Haberler

Bonino: "Kıbrıs Bahane Olarak Kullanılmasın"

Brüksel'de Avrupa Birliği (AB) Genel İşler Konseyi Toplantısı Devam Ederken, İtalya'nın Avrupa Politikaları Bakanı Emma Bonino, Romanya ve Bulgaristan'ın AB Üyeliğine İlişkin Roma'da Bugün Düzenlenen Toplantıda, Türkiye'nin Üyelik Sürecinin Riske Sokulmaması Gerektiğini Söyledi.

Brüksel'de Avrupa Birliği (AB) Genel İşler Konseyi toplantısı devam ederken, İtalya'nın Avrupa Politikaları Bakanı Emma Bonino, Romanya ve Bulgaristan'ın AB üyeliğine ilişkin Roma'da bugün düzenlenen toplantıda, Türkiye'nin üyelik sürecinin riske sokulmaması gerektiğini söyledi.

Bonino, Türkiye'nin üyeliği konusunda Kıbrıs sorununu bahane eden kesimleri de eleştirerek, şunları söyledi:

''Türkiye'nin AB üyeliğinin Avrupa, Akdeniz ve İtalya'ya sağlayacağı yarar, bu sürecin duraksama yaşaması riskinden uzak durmayı gerektiriyor. Maslahatlarımız açısından stratejik vizyondan yoksun siyasi direnişler ya da seçim hesapları uğruna, Kıbrıs'ı Bizans yöntemlerini çağrıştırır biçimde bir bahane olarak kullanma alışkanlığına son verilmelidir.''

Bonino, toplantıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamalarda da Türkiye'nin AB üyeliği konusuna değindi.

Konuya ilişkin bir soruya Bonino, ''Brüksel'de bugün yapılan toplantıdan ve 14-15 Aralıktaki devlet ve hükümet başkanları zirvesinden, Türkiye'nin üyeliğinin gerekli olduğunu belirtilmesini umuyorum'' karşılığını verdi.

Bonino, toplantılarda Türkiye'yle yürütülen müzakerelerin bir kısmının askıya alınması olasılığına ilişki bir soruyuysa şöyle yanıtladı:

''Avrupa Birliği de Türkiye de üzerine düşeni yapmalıdır. AB zirvesinin, Türkiye'yi üyelik yolundaki adımlarını cesaretlendirmesini bekliyoruz.''

Emma Bonino, İtalya'nın Türkiye'nin AB üyeliğinden yana olduğunu da hatırlatarak, ''İtalya hükümeti olarak, bu sürecin devam ettirilmesinden yanayız'' diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title