Haberler

Divaniye: Divaniye'de İşgal Güçleri Aleyhinde Gösteri

Bağdat'ın 180 kilometre güneyindeki Şii bölgesi Divaniye'de yapılan gösteride, yabancı askerlerin biran önce ülkeyi terk etmesi istendi.

Bağdat'ın 180 kilometre güneyindeki Şii bölgesi Divaniye'de yapılan gösteride, yabancı askerlerin biran önce ülkeyi terk etmesi istendi.

Öğle saatlerinde düzenlenen gösteriye yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Irak bayrağı ve Şii lider Mukteda El Sadr'ın posterlerini taşıyan protestocular, sık sık "İşgalciler defolsun, bu ülke bizim" şeklinde slogan attı. İşgal kuvvetlerinin biran önce Irak'ı terk etmesi ve sivil ölümlerinin durdurulması istenen gösteride, işgal güçlerinin halka kötü muamele etmesi de kınandı. Gösteride halka hitaben bir konuşma yapan Divaniye Valisi Halil Celil Hamza, "Koalisyon Güçleri, Valilik binasına tek başına girmesin. Mutlaka yanlarına Iraklı güvenlik güçlerini alsın. Ayrıca kentin güvenliğinin ve tutuklu Iraklılar ile ilgili dosyaların Iraklılar'a teslim edilmesini istiyoruz. Eğer bir Iraklı tutuklanacaksa, Irak Hükümeti'nden izin alınması gerekiyor. ABD'liler uçak ve tanklarla saldırıp, kafalarına göre insanları öldürüyor. Bu ne demokrasi; ne de özgürlüktür. Buradaki istikrarı işgalciler değil, biz sağlıyoruz. Onların burada kalması için Irak'ta istikrar olmaması gerekiyor. O yüzden de istikrarı bozuyorlar" dedi. İHA'nın sorularını cevaplandıran Şii Hudeyr El Ensari de, "Bu gösteriyi düzenlemekteki amacımız işgalcilerin ülkeyi terk etmesini sağlamak. Divaniye'de her gün çok sayıda kişi işgalciler tarafından gözaltına alınıyor, tutuklanıyor. Bu tür tutuklanmaların durdurulmasını istiyoruz. İşgalciler burada her şeye karışmasın. Buradan biran önce çıksınlar, gitsinler" diye konuştu. Divaniyeli Hasan Kazım ise, "Validen elektrik ve su sorunun biran önce çözülmesini istiyoruz. İşgalciler de Divaniye'den çıksın" şeklinde konuştu.

İşgal güçlerine yönelik gösteriler daha çok Sünni bölgelerinde yapılıyor. Şiiler ise şimdiye kadar Kerbela ve civarında birkaç kez gösteri düzenledi. Bugünkü söz konusu gösteri, Divaniye'de bir ilk olması açısından ayrı bir önem taşıyor. Ülkenin kontrolü İngiliz yönetimindeki koalisyon askerlerinin elinde bulunuyor. Irak Başbakanı Nuri El Maliki, dün Divaniye'nin güneyinde yer alan Mutanha eyaletinin kontrolün gelecek ay Iraklılar'a teslim edileceğini açıklamış, yıl sonundan önce de bir çok eyalette kontrolün kendilerine geçeceğini umduğunu belirtmişti. Ayrıca yine güneyde yer alan Samava'daki Japon askerlerinin yakın bir zamanda Irak'ı terk edeceği açıklandı. Ayrıca İngiliz Savunma Bakanı Des Browne da Irak'ta temaslarda bulunuyor. Browne, Iraklı meslektaşı ile yaptığı ortak basın toplantısında, "İngiliz güçleri, Iraklılar, ülkenin kontrolünü tam olarak almaya hazır hale gelene kadar Irak'ta kalacak" açıklamasında bulundu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title