Haberler

Dışişleri: "Çaba Göstermesini Önemli Buluyoruz"

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raporunun, "AB Sürecimize Sağlamasını Temenni Ettiğimiz Olumlu Katkıya İlişkin Beklentilerimiz Açısından Tatmin Edici Olmamakla Birlikte, AP'nun Raporla İlgili Rahatsızlıklarımızın Bir Bölümünü Gidermek Suretiyle, Türkiye-ab İlişkilerinin Daha Fazla Zarar Görmesini Önleme Yönünde Çaba Göstermesini Önemli Buluyoruz " Açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu Türkiye raporunun, "AB sürecimize sağlamasını temenni ettiğimiz olumlu katkıya ilişkin beklentilerimiz açısından tatmin edici olmamakla birlikte, AP'nun raporla ilgili rahatsızlıklarımızın bir bölümünü gidermek suretiyle, Türkiye-AB ilişkilerinin daha fazla zarar görmesini önleme yönünde çaba göstermesini önemli buluyoruz " açıkladı.

Bakanlık açıklamasında, AP'nun, Türkiye'nin 3 Ekim 2005 tarihinden bu yana katılım sürecinde kaydettiği ilerlemeye ilişkin değerlendirmelerini içeren ve Hollandalı Hıristiyan-Demokrat Parlamenter Camiel Eurlings tarafından hazırlanan raporun, 27 Eylül 2006 tarihinde AP Genel Kurulunda oylanarak kabul edildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, raporun, 4 Eylül 2006 tarihinde AP Dış İlişkiler Komisyonunda oylanmasından bu yana içeriğinin Türkiye gerçekleriyle bağdaşmayan ve Türkiye-AB ilişkilerine olumsuz yansıyacak unsurlardan arındırılması amacıyla yoğun girişimler yapıldığı kaydedildi.

Dışişleri açıklamasında, "Rapor, yazım çalışmaları devam ettiğinden henüz elimize ulaşmamış olduğundan kesin bir değerlendirme yapmak mümkün olmamakla birlikte, ilk aldığımız bilgilere göre, AP'de oylanarak kabul edilen son metinde, bu olumsuz unsurların bir kısmının giderildiği, bununla birlikte, Türkiye AB süreciyle doğrudan bağlantısı olmayan ve bu sürece hiçbir katkıda bulunmayacak bazı unsurların da yer almaya devam ettiği anlaşılmaktadır. Diğer yandan, sözde Ermeni soykırımının tanınmasını üyeliğimizin ön şartı haline getiren maddenin reddedilmesi, müzakerelerin hedefinin tam üyelik olduğunun vurgulanması, PKK terör örgütünün kınanarak terörle mücadelede Türkiye'ye destek verilmesi önemlidir. Türkiye'nin tam işleyen serbest bir pazar ekonomisine sahip olduğunun AB Komisyonundan sonra AP belgelerinde yer alması da olumlu bir unsurdur" denildi.

Açıklamaya, şöyle devam edildi:

"Rapor, AB sürecimize sağlamasını temenni ettiğimiz olumlu katkıya ilişkin beklentilerimiz açısından tatmin edici olmamakla birlikte, AP'nun raporla ilgili rahatsızlıklarımızın bir bölümünü gidermek suretiyle, Türkiye-AB ilişkilerinin daha fazla zarar görmesini önleme yönünde çaba göstermesini önemli buluyoruz. Bu hassasiyetin AP tarafından gösterilmiş olmasının, sürecin devamına olumlu katkıda bulunacağını ümit ediyoruz. Bu yönde çaba sarf eden AP üyelerini takdirle karşılıyoruz."

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, ilerideki yıllarda raporların sağduyulu, nesnel ve katılım sürecini ileriye götürmeye teşvik edici bir anlayışla kaleme alınması temennisi de dile getirildi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title