Haberler

CHP, Temel Eğitimi 10 Yıla Çıkaracak

CHP'nin Seçim Bildirgesini Tamamladı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Yarın Kamuoyuna Açıklayacağı Bildirgede Neler Var?

CHP'nin seçim bildirgesini tamamladı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın yarın kamuoyuna açıklayacağı bildirgede, temel eğitimin 10 yıla çıkarılması, ÖSS'nin kaldırılması, işçiler için getirilen 9 bin günlük prim ödeme gün sayısının 7 bine indirilmesi ve yüzde 33.5'e çıkarılan esnaf destek pirimin yeniden yüzde 10'a indirilmesi konuları dikkat çekiyor. CHP bildirgesinde, "onurlu bir dış politika" izleneceği, çiftçiye ve besicilere verilen tarımsal desteklerin 2 katına çıkartılması vaad ediliyor.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin seçim bildirgesi tamamlandı. Bildirge, Genel Başkan Deniz Baykal tarafından yarın saat 11.00'da kamuoyuna açıklanacak. CHP bildirgesinden seçmene vaad edilen bazı konu başlıkları şöyle:

TERÖRÜN KAYNAĞINI KURUTULACAK

"Teröre son verilecek, Türkiye'nin bütünlüğüne sahip çıkılacak. Terörün kaynağı kurutulacak. Şehit ailelerinin gözyaşları dinecek. Türkiye'ye yönelik tehditlere kararlılıkla karşı konulacak.

ŞEFFAF KARAKOLLAR

Sokaklar kapkaççıya teslim edilmeyecek, Türkiye huzurun ülkesi olacak. Kapkaç, hırsızlık, soygun ve organize suçlarla etkin mücadele yürütülecek, halkımızın mal ve can güvenliği sağlanacak. Toplumsal destekli güvenlik sistemi ve şeffaf semt karakolları ile güvenlik kentleri yaratılacak. Muhtarlık sistemi halka en yakın hizmet birimine dönüştürülecek.

LAİK CUMHURİYET KORUNACAK

Halkla birlikte, Atatürk ilke ve devrimlerine, laik ve demokratik Cumhuriyetin kazanımlarına, ulusal bütünlük ve bağımsızlığa, Türkiye'nin çıkarlarına sahip çıkılacak. Gericiliğe ve yobazlığa asla geçit verilmeyecek. Dinin siyasi istismarına son verilecek.

ONURLU DIŞ POLİTİKA

Dış ilişkilerde Türkiye'nin hakları, çıkarları ve onuru korunacak. Dünyadaki bütün ülkelerle ilişkiler 'egemenlik, karşılıklı çıkarlar ve toprak bütünlüğüne saygı' esasına göre yürütülecek. Avrupa Birliğine ile ilişkiler tam üyelik hedefine yönelik olacak, haksızlık ve çifte standartlar kabul edilmeyecek.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI SAĞLANACAK

Yargı bağımsızlığını ve yargıç güvencesini koşulsuz olarak sağlanacak. Hukukun üstünlüğü ve egemenliği önündeki engeller kaldırılacak. Yargıda siyasallaşma önlenecek. Halkın adalet sistemine yeniden güven duyması sağlanacak. Adalet Bakanı'nın ve Müsteşarının, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndaki üyeliğine son verilecek.

DOKUNULMAZLIKLAR KALKACAK

Milletvekili dokunulmazlığı ifade özgürlüğü ile sınırlanacak. Siyaset ve ticaret birbirinden ayrılacak, ahlaklı siyaset egemen olacak. Devletin sırtından zenginleşme sona erecek.

İŞSİZLİK 5 YILDA YARIYA İNDİRİLECEK

İşsizlik 5 yılda yarı yarıya inecek. İstihdam yaratıcı bir büyüme ve teşvik politikası uygulanacak. Gençlere iş kurma projeleri ile yeni iş fırsatları yaratılacak. Ücretliler üzerindeki vergi ve sigorta primleri azaltılacak.

PİRİM GÜN SAYISI 7 BİNE İNDİRİLECEK

İşçi, memur ve emeklilerin maaş kayıpları kapatılacak. Her yıl enflasyon ve refah payı üzerinde maaş artışı sağlanacak. Mezarda emeklilik uygulamasın son verilecek. İşçiler için getirilen 9000 günlük prim ödeme gün sayısı 7bine indirilecek. Muhtarların, muhtaç sanatçıların ve yoksulların primlerini devlet ödeyecek. Esnafın destek primi tekrar yüzde 10'a indirilecek.

ULUSAL SAĞLIK SİGORTASI KURULACAK.

Ulusal sağlık sigortası kurulacak, sosyal güvenliği olmayan yurttaş, sigortası olmayan aile kalmayacak. Tüm yurttaşlar sadece nüfus cüzdanını göstererek, gerekli her türlü sağlık hizmetlerinden eşit şekilde yararlanacak. Sağlık kurumlarında hasta ile doktor arasına para girmeyecek.

ÇİFTÇİYE DESTEK 2 KATINA ÇIKARILACAK

Çiftçi ve besiciye verilen tarımsal destekler 2 katına çıkarılacak. Çiftçinin kullandığı gübre, ilaç ve sulama için tükettiği KDV indirilecek. Mazottan ÖTV kaldırılacak. Sigortasız işçi bırakılmayacak. Ziraat Bankası, çiftçinin ihtisas bankası olarak kalacak.

GÜNEYDOĞA'YA BÖLGESEL KALKINMA PLANI

Doğu ve Güneydoğu Anadolu gelişmiş bölgelerin refah düzeyine çıkarılacak. Bölgesel Kalkınma için bütçeden her yıl önemli kaynak aktarılacak. Boşaltılmış köylere ilişkin mağduriyetler giderilecek. GAP entegre sosyal kalkınma projesi olarak hızla tamamlanacak.

ESNAF VE KOBİ BAKANLIĞI KURULACAK

Halkbank, KOBİ'lerin ve esnafın ihtisas bankası olacak. Emeğe saygılı, sanayiyi geliştiren, KOBİ'lere ve ihracata destek veren bir iktidar olacak. Esnaf ve KOBİ Bakanlığı kurulacak.

ZORUNLU EĞİTİM 10 YIL OLACAK

Kapsamlı ve çağdaş yeni bir eğitim reformu yapılacak. 10 yıllık zorunlu temel eğitime geçilecek. Lise öğrencileri üçte ikisini iş ve meslek sahibi yapacak şekilde eğitilecek. Üniversiteye giriş sınavları kaldırılacak. Her yıl bir milyon üniversite öğrencisine yeterli Eğitim Yaşam Desteği Bursu sağlanacak.

KADINLARA SAHİP ÇIKILACAK

Kadınlara uygulanan her türlü şiddete karşı kararlılıkla mücadele edilecek. Tüm kızlar, temel eğitim alacak. Kadınlara her alanda fırsat eşitliği sağlanacak.

ENGELLİ HAKLARI

Birleşmiş Milletler Engelliler Hakkı Sözleşmesi'nin tüm sorumlulukları yerine getirilecek. Engellilere yönelik meslek edindirme programları etkinleştirilecek. Engellilerin istihdamı kolaylaştırılacak."

Bildirgede ayrıca, hastaneler, okullar ve diğer kamu yapılarının depreme dayanaklı hale getirileceği, Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüştürüleceğine vurgu yapılıyor. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

title