Haberler
BBC

Brexit Anlaşması Reddedildi: AB 'Sorumluluk İngiltere'nin' Mesajı Veriyor

Theresa May'in Brexit anlaşması İngiltere parlamentosunda reddedildikten sonra AB liderlerinden 'sorumluluk İngiltrere'deki milletvekillerinin omuzlarındadır' mesajları geldi.

İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brüksel ile yürüttüğü müzakereler sonrası parlamentoya sunduğu Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış (Brexit) anlaşması bir kez daha milletvekilleri tarafından reddedildi.

Oylamanın ardından AB liderlerinin tepkisi hızlı ve koordinasyon içerisinde oldu.

AB liderleri bu sonucu bir taraftan bekliyor bir taraftan da olacaklardan dolayı endişe ediyordu.

Avrupalı siyasiler oylamadan sonra art arda paylaştıkları Twitter mesajlarında ne kadar büyük bir hayal kırıklığı içinde olduklarını söyledi, hem AB içerisindeki İngiltere vatandaşlarının hem de İngiltere'deki AB vatandaşlarının büyük bir belirsizliğe itildiğine vurgu yaptı, şirketlerin önlerini göremez hale geldiğini hatırlattı.

Kısacası, Avrupalı siyasilere göre dün İngiltere parlamentosunun Brexit anlaşmasını reddetmesiyle birlikte İngiltere AB'den anlaşmasız bir şekilde ve düzensiz bir biçimde ayrılmaya bir adım daha yaklaşmıştı.

AB'nin Brexit müzakerecisi Michel Barnier, paylaştığı Twitter mesajında durumu şöyle özetliyordu: "AB, ayrılma anlaşmasının kabulü için elinden gelen her şeyi yapmıştır. Bu açmaz sadece İngiltere içinde çözüme kavuşturulabilir. 'Anlaşma olmadan çıkış' hazırlıklarımız artık her zamankinden daha önemli hale geldi"

Salı günkü oylama sonrası Brüksel'deki belki de en dikkat çekici şey, kimsenin özeleştiri yapmıyor olmasıydı. Özel konuşmalarda dahi kimse 'Belki de İngiltere'ye biraz daha taviz vermeliydik. Daha fazlasını yapabilirdik' gibi şeyler söylemiyor.

Tam tersine, 'Suçlu kim?' sorusuna AB'nin tamamı İngiltere'yi işaret ederek yanıt veriyor.

Müzakereler sonucunda hazırlanacak anlaşmanın parlamento tarafından onaylanmasının gerektiği bilinmesine rağmen, Başbakan May'in nasıl bir anlaşma istedikleri konusunda milletvekillerine danışmadığı vurgulanıyor.

Şimdi AB yetkililerinin sorguladığı şey, İngiltere parlamentosu tamamen bir kaosun içine girmişken Brexit'i geciktirmenin bir anlamı olup olmayacağı konusu.

AB müktesebatı uyarınca, Theresa May'in AB'den ayrılma sürecini ötelemek için resmi bir talepte bulunması ve bu talebin birliğin 27 üyesi tarafından onaylanması gerekiyor.

AB liderleri olası bir uzatmanın ne kadar sürebileceği konusunda şu ana kadar bir çalışma yürütmedi. Uzatmanın beraberinde getirilecek şartlar konusunda da bir planlama yapılmadı.

Bu görüşmeler bugünden itibaren büyükelçiler seviyesinde başlayacaktır.

Bugüne kadar, AB'nin resmi kamuoyu açıklamalarında Brexit'in ertelenmesi konusu sadece genel müzakerelerin bir parçası olarak sözü geçen alternatifler arasında sıralanıyordu.

AB içerisinde de Almanya, Fransa ve İrlanda başta olmak üzere üye ülkelerin farklı Brexit öncelikleri bulunuyor.

Almanya, ne pahasına olursa olsun İngiltere'yi AB'ye olabildiğince yakın tutmayı amaçlıyor. Fransa ise Brexit'in bir an önce olup bitmesinden yana.

Eğer İngiltere Başbakanı May 21 - 22 Mart'ta düzenlenecek olan AB liderler zirvesinde yeni tavizler talep ederse, bugüne kadar kapalı kapılar arkasında kalan AB liderleri arasındaki görüş ayrılıkları gün yüzüne çıkabilir.

Müzakereleri yürüten teknik ekipler düzeyinde bakıldığında, AB-İngiltere görüşmelerinde yeni tavizler verilmesi ya da anlaşmayı parlamento için daha çekici hale getirecek yeni girişimlerin yapılması artık mümkün gözükmüyor.

Eğer AB Brexit konusunda bir adım atmaya karar verirse, bu hukuki ya da teknik değil, siyasi bir karar olacaktır. Bunun için de 27 AB üyesi ülkenin liderinin onayı gerekir.

AB yetkililerini endişelendiren bir diğer konu da İngiltere Parlamentosu'ndaki 'hayaller'.

Dünkü oylamadan dakikalar sonra AB'nin Brexit müzakerecisi Michel Barnier paylaştığı Twitter mesajında İngiltere'de bazı milletvekillerinin hala anlaşma olmadan AB'den çıkış gerçekleşse dahi bir geçiş sürecinin devreye gireceği hayaliyle yaşadığını söyledi.

Brüksel bugüne kadar istikrarlı bir şekilde bu seçeneği reddetti.

AB her ne kadar 'anlaşmasız Brexit' seçeneğini arzu etmese de, bunu engellemek için olabilecek tüm bedelleri ödemeye hazır değil.

BBC

Avrupa Birliği Theresa May Haberler

Bakmadan Geçme

Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Cuma namazı farz mı? ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title