Haberler

Buğdaydaki Oyunu TMO Bozdu

Buğday Fiyatlarında Son Dönemde Kuraklığa ve Spekülatif Alımlara Bağlı Olarak Meydana Gelen Artışa Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Müdahale Etti. TMO'nun Son Bir Hafta İçerisinde Gerçekleştirdiği Alımlar, Bir Ayda Yüzde 20 Artan Fiyatların Gerilemesini Sağladı.

Buğday fiyatlarında son dönemde kuraklığa ve spekülatif alımlara bağlı olarak meydana gelen artışa Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) müdahale etti. TMO'nun son bir hafta içerisinde gerçekleştirdiği alımlar, bir ayda yüzde 20 artan fiyatların gerilemesini sağladı.

Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği Başkanvekili Aysun Çınar, kuraklığa bağlı rekolte kaybından çıkar sağlamaya çalışan  spekülatörlerin çiftçiden satın aldıkları ürünü stok yaptığını ve bu nedenle hasat döneminin başından itibaren buğday fiyatında suni bir yükselişin yaşandığını belirtti. Un sanayicileri olarak, hasat döneminin başından itibaren, fiyatların  şişirildiği, olması gereken gerçek değerlerin çok üzerine çıktığı  konusunda açıklamalar yaptıklarını anımsatan Çınar, şunları kaydetti:

“Biz daha önce, piyasadan buğday toplayıp stok yapan spekülatörlerin  hüsrana uğrayacağını söylemiştik. Harman sezonu sonuna yaklaşmakta  olduğumuz bu dönemde ülkeye yurt dışından buğday ithal edilmemesine  rağmen fiyatlar kendiliğinden gerilemeye başladı. Yani söylediğimiz olay  gerçekleşti. Kuraklığa bağlı hububat rekoltesindeki azalma nedeniyle  oluşan spekülatif fiyatlar, son bir hafta içinde TMO'nun alım fiyatları  seviyesine geriledi. Buğday stok eden spekülatörlerin beklentileri boşa  çıkarken, fiyatların 0,47'den 0,40-0,43 YTL aralığına gerilemesi,  ihracatta zorlanan un sanayicilerini bir ölçüde rahatlattı.

FİYATLAR DAHA DA DÜŞECEK

Buğday fiyatının, ürün kalitesinde bu yıl gözlenen düşüklüğe bağlı olarak biraz daha gerileyeceğini tahmin  ettiklerini anlatan Çınar, “Stoklara sahip spekülatörler bu buğdayları  ne kadar ellerinde tutarlarsa o kadar zarar edecekler. Zaten, yüksek  kalitedeki buğday, her zaman yüksek fiyattan alıcı bulur” diye konuştu. Çınar, bundan sonraki süreçte ülkede ihtiyaç duyulması halinde buğday  ithalatının açılabileceğini, bu durumunda buğday fiyatlarının daha da  gerileyeceğini düşündüklerini sözlerine ekledi.

FİYAT ARTIŞI İHRACATI DÜŞÜRDÜ

Çınar, fiyatlardaki artışa bağlı olarak un sanayicilerinin piyasadan  yeteri kadar buğday temin edememesi nedeniyle un ihracatının azladığına dikkat çekti. 2007 yılının ilk 6 ayında Irak başta olmak üzere 65 ülkeye yapılan un ihracatının 610 bin ton seviyelerinde kaldığını, sanayicilerin yüksek  buğday fiyatları nedeniyle ihracat yapma şansı bulamadığını dile getirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title