Haberler

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg'in Kosova Temasları

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg, Kosovalılara Sabırlı Olmalarını Tavsiye Etti.

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg, Kosovalılara sabırlı olmalarını tavsiye etti.

Sırbistan'da bu ay içerisinde yapılacak seçimlerin sonuçlarını beklemeleri, ardından da Kosova'nın nihai statüsünün çözümlenmesi tavsiyesinde bulundu.

Kosova'ya gerçekleştirdiği günü birlik ziyareti çerçevesinde Kosova liderleriyle temaslarda bulunan Çek Cumhuriyeti diplomasi şefi Karel Schwarzenberg, diplomasinin çok önemli olduğunu ve karar vermek için daima en uygun anı beklemek gerektiğini belirtti.

Avrupa Birliği'nin (AB) gelecekteki Kosova Misyonu ve Kosova'nın nihai statüsü konularını ele aldığı Kosova temasları çerçevesinde, önce Kosova Başkanı Fatmir Sejdiu ile biraraya gelen Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Schwarzenberg, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Kosova'nın kritik bir döneme girdiğini, dolayısıyla ülkesinin Kosova'ya tam destek vereceğini açıkladı.

Kosova'da BM'nin misyonunun yerine geçecek olan AB misyonunun Kosova'da görev alması için hazırlıklar yapıldığına dikkat çeken Çek diplomat, "AB Kosova konusunda çaba göstermeli ve Kosova güçlü bir misyona sahip olmalıdır. Çünkü Kosova Avrupa içindedir ve bu bakımdan Kosova Avrupa'nın sorumluluğudur" ifadelerinde bulundu.

Ahtisaari projesini esas alarak Kosova'ya bağımsızlık tanınması çabalarına destek veren Çek Cumhuriyeti'ne teşekkürlerini bildiren Kosova Başkanı Fatmir Sejidu yaptığı açıklamada, "Görüşmeden anlaşıldığı gibi pek çok ülke Kosova'nın bağımsızlık yolunda desteğini esirgemeyecektir" şeklinde konuştu.

Kosova Başbakanı Haşim Taci ile de biraraya gelen Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg, Kosova'nın AB tarafından gerekli desteği alacağını, AB misyonunun Kosova'da görev almasıyla bu desteğin somut hale geleceğini yineledi.

Kosova Başbakanı Haşim Taci'de yaptığı açıklamada, Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesi için hiçbir engel kalmadığını belirterek, uluslararası camia tarafından bağımsızlık sürecini hızlandırılmasını talep ettiklerini vurguladı.

(EK-İÖZ-İÖZ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title