Haberler

Cumhurbaşkanı Sezer : "Kei Daha Etkin Kılınmalı"

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, "Bölgemizde Çok Taraflı İşbirliği İçin En Uygun Çerçeveyi Sağlayan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün Daha da Etkin Kılınmasıyla, Karadeniz Bölgesi Sesini Küresel Ölçekte Daha İyi Duyurarak, Artan Jeopolitik ve Ekonomik Öneminin Ürünlerini En İyi Biçimde Toplayabilecektir" Dedi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, "Bölgemizde çok taraflı işbirliği için en uygun çerçeveyi sağlayan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün daha da etkin kılınmasıyla, Karadeniz bölgesi sesini küresel ölçekte daha iyi duyurarak, artan jeopolitik ve ekonomik öneminin ürünlerini en iyi biçimde toplayabilecektir" dedi.

     Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) 15. Yıldönümü Doruk Toplantısı çerçevesinde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığında, devlet ve hükümet başkanları biraraya geldi.Cumhurbaşkanı Sezer, burada yaptığı konuşmada, doruk toplantısının bölgedeki çok taraflı işbirliğinin daha da geliştirilmesi yönünde önemli bir ivme sağlayacağını söyledi. Sezer, KEİ'nin geçen 15 yıllık sürede örgütsel oluşumunu tamamladığını belirterek, ekonomik işbirliğini ortak payda olarak kabul eden Türkiye'nin ise, bölgedeki farklı yaklaşımları, barış, istikrar ve demokrasinin uzlaştırıcı ruhuna dönüştürecek uzun soluklu bir hedefi paylaştığını kaydetti.

Örgütün bölgedeki en kapsamlı ve önemli işbirliği düzlemine dönüştüğünü dile getiren Sezer, KEİ'yi, gelişmiş hükümetlerarası ve parlamentolararası yapıları, iş dünyası, bankacılık ve akademik düşünce boyutları bulunan, somut tasarılar üreten ve uygulayan bir örgüt olarak nitelendirdi. Sezer, "KEİ, ekonomik işbirliğini bölgesel istikrarın temel taşına dönüştürürken, aynı zamanda bölgede barışın güçlenmesine yardımcı olmuş, uluslararası görünürlüğünü ve saygınlığını pekiştirmiştir" diye konuştu.

"KEİ DAHA ETKİN KILINMALI"

KEİ Örgütü'nün kuruluşundan yakın geçmişe kadar geçen süreçte, üye ülkelerin örgüte yaklaşımlarında farklılıklar olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Sezer, şöyle konuştu:

"Bu nedenle, sözkonusu süreçte örgüt çerçevesindeki kimi çalışmalardan istenilen sonuçların tam olarak elde edilemediği bir gerçektir. Ancak son dönemde, Örgütün yeniden yapılanması sürecinde önemli yol alınmış, birçok tasarının gerçekleştirilmesine yönelik kararların alınışında güçlü bir ortak istencin sergilendiği gözlenmiştir. Bu ivme, Örgütün tüm üye ülkeleri ortak bir düzlemde biraraya getirmeyi başardığının göstergesidir."

Sezer, Karadeniz coğrafyasının, bugün Avrupa ile Asya arasındaki kilit konumu ve geniş doğal ve insan kaynaklarıyla başta enerji ve ulaştırma olmak üzere, birçok konuda uluslararası alanda öne çıktığını vurguladı. Güvenlik ve istikrar arayışının ekonomik ve siyasal açıdan yaşamsal önem kazandığı günümüzde, bu kilit konumun uluslararası ilginin bölgenin üzerinde yoğunlaşmasına yol açtığını dile getiren Sezer, Karadeniz bölgesine yönelik bu ilginin değerlendirilmesi gereken önemli olanağı birlikte getirdiğini söyledi. Sezer, "Bölgemizde çok taraflı işbirliği için en uygun çerçeveyi sağlayan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün daha da etkin kılınmasıyla, Karadeniz bölgesi sesini küresel ölçekte daha iyi duyurarak, artan jeopolitik ve ekonomik öneminin ürünlerini en iyi biçimde toplayabilecektir" dedi.

Sezer, özellikle ulaştırma alanında karara bağlanan tasarıların bir an önce yaşama geçirilmesinin önemini dile getirirken, ticaret, enerji, çevre, örgütlü suçlar ve terörizmle savaşım gibi konuları, Türkiye ve bölge yönünden işbirliğinin genişletilmesi gereken alanlar olarak nitelendirdi.

Sezer, Türkiye'nin, bölgesel istikrarın ve gönencin artırılması hedefi doğrultusunda, işbirliği temelinde gelişen ortak kimliğin önem taşıdığına ınandığını vurgulayarak, bu kültürel oluşumun daha da geliştirilmesi ve desteklenmesi yararlı olacağını kaydetti. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title