Haberler

Caretta Carettalar Denizle Buluştu

Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Mahallesi Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezinde (DEKAMER) tedavileri tamamlanan 3 yetişkin caretta caretta ile çok sayıda yavru deniz ile buluştu.

Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Mahallesi Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezinde (DEKAMER) tedavileri tamamlanan 3 yetişkin caretta caretta ile çok sayıda yavru deniz ile buluştu.

İztuzu sahilinde düzenlenen törende DEKAMER görevlileri tarafından kumsalda yuva yapan iki kaplumbağanın kabuğu temizlenerek takip cihazı yerleştirildi, boy ve kiloları ölçüldü.

Daha sonra bu iki kaplumbağanın yanı sıra merkezde tedavisi tamamlanan 3 caretta caretta ve yavrular denize bırakıldı.

Törene katılan Muğla Valisi Amir Çiçek de DEKAMER'de tedavisi süren caretta carettalar hakkında bilgi aldı.

İncelemelerinin ardından gazetecilere açıklama yapan Çiçek, İztuzu Plajı'nın caretta carettaların yumurtlama alanı olduğunu anımsatarak, "Burada aynı zamanda yaralanan caretta carettalar tedavi ediliyor. Bugün burada tedavileri tamamlanan ve uydu takip cihazı takılan caretta carettalar deniz ile buluşacak" dedi.

Vali Çiçek, bölge halkının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının da caretta carettaların neslinin tükenmemesi için çaba sarf ettiğini söyledi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar ise İztuzu ve Dalyan Ağzı kumsalının yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda olduğunu belirterek, sorumluluğun ise üniversitelerinde bulunduğunu kaydetti.

Bölgenin koruma altında olduğunu hatırlatan Harmandar, "Kumsal caretta carettaların yuvalama alanı olduğu için ülkemizde de önemli bir yere sahiptir. Ayrıca burada caretta carettaların korunması ve tedavisi için bir merkezimiz bulunuyor" diye konuştu.

DEKAMER sorumlusu Yakup Kaska da merkezin yaptığı çalışmalarla hem Türkiye'de hem de uluslararası alanda ismini duyurduğunu belirtti.

Kumsalda yuva yapan iki kaplumbağaya uydu takip cihazı takarak denize gönderdiklerini anlatan Kaska, şöyle konuştu:

"Merkezimiz şu anda Türkiye'nin önemli bir ihtiyacını karşılıyor. Yıllık ortalama 25-30 civarında yaralı kaplumbağa merkezimize geliyor. Bunlardan da iyileşenleri zaman içerisinde tekrar doğal ortamına gönderiyoruz. Bazı kaplumbağaların tedavisi bir yıldan fazla sürebiliyor. Bu sene 433 yuvamız ve bu yuvalardan da yaklaşık 25 bin yavruyu denize gönderdik."

-Sevgi ve Özlem isimleri verildi

Öte yandan, uydu takip cihazı yerleştirilerek denize bırakılan kaplumbağalardan birine "Özlem" diğerine ise "Sevgi" ismi verildi.

Vali Çiçek, Rektör Harmandar ve yetkililer tarafından denize bırakılan kaplumbağaların suyla buluşma anı turistler ve plajda bulunanlar tarafından da ilgiyle izlendi.

Kaynak: AA / Yerel

Mansur Harmandar Yakup Kaska Amir Çiçek Ortaca Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title