Haberler

Diyabetle İlgili Doğru Sanılan 5 Efsane

Güncelleme:

Avrasya Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mecdi Hikmet Ergüney, diyabet ile ilgili önemli bilgiler veriyor.

Diyabet ile ilgili birçok yanlış bilginin dolaşması ve bilgilerin kendi içinde çelişmesi hastalarda kafa karışıklığına yol açabiliyor. Yetişkinler kadar çocukları da etkileyen diyabet konusunda bu kadar çok bilgi kirliliğinin olması ise yaşanabilecek olası problemleri beraberinde getiriyor.

Hangi gıdalar tüketilmeli, ilaçlar nasıl alınmalı, hangi konulara ekstra dikkat edilmeli, günlük hayatta yapılabilecek ve yapılamayacakların neler olduğu birçok hasta tarafından bilinmemektedir. Üzerinde en çok spekülasyon üretilen ve doğru sandığımız yanlışlar ise aşağıdaki gibidir.

DİYABET HASTALARI HAMİLE KALABİLİR Mİ?

Her sağlıklı kadın gibi diyabet hastaları da hamile kalabilir. Doğru tedavi şekilleri uygulanıp, kan şekeri ideal seviyede tutulduğunda diyabet hastalarının hamile kalması mümkündür. Burada dikkat etmeleri gereken en önemli nokta hamile kalmadan önce doktor kontrolünden geçmeleri gerektiğidir. Bazı ilaçlar gebelik döneminde kullanılmayacağı için düzenli bir diyet ve ilaç programı uygulanmalıdır.

DİYABET HASTALARININ ÇOCUKLARI DA DİYABET OLUR MU?

Öncelikle Tip 1 diyabetin kalıtsal bir hastalık olmadığı unutulmamalıdır. Dolayısıyla kişide Tip 1 diyabet varsa genetik bir miras olarak çocuğa geçmez.Tip 1 diyabet insülin seviyesi ile ilgili olduğundan kişi ilaç tedavisi görür. Ancak Tip 2 diyabet olan kişilerin çocuklarında ilerleyen dönemlerinde diyabet görülme riski vardır.

İNSÜLİN TEDAVİSİ KÖRLÜĞE YOL AÇAR MI?

İnsülin bir ilaç değildir. Vücutta olması gereken ancak üretilmediği için diyabet hastalarına dışarıdan verilen bir hormondur. Dolayısıyla insülin konusunda yaratılan efsaneler gerçeği yansıtmaz ve körlüğe yol açmaz. Göz sağlığını bozan insülin değil diyabetin kendisidir. Buna önlem olarak diyabet hastalarının mutlaka belli aralıklarla göz muayenesi yaptırması gerekir.

DİYABET HASTASI SPOR YAPABİLİR Mİ?

Diyabet hastalarının spor yapamayacağı tamamen yanlış olan bir bilgidir. Aksine diyabet hastalarının spor yapması hayati bir önem taşımaktadır. Sadece dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu noktaların başında spor öncesi ve sonrasında kan şekeri oranına bakılmalı gerekirse aç kalmamak ara öğün eklenmelidir. Çünkü diyabet hastalarının aç karnına spor yapması sakıncalıdır bu durum hipoglisemi riskini arttırabilir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, istikralı bir şekilde yapılan spor, kişide insüline olan ihtiyaç azalır ve zamanla yok olabilir.

İNSÜLİN ŞİŞMANLATIR MI?

Diyabet hastalarının mutlaka bir diyet ve egzersiz programı olmalıdır. Bunun sebebi kilo kontrolünü sağlamanın ötesinde daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürebilmeleri içindir. Verilen insülin iştah açıcı bir etki yaratsa da insülin direncini kıran haplarla kombinasyonlar yapılarak iştah artışı önlenebilir. Ancak bu noktada diyabet hastasının diyet ve egzersiz programına sadık kalması gerekir.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Şeker Hastalığı Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title