Haberler

BMGK'de Mali'ye Asker Gönderilmesi Oylanıyor

Güncelleme:

BMGK'nin Fransa tarafından hazırlanan ve Mali'nin Kuzey bölgesine askeri güç göndermeyi amaçlayan karar tasarısının kabul edilmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Fransa tarafından hazırlanan ve Mali'nin Kuzey bölgesini işgal altında bulunduran gerilla grubundan kurtarma çerçevesinde ülkeye uluslararası askeri güç göndermeyi amaçlayan karar tasarısının kabul edilmesi bekleniyor.

Ülkenin Demokratik yollarla seçilmiş Başbakanı olan Amadou Toumanı Toure'nin bu yılın ocak ayında başlayan ayaklanmalar neticesinde mart ayında askeri bir darbeyle koltuğundan indirilmesi üzerine, Mali'nin kuzey bölgesinde Fransa'dan daha büyük bir yüzölçüme sahip olan bölgeyi kontrol altına alan silahlı grup ile mücadele edebilmek için bir süredir uluslararası çıkış yolu aranıyor.

Fransa tarafından sunulan ve askeri müdahaleyi de kapsayan karar tasarısında, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un mevcut planların üzerine, Batı Afrika Bölgesel Grubu (ECOWAS) ve Afrika Birliği ile ortak çalışma yapmasını, Mali'nin komşu ülkeleri ile de istişare ederek askeri bir müdahalenin gerçekleşmesi yolunda çaba sarf etmesini öngörüyordu.

ECOWAS ve Mali'nin geçiş hükümeti eylül ayında Güvenlik Konseyi'nden askeri bir müdahaleyi onaylamasını istemiş, ancak Konsey'den çıkan karar, öncelikle uygulanabilir bir planın detaylı opsiyonları ile birlikte hazırlanması ve diğer Afrika ülkeleri ve Avrupa Birliği ile koordinasyon içinde hareket edilmesi yönünde olmuştu.

BMGK üyelerinin genel çerçevede fikir birliği içerisinde olduğu Mali'deki gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, bugün geç saatlerde Mali'ye uluslararası askeri güç gönderimini de kapsayan tasarının kabul edilmesi bekleniyor.

Muhabir: Mücahit Oktay

Yayıncı: Erdem Gültekin - NEW YORK

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kolo Toure Afrika Fransa Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title