Haberler

CHP Israr Etti, AKP'li Metiner Sözünü Geri Aldı

AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner'in, İnönü dönemiyle ilgili sözlerini düzeltirken "Sizin bu faşizminize asla teslim olmayacağız" sözleri Meclis'i ikinci kez gerdi.

AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner'in, İnönü dönemiyle ilgili sözlerini düzeltirken "Sizin bu faşizminize asla teslim olmayacağız" sözleri Meclis'i ikinci kez gerdi. CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan'ın özür talebine Metiner, "Şahsıma hakaretlerde bulundular, düşman, hain dediler. Faşizm budur ben bu faşizmden bahsettim" diye yanıt verince CHP'li milletvekilleri AKP sıralarına yürüdü. Kavga, Meclis Başkanvekili Yakut'un verdiği arada CHP ve AKP Grup Başkanvekillerinin anlaşması ile çözüldü. Metiner, "Faşizm lafı ağır kaçmış bu sözümü geri alıyorum." dedi.

Meclis Genel Kurulu verilen aradan sonra tekrar toplandı. Meclis Başkanvekili Sadık Yakut oturumu açarken, CHP grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan söz almak istedi. Yakut, "Ben başlatayım ondan sonra lütfen. Sayın Metiner'e söz vereceğim" dedi.

Tarhan özür dilemek için kürsüye çıkan Metiner'in gruplarına "Sizin faşizminize asla teslim olmayacağız" diye hakaret ettiğini ileri sürerek söz talebinde ısrarcı oldu. Bunun üzerine Yakut söz verdi. Kürsüye çıkan Tarhan, "Bu kürsüyü, bu kutsal Meclis'i borçlu olduğumuz Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarına her fırsatta hakaret etmeyi kurucu değerlere saldırmayı alışkanlık haline getiren o zatı muhteremin özür dilemesini beklerken grubumuzu hedef alarak "Faşizminize asla teslim olmayacağız" demiştir. Kendisi ikinci kez bizden özür dilemelidir. Bu toplumda bitaraf olanların bertaraf olacağı tehdidinde bulunan o çağdaşı zihniyetin bize demokrasi dersi vermeye hakkı yoktur." dedi.

-CHP'Lİ TARHAN İKİNCİ KEZ ÖZÜR İSTEDİ-

Bu sözler CHP sıralarında alkışlarla karşılanırken, AKPli milletvekilleri sıralara vurarak tepki gösterdi. Tarhan, "Eğer faşist görmek istiyorsanız aynaya bakmanız gerekir. Bu ülkede korku imparatorluğunu kimin yarattığına bakıp kendinize bakmanız gerekir. CHP'nin adını ağzınıza alırken iki kez düşünmeniz gerekir. İkinci kez özür dilemeye davet ediyorum." diyerek kürsüden indi.

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Tarhan'ın bu sözleri üzerine kürsüye çıktı. Hala arkaik tartışmaların içinde geçmişte kalmış tartışmalar yapılmasını eleştiren Ünal, "Bugün kalkıp Cumhuriyetin kazanımlarına sahip, kendisini bu Cumhuriyetin çocukları olarak gören, Cumhuriyeti bugün geleceğe taşımak için gecesini gündüzüne katan insanlara karşı bu tür ifadelerin buraya taşınması doğru bir şey değil" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin "30'lu yıllarda demokrasi vardı da Türkiye'de mi yoktu. Mussoloni, Hitler vardı" sözlerini hatırlatan Ünal'a CHP sıralarından tepki geldi. Ünal, "AK Parti'nin Cumhuriyete sahip çıkmasını, kazanımlara sahip çıkmasını kimse tartışamaz" diyerek kürsüden indi.

