Haberler

Bursa: Yaz Tatilinizi Zehir Etmeyin

Uzmanlar, yaz mevsiminde görülme sıklığı artan yaralanmalar ve hastalıklara karşı vatandaşları uyarıyor.

Uzmanlar, yaz mevsiminde görülme sıklığı artan yaralanmalar ve hastalıklara karşı vatandaşları uyarıyor.

Yaz aylarında hastanelerin görüntüsü mevsime bağlı hastalıklar ve kazalar nedeniyle farklılaşıyor. Özellikle çalışan kesimin, öğrencilerin heyecanla bekledikleri tatil döneminde yaz hastalıkları ve yaralanmalar artıyor. Trafik kazaları başta olmak üzere spor yapılırken oluşan kırıklar, güneş yanıkları, yüksekten düşmeler ve enfeksiyon hastalıkları nedeniyle hastanelere başvurular artıyor.

Acıbadem Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Güven ve Acil Servis Sorumlusu Dr. Demet Dinç, yazın görülme sıklığı artan yaralanma ve hastalıklarla ilgili bilgi vererek, alınması gerekli önlemleri anlattı.

Her mevsimde rastlanan trafik kazaları, yaz aylarında önemli sayıda artış gösteriyor. Trafik yaralanmaları da buna bağlı olarak çoğalıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Güven, kışın ortopedi kliniklerine başvurunun yüzde 20'sini oluşturan trafik kazalarına bağlı kırık çıkık vakalarının yazın yüzde 70'e ulaştığına dikkat çekiyor. Yazın tatile çıkan insanların uzun süre araç kullandıklarını ve sıcak nedeniyle konsantrasyonlarını yitirdiklerini belirten Prof. Dr. Güven, bunun da kaza riskini artırdığını vurguluyor.

Yazın ortopedi kliniklerinin trafik kazaları yüzünden çehresinin değiştiğini söyleyen Prof. Dr. Güven, "Kazalarda kafa travması geçiren, kolları ve bacakları kırılan insanlar yüzünden diğer ameliyatlar ikinci plana düşüyor. Kazalarda ölümlerin yanı sıra ciddi organ yaralanması gündeme geliyor. Kafa ve karın travmaları, kaburga kırıkları, akciğer zedelenmesi sıklıkla görülüyor. Yaralı bu travmalardan kurtulursa kol ve bacaklarda meydana gelen birden fazla kırık yüzünden aylarca hastanede kalıyor. Felç oluşabiliyor" dedi.

Trafik kazalarında yaralananların yüzde 50'sinin hastaneye ulaşmadan öldüğünü belirten Prof. Dr. Osman Güven, bilinçli ilk yardımın hayat kurtarabileceğini ifade ederek, "Yaralananların taşınması çok önemli. Bilinçli olmayan kişiler, yaralıya dokunmamalı. Yaralının sırtı, boynu ağrıyor ve kıpırdayamıyorsa felç olabileceği için çok dikkatli bir biçimde battaniye ya da brandaya alınmalı. Boyun ve belin her iki yanına çanta, kum torbası gibi eşyalar konularak sarsılmaması sağlanmalı. En kısa sürede hastaneye ulaştırılmalı" diye konuştu.

Tatil, yıl boyunca spor yapmayan birçok insan için tenisten yamaç paraşütüne kadar çeşitli sporların denenmesine fırsat veriyor. Vücut alışık olmadığı için, 2 haftalık bir tatil süresi içinde aşırı spor yapmak da farklı sağlık sorunlarının oluşmasına neden oluyor. 40 yaşını aşmış, sigara kullanan, spor alışkanlığı olmayan erkeklerde en çok tenis oynarken topuğun bütün yükünü taşıyan "aşil tendonu"nun koptuğuna işaret eden Prof. Dr. Güven, "Sigara içenlerde, alkol kullananlarda tendonlarda ve kaslarda daha çabuk yırtılma olduğu biliniyor. Bu yüzden antrenmansız kişilerin kendilerini aşırı zorlamaması gerekiyor. Sahildeki yaralanmalar ve boğulmalar da yaza özgü riskler arasında. Denizin sığ olduğu yerlerde suya atlanmamasını gerekiyor. Boyun ve omurga kırıklarının ve buna bağlı felçler ve ölümler oluşabilir" şeklinde konuştu.

Tatil döneminde kişilerin tercihlerine bağlı potansiyel tehlikeler yanında, mevsimin doğasından gelen tehlikeler de önem taşıyor. Acil Servis Sorumlusu Dr. Demet Dinç, yazın acil servise yapılan başvuru nedenleri arasında trafik kazaları ve travmaların yanı sıra güneş yanıklarının, sindirim sistemi hastalıklarının ve çocuklarda viral enfeksiyonların da önemli yer tuttuğunu söyledi. Dr. Dinç, "Güneş altında korunmasız uzun süre kalmak cilt yanıklarına ve tansiyon düşmesine yol açıyor. Özellikle yaşlılar bundan olumsuz etkileniyor. Çocuk ve yaşlılar yazın ortaya çıkan enfeksiyon hastalıklarından çok daha çabuk etkileniyor. Yazın bunaltıcı sıcaklarında serinlemek için tercih edilen yerlerin başında gelen havuzlar, gerekli özen gösterilmediği zaman tehlike kaynağı olabiliyor. Havuzlarda enfeksiyon riski büyük. Havuzu tercih edenler, hem kendi hijyenlerine hem de başkalarınınkine dikkat etmek durumunda. Temizliğe özen gösterilmeyen havuzlar yüzünden özellikle kadınlarda üriner enfeksiyonlar daha sık görülüyor. Islak mayoyla güneşlenmek de bu riski artıran önemli bir faktör. Kulak iltihapları, ıslak zeminlerden bulaşabilecek mantar hastalıkları da havuza girenler için bir risk" açıklamasında bulundu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title