Haberler

Böğürtlende Rekor Üretim Bekleniyor

Mersin'in Silifke İlçesinde Bu Yıl Toplam 300 Ton Böğürtlen Üretimi Bekleniyor.

Mersin'in Silifke ilçesinde bu yıl toplam 300 ton böğürtlen üretimi bekleniyor.

Silifke'de böğürtlen üretimi her yıl artarken, bu yıl 150 dönüm alanda ekili bulunan böğürtlen bahçesinden dönüm başına 2.5 ton ürün alınması hedefleniyor. Rekoltenin ise 300 ton civarında olacağı tahmin ediliyor. Şubat ayında dikimi yapılan böğürtlenin hasadı haziran ayında başlayarak, ağustos ayı sonuna kadar devam ediyor. Anavatanı Bursa olmasına rağmen, Türkiye'de en erkenci meyve Silifke'de alınıyor. Toplanan böğürtlenler küçük kaselere dikkatlice yerleştirildikten sonra, soğuk hava deposunda bir

süre bekletilip, şoklanıyor. Böğürtlenler daha sonra iç piyasaya sürülüyor.

Silifke'de 2002 yılında 75 dönüm arazide böğürtlen üretimine başlandığını söyleyen Böğürtlen Üreticileri Birliği Başkanı Ekrem Doğan, "Bursa Namsal Gıda A.Ş. ile kilogramı 1.50 YTL ile 2 YTL olmak üzere anlaşma sağladık. Silifke'de böğürtlen tarımı şimdi yaklaşık 150 dönümlük bir alanda yapılmaktadır. Böğürtlen üretimini önümüzdeki yıllarda daha da artırıp, Silifke'de böğürtlen pazarı kuracağız" dedi.

Ziraat Odası Başkanı Mahire Can ise, Silifke'de arazilerin böğürtlen üretimi için son derece elverişli olduğunu ifade ederek, "Ekim alanı da her geçen yıl artıyor. Reçel, marmelat, pasta yapımı ve kozmetik ürünler gibi çok çeşitli kullanım alanı olması nedeniyle çok yakında ilçemizde böğürtlen pazarı kurulup, çiftçilerimize yüksek gelir kapısı olması bekleniyor" diye konuştu.

Böğürtlenin ilçenin iklim ve çevre adaptasyonunu sağlamış çok güzel verim ve gelişme gösterdiğine dikkat çeken Can, "Böğürtlen üretiminde genelde herhangi bir gübrelemeye gerek duyulmadığı, aksine gübre verildiği zaman hasattan sonra depoda pamuklaşma yaptığı görülmüştür. Herhangi bir hastalık ve zararları olmadığı için bir ilaç masrafı da yoktur. Ovada yetişen diğer ürünlerin gübreleme, ilaçlama gibi üretim maliyetlerinin yüksek olduğu göz önüne alınırsa böğürtlen tarımının bu yönden ne kadar karlı

olacağı görülmektedir" şeklinde konuştu.

(MŞ-MT-NÇ-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title