespit Edildi

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde Şüpheli Tavuk Ölümlerine Rastlandığını ve Tavuklardan Alınan Numune Sonuçlarının Pozitif Bulunduğunu Bildirdi. Bakanlık, Tedbir Olarak Akçayır Köyü ve Köye Bağlı 5 Mezranın Karantina Altına Alındığını Duyurdu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde şüpheli tavuk ölümlerine rastlandığını ve tavuklardan alınan numune sonuçlarının pozitif bulunduğunu bildirdi. Bakanlık, tedbir olarak Akçayır Köyü ve köye bağlı 5 mezranın karantina altına alındığını duyurdu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Batman'ın Gercüş İlçesi'ne bağlı Boğazköy'de köy tavuklarında görülen kuş gribi hastalığına Diyarbakır'da da rastlandı. Silvan Tarım İlçe Müdürlüğü ekiplerinin dün tavuklardan alınan numuneleri Elazığ Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne gönderdiği, bugün öğle saatlerinde enstitüye ulaşan numune sonuçlarının pozitif çıktığı ifade edildi. Tedbir olarak Akçayır Köyü ve köye bağlı 5 mezra karantinaya alınarak itlaf işlemleri başladı. Köyde şüpheli tavuklardan alınan numuneler ileri laboratuar tetkikleri yapılmak üzere Ankara'ya gönderildi.

Öte yandan, Batman'da görülen kuş gribi hastalığının H5N1 olduğu tespit edildi. Bölgede yapılan çalışmalar kapsamında son 4 gün içinde tazminatlı olarak bin 580 kanatlı hayvan itlaf edildi.

Bakanlık, tüm valiliklere hastalıkla ilgili önlemleri hatırlatıcı talimatlar gönderirken, bölgeye takviye koruyucu kıyafet ve ekipman gönderildi. Son vakanın görüldüğü 31 Mart 2006 tarihinden beri sürmekte olan köy tavukları ve yaban hayatında yapılan taramalar çerçevesinde 740 örnek, laboratuara intikal edip tamamı negatif bulundu. Ayrıca Batman iline komşu illerde yapılan aktif saha taramalarında başka mihrak tespit edilmedi. Mihrak çerçevesinde Aydınlı Köyü ve bu köye bağlı Mağaralı mezrasında kanatlı hayvanlardan alınan Swab örnekleri hızlı testte negatif bulundu. Her iki merkezden alınan kan serumları incelenmek üzere Bornovo Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne gönderildi. Ayrıca hastalıkla ilgili Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Avrupa Komisyonu ve komşu ülkelere bildirim yapıldı.

(SC-OK-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title