Haberler

Çanakkale: Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Linden'in Çanakkale Ziyareti

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Van Der Linden, Türkiye'de 301. Maddenin Mutlaka Tartışılarak Değiştirilmesi Gerektiğini Söyledi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Van Der Linden, Türkiye'de 301. maddenin mutlaka tartışılarak değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Bölgeler Meclisi Başkanı Yavuz Mildon'un davetlisi olarak Çanakkale'ye gelen Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Van Der Linden, ildeki ziyaret ve gezilerinin ardından Kolin Hotel'de bir basın toplantısı düzenledi. Avrupa Parlamentosu Konseyi'nin Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasından yana olduğunu belirten Linden, "Ben de bunu destekliyorum. Bu konuda da Avrupa Birliği'nin verdiği sözleri tutması lazım. Türkiye'nin de bu konuda verdiği taahhütleri yerine getirmesi lazım. Bu konuda konuşmaktan daha ziyade iş yapmak önemli. Burada amacımız Türkiye'nin kimsenin karşı gelmeden AB'ye üye olarak alınmasından yana. AB kriterlerini sadece yasalar çıkararak değil, bunları uygulamada da yerine getirmeniz koşuluyla sizin üyeliğinize tam destek veriyorum" dedi.

Ermeni soykırımı iftirasını inkar etmeyi suç sayan kanunun Fransız Parlamentosu'ndan geçmesine katılmadığını da söyleyen Linden, "Fransa'nın bu yasa tasarısını uygulamaya koyacağına inanmıyorum. Bundan daha sonra vazgeçecekler gibi görülüyor. Bu yasa konuşma özgürlüğüne ve fikir özgürlüğüne aykırı bir şey. Tarihi konuşmak parlamentoların işi değil. Bu durum Avrupa Konseyi'nin kurallarına da aykırı. Biz bunu bir karar olarak görmüyoruz. Bu teklifi bütün Fransızlar'ın öngördüğü bir görüş olarak görmüyorum. Bu anlamda Türkiye'de 301. madde mutlaka tartışılması ve değiştirilmelidir. Eğer Fransa'daki olayları eleştirmek istiyorsanız, Türkiye'de de aynı 1914-1915 yıllarında Osmanlı dönemindeki olaylar hakkında herkes özgürce kendi fikirlerini ifade edecek durumda olmalı. Bunu Türkiye'de yapamıyorsanız, Fransa'dakini eleştirmemeniz lazım" diye konuştu.

AB'nin Türkiye'nin üyeliği konusunda bazı dayatmalar getirdiği ve resmi dairelerle okullarda Atatürk resimlerinin duvarlardan indirilmesi konusunda istekleri olduğunun hatırlatılması üzerine Linden, "Bunu fark etmedim. Böyle bir bilgim yok. Bu fikir özgürlüğü açısından doğru olmaz zaten. Herkes istediği duvara isteği resmi asabilir" şeklinde konuştu.

Linden, daha sonra Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait helikopterle İstanbul'a hareket etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title