Haberler

Çanakkale'de Su Patlağı Üç Lahit Ortaya Çıkardı

Çanakkale'de su patlağı üç lahit ortaya çıkardıÇANAKKALE'nin Biga İlçesine bağlı Kemer Köyü yakınlarında, su borusundaki patlağı onarmak için kepçeyle yapılan kazı sırasında ortaya çıkan üç lahit için Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından kurtarma kazısı başlatıldı.

Çanakkale'de su patlağı üç lahit ortaya çıkardı

ÇANAKKALE'nin Biga İlçesine bağlı Kemer Köyü yakınlarında, su borusundaki patlağı onarmak için kepçeyle yapılan kazı sırasında ortaya çıkan üç lahit için Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından kurtarma kazısı başlatıldı. Lahitlerin içinden ne çıkacağını merak edip 24 saat boyunca başında çalışmaları izleyen köylüler, görevlilerin kapakları yarın açacaklarını söylemesi üzerine hayal kırıklığına uğradı. Köylüler, lahitlerin kapaklarının basının ve kendilerinin huzurunda açılması istedi.

Kemer Köyü'ne su akışını sağlayan içme suyu borusunda dün patlak meydana geldi. Bunun üzerine köy muhtarlığı su borusunun tamiri için onarım çalışması başlattı. Kepçe getirilerek yapılan kazı sırasında su borusunda patlağın olduğu yerde üç lahit birden bulundu. Durum hemen jandarma ile Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü yetkililerine bildirildi. Jandarma ve Kemer Köyü Muhtarı sabaha kadar lahitlerin başında nöbet tuttu. Bugün ise Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü'nden kazı ekibi olay yerine gelerek, kurtarma çalışması başlattı. Kurtarma kazısı ile lahitler toprak altından tamamen gün yüzüne çıkarıldı. Kepçenin, su borusunu tamir için yaptığı ilk müdahale sırasında lahitlerden ikisinin kapağı kırıldığı belirlendi. Kazı ekibi, kurtarma kazısını sürdürürken, köylülerden bazıları çalışmaları merakla izledi. Köylülerden kimisi de cep telefonlarıyla lahitleri görüntüledi.

"LAHİTLERDEN BİRİNDE ALTIN GERDANLIK GÖRÜLDÜ" İDDİASI

Bugün akşam saatlerinde lahitlerin kapaklarının açılmasını bekleyen köylüler, kazı ekibi, bunun yarına kalacağını söylemisi üzerine köylüler hayal kırıklığına uğradı. Köylülerden bazıları bu duruma tepki gösterdi.

Kemer Köyü'nde yaşayan Ali Koç (72), yakındaki bir demir çelik fabrikasının lahitleri sahiplendiğini ileri sürüp, "Niye açtırtmıyorlar şimdi bu mezarları? Bu gece o firma bu lahitleri götürür. Basın burada, herkes burada. Herkes görsün, dünya görsün ne diye saklıyorlar? Kepçe operatörü ve muhtar lahitler bulunduğunda ilk anda içinde altın gerdanlık görmüş. Şu an o fabrikanın güvenlik müdürü burada. Zamanında fabrika kurulurken çıkan çok sayıda lahidi denize attılar. Şimdi içinde gerdanlık olan üç lahite göz diktiler. Burası onların fabrika sahası da değil" dedi.

Kemer Köyü Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Mustafa Çiftçi ise, bahse konu fabrikanın denize attığını ileri sürdüğü lahitlerle ilgili olarak, "Şu an denizde araştırma yapılsın, ne kadar lahidin olduğu meçhul" dedi. Çiftçi, lahitlerin kapaklarının köy halkının ve basının huzurunda açılmasını istediklerini de söyledi.

Lahitlerin bulunduğu 6 dönümlük tarlanın sahibi İsmail Güler de (40), "Buradan lahit çıkacağı aklımıza gelmemişti. İnşallah içinden iyi bir şey çıkar. Bize de faydası olur" dedi. Güler, lahitlerin önünde özçekim yaptı.

Lahitlerin bulunduğu alanın yakınında ise Parion Antik Kenti bulunuyor ve yaz aylarında burada arkeolojik kazılar yapılıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çanakkale Biga Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title