-"BEN BU FAŞİZMDEN BAHSETTİM"-

CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, "Faşist diyor, niye susayım" diye ayağa kalktı. AKP ve CHP sıraları arasında sataşmalar yaşandı. Bu arada Metiner oturduğu yerden konuşmaya başladı. Sözlerine açıklık getirmek için kürsüye çıktığında CHP'li milletvekillerinin kutsal olarak ifade ettikleri kürsüye doğru yürüdüklerini söyleyen Metiner, "Şahsıma hakaretlerde bulundular, düşman, hain dediler. Faşizm budur ben bu faşizmden bahsettim. Hem düşünce ifade özgürlüğünden bahsedeceksiniz hem de bir milletvekilinin kürsüye çıkmasına izin vermeyeceksiniz" dedi. Metiner'in bu sözleri üzerine CHP sıralarından milletvekilleri ayağa kalkıp bağırmaya başladı.

-"ATATÜRK İLE SORUNUM YOK"-

Metiner konuşmasını, "Benim faşist dediğim tek parti dönemidir. Bunun da faşist olduğunu sosyal demokratların da içinde olduğu çok sayıda bilim adamı kabul etmektedir. Ben edebi şef yerine milli şefi kastettim. Atatürk ile sorunum yok. Cumhuriyet ile sorunum yok. Demokratik Cumhuriyetten yanayım her türlü faşizmde karşıyım" sözleriyle tamamladı.

Metiner'in bu konuşması üzerine, CHP'li milletvekilleri "Özür dilesin" diyerek ayağa kalktı, AKP sıralarına yürüdü. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ve çok sayıda CHP'li milletvekili Metiner'in olduğu sıralara yürüdü. Bu arada AKP sıralarından milletvekilleri de ayağa kalkarak CHP'lilerin üzerine yürüdü. Bu sırada grup başkanvekilleri ve çok sayıda milletvekili kavganın daha da büyümesini önlemek için araya girdi. Meclis Başkanvekili Yakut da bunun üzerine görüşmelere ara verdi.

-AKP VE CHP GRUP BAŞKANVEKİLLERİ TOPLANDI-

Verilen arada CHP Grup Başkanvekili Tarhan ve AKP Grup Başkanvekili Ünal birlikte Meclis Başkanvekili Yakut'un yanına gitti. Yaklaşık 10 dakika sonra Genel Kurul salonuna dönen Ünal ile Tarhan bir süre daha konuştu. Tarhan'la Ünal arasındaki görüşmeye çok sayıda CHP'li milletvekili de katıldı. Bu arada milletvekillerinin birbirine tutanakları göstermesi dikkat çekti.

-BAKAN DİNÇER'LE HAKAN ŞÜKÜR'ÜN SOHBETİ-

Verilen arada CHP ile AKP arasında sorunu çözmek için formül arayışı sürürken Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ile AKP Milletvekili Hakan Şükür'ün Bakanlar Kurulu sıralarında sohbet etmesi dikkat çekti.

Meclis Genel Kurulu'na verilen aradan sonra görüşmeleri açan Meclis Başkanvekili Yakut, Metiner'e oturduğu yerden söz verdi. Metiner, "İnsan kısa konuşunca meramını ifade edemiyor anlaşılan. Maksadını aşan ifadeler olmuşsa bunu tashih etmek için kürsüye çıktım. Bu Meclis çatısı altında hiç kimsenin bir diğerine hakaret etmeye, faşistlikle suçlamaya hakkı olmamalı. Ama bu Meclis çatısı altında her türlü fikir özgürce tartışılıp konuşulmalı. Maksadını aşan ifadeler nedeniyle CHP grubunu rahatsız ettiysem bu duruma açıklık getirmek için söz istedim" dedi.

-METİNER SÖZLERİNİ GERİ ALDI-

Metiner'in bu sözleri üzerine CHP sıralarından "özür dile" diye bağırmalar duyuldu. Bu arada AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Metiner'in yanına gitti. Yeniden söz alan Metiner, "Faşizm lafı ağır kaçmış bu sözümü geri alıyorum" derken kendisine yapılmış hakaretlerin hepsi için de misliyle özür beklediğini söyledi.

Metiner'in bu sözleri CHP grubunu biraz yatıştırdı ama tartışma bitmedi. Söz alan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da Metiner'in tartışma konusu konuşmasında özür dilemesi gereken başka noktalar da olduğunu söyledi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

12 Mayıs hangi burç? 12 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 12 Mayıs tarihi hangi burç olur? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 12 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title