Haberler

Çin'de 'Fırsatlar Ülkesi' Olarak Bulunuyoruz

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (Tüsiad) Heyeti ile Çin Ofisi'nin Açılışı İçin Pekin'e Gelen Tüsiad International Başkanı Aldo Kaslowski, Çin'de 'Fırsatlar Ülkesi' Olarak Bulunduklarını Söyledi.

TÜRK Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) heyeti ile Çin Ofisi'nin açılışı için Pekin'e gelen TÜSİAD International Başkanı Aldo Kaslowski, Çin'de ‘Fırsatlar ülkesi’ olarak bulunduklarını söyledi.

Kaslowski, “Çin'e geç kaldık ama madalyonun bir de diğer tarafı var. Diğerlerinin yaptıkları hataları yapmadan girmemiz de söz konusu” dedi.

Pekin'deki TÜSİAD heyeti, temaslarına bugün de devam etti. TÜSİAD International Başkanı Aldo Kaslowski, beraberindekilerle birlikte bugün ilk olarak Dünya Bankası'na bağlı Uluslararası Finans Şirketi (IFC) yetkililerinden Çin'de yatırım yapmanın avantaj ve dezavantajları hakkında bilgi aldı. Heyet üyeleri, Dünya Bankası Çin Başkanı David Dollar ile görüştü. Pekin ziyaretinin son gününde TÜSİAD heyetinin temaslarını değerlendiren Kaslowski, TÜSİAD olarak Çin'e ikinci gelişleri olduğunu, iki yıl önce de bu ülkede büro açmak için girişimde bulunduklarını anlattı. Projelerini bu yıl gerçekleştirebildiklerini belirten Kaslowski, “Dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerden biri olan Çin'de ‘Fırsatlar ülkesi’ olarak bulunuyoruz” dedi.

Aldo Kaslowski, Çin'in, bazı Türk işadamları için katkı değer maddelerini ihraç etmek, bazıları içinde daha fazla rekabet için gereğinde bir fırsat olduğunu vurgularken, şöyle dedi:

“TÜSİAD olarak ilgili makamlara ve bize denkliği olarak kuruluşlara, Türk- Çin ilişkilerinde dengesiz olan dış ticaretimizin sürdürülebilir olmadığını vurguladık. Çinli işadamlarını yatırım fırsatlarını araştırmak için Türkiye'ye davet ettik. Biz onlara Türkiye'nin, Avrupa'nın bir penceresi olduğunu söylüyoruz. Türkiye'nin aynı zamanda sadece Avrupa'da bir giriş kapısı olarak değil, Gümrük Birliği aracılığıyla da Avrupa'ya girme imkanı sağladığını, Avrasya ülkelerinde Türkiye'nin çok büyük yatırımcı bir ülke olduğunu anlattık. Ayrıca, Türkiye'nin 2- 3 yıl içerisinde Avrupa'nın alternatif enerjilerin sağlayacak en önemli enerji koridorunu sağlayacak bir ülke olduğunu kendilerine aktardık.”

TURİZM POTANSİYELİ BÜYÜK

Çin'deki turizm pazarı potansiyeline de değinen Kaslowski, Çin nüfusunun yüzde 5'inin turist olacağını, bir başka ifadeyle Çin nüfusunun yaklaşık Türkiye kadarlık bir bölümünün ‘gezdiğini’ belirtti. Çinliler'in bir bölümünün Türkiye'den geçip Avrupa'ya gitmelerini sağlamak için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan TÜSİAD International Başkanı Aldo Kaslowski, “Ama biz şunu biliyoruz ki, Çin makamlarının da bunun için Çin halkını yönlendirmesi lazım” diye konuştu.

Aldo Kaslowski, Çinliler'i ilk kez yabancı ülkelere yatırım yapma iştahıyla gördüklerini belirtirken, “Bu güne kadar büyük bir pazarları vardı ve enerji dışına herhangi bir konuda yatırım yapmayı düşünmüyorlardı. Çin'in, hem marka peşinde hem de satış kanalları olan şirketlere sahip olmak için dışarı bakması söz konusu. Bu fırsatları Türkiye'de sağlayabileceğimizi söyledik. Çok ümitliyiz. Pekin'deki temaslarımızı bugün bitirdik, şimdi Şanghay'a geçeceğiz. Belki biraz erken söylenmesi ancak düşüncemiz Şanghay'da da bir ofis açmayı isteriz. Pekin bürokrasi ve lobiciliğin yapılacağı bir yerdir. O nedenle TÜSİAD'ın Pekin'den başlaması doğru olandır” diye konuştu.

ÇİNLİLER HANGİ ALANDA YATIRIM YAPABİLİR?

 

Kaslowski, Çinliler'in hangi alanlarda yatırım yapabileceği konusundaki soruya şu yanıtı verdi:

‘Bugün IFC ve Dünya Bakansı ile yaptığımız görüşmelerde biz de bunu sorduk. Elbette başta enerji konusudur. Biliyorsunuz Çin'in bu yüzde 10 büyümeyle önümüzdeki 10- 20 yıl daha devam edeceği var sayımıyla yola çıkarsak bu ülkenin enerji konusunda büyük sorunları olacaktır. Bu nedenle Çin'in en büyük dış yatırımını başta enerji sektörü oluşturmaktadır. Otomotiv ve otomotiv yan sektörlerinde yatırım, lojistik de çok önemli. Çinliler çok vizyonel baktıkları için dünyanın her yanında önemli stratejik yerlerde lojistiklere, limanlara sahip oluyorlar. Türkiye'ye ye de bu konularda ilgi gösterdiklerini söylüyorlar. Tarihi ‘İpek Yolu' üzerinde ortak yatırımlar yapabileceğimizi söyledik. İlgi gösterdiler. Avrupa'ya bir giriş olduğumuz için tekstil konusunda ilgililer. Marka peşindeler. Çinliler'in en büyük eksikliği; teknolojik maddeler ve marka. Çünkü bu ülkede henüz yeterince patent koruması marka koruması konularında zayıf oldukları için bugüne kadar Çin'e bu tür yatırımlar yapılmamış. Bunun için bunları kendi paralarıyla bunları satın almak yoluna gidecekleri ki bu da normal.”

GEÇ KALDIK AMA...

TÜSİAD International Başkanı Aldo Kaslowski, Dünya Bankası Çin Başkanı ile yaptığı görüşmede ‘Geç kaldık' dediği hatırlatılınca, “TÜSİAD olarak geç kaldık, işadamları genelinde geç kaldık. Genelde dışarıya bakmakta geç kalıyoruz ama Çin gibi 1 milyar 300 milyon nüfusu olan bir ülke. 1 yıl sonra dünyanın ikincisi belki de 2- 3 yıl sonra da dünyanın 1'incisi olma imkanı olan bir ülke. Bu nedenle ‘Geç kaldık' dedim. Mamafih madalyanın bir de diğer tarafı var, diğerlerinin yaptıkları hataları yapmadan bu şekliyle girmemiz de söz konusu” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title