Haberler

Bildt: "Kıbrıs Referandumu Başarılı Olsaydı Bu Sorunlar Yaşanmazdı"

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Kıbrıs'ta 2004 Yılında Yapılan ve Türklerin Evet Rumların İse Hayır Oyu Kullandığı Referandum Başarılı Olsaydı, Türkiye'nin AB Sürecinde Bu Sorunların Yaşanmayacağını Söyledi.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Kıbrıs'ta 2004 yılında yapılan ve Türklerin evet Rumların ise hayır oyu kullandığı referandum başarılı olsaydı, Türkiye'nin AB sürecinde bu sorunların yaşanmayacağını söyledi. Dışişleri Bakanı Gül de Angela Merkel'in önerisinin kabul edilmeyeceğine inandığını belirtti.

Ankara'da resmi temaslarda bulunan İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü ziyaret etti. Dışişleri Bakanlığı konutunda gerçekleşen ve iki saate yakın süren görüşmenin ardından iki bakan gazetecilerin karşısına çıktı.

"TÜRKİYE'NİN DÖNÜŞÜMÜ AVRUPA'NIN EN ÖNEMLİ SÜREÇLERİNDEN"

Basın toplantısı sırasında Türkiye'nin bir Avrupa Birliği ülkesi olduğunu söyleyen Bildt, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik müzakereleri sürecinde birtakım sıkıntılar yaşadığını ancak 15 yıl önce İsveç'in üyelik sürecinin de kolay olmadığını söyledi. Şu anda hem Türkiye'de hem de Avrupa Birliği'nde bir geçiş dönemi yaşandığını kaydeden Bildt, Türkiye'nin geçirdiği bu dönüşümün, Avrupa'nın gördüğü en önemli süreçlerden biri olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin AB üyeliğinin gerek Ankara gerekse Brüksel için önemli olduğunu vurgulayan İsveç Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin Ankara Anlaşması nedeniyle bazı yasal sorumlulukları bulunduğunu ancak AB'nin de Türkiye'ye verdiği sözleri tutması gerektiğini söyledi.

Kıbrıs ile ilgili sıkıntıların giderilmesi gerektiğini belirten Bildt, AB içinde Türkiye'nin üyeliği konusunda stratejik bir vizyona ihtiyaç duyulduğunu ve gelecek 10 günün çok önemli olduğunu kaydetti.

"STRATEJİK VİZYON HAKİM OLMALI"

Türkiye ile AB arasındaki üyelik sürecinin devam etmesinin önemli olduğunu vurgulayan konuk bakan, Türkiye'nin komşularının Danimarka ya da Norveç olmadığını, Türkiye'nin stratejik açıdan önemli bir yerde bulunduğunu ifade etti. Bildt, Türkiye'nin üyeliğinde de stratejik bir vizyonun hakim olması gerektiğini belirtti.

Kıbrıs sorunun çözümü içinde olumlu bir bakış açısına ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Carl Bildt, Kıbrıs'ta çözüm için Birleşmiş Milletler'i adres gösterdi.

Kıbrıs'ta bölünmeye engel olunamadığını ifade eden İsveç Dışişleri Bakanı, 2004 yılında Türklerin evet, Rumların ise hayır dediği referandumda başarılı bir sonuç alınsaydı, bugün Türkiye'nin AB üyeliğinde bu tür konuların konuşulmayacağını vurguladı.

GÜL DAHA OLUMSUZ BİR KARAR BEKLEMİYOR

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de İsveçli bakanın ziyaretinin kritik bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çekerek, olaylara stratejik açıdan bakmayı sürdüreceklerini belirtti.

Gül, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in müzakereler askıya alınırsa görüşmelerin tekrar başlaması için şart ortaya atılması önerisinin hatırlatılması üzerine, pek çok fikrin olduğunu ancak bazı ülkelerin şu anda ortaya atılan tavsiye kararını bile hafifletmeye çalıştığı bu ortamda daha olumsuz bir kararın çıkmasını beklemediğini söyledi.

Gül, üstelik bu tür bir önerinin, müzakere sürecinde çok büyük negatif bir etki yapacağı uyarısında bulundu.

Abdullah Gül, kritik zirve öncesinde kendisinin ve Başbakan Erdoğan'ın da yoğun bir telefon trafiğinde olduğunu ifade etti.

Avrupa Birliği zirvesine katılıp katılmayacağı yönünde sorulan bir soru üzerine de Dışişleri Bakanı Gül, zirvelere bir süredir sadece AB üyesi ülkelerin davet edildiğini hatırlatarak, bu toplantılara aday ülkelerin çağırılmadığını söyledi. Gül, ancak bu zirveye bütün aday ülkelerin davet edilmesi üzerine kendisinin de katılabileceğini ifade etti.

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